// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Guvernul a aprobat Master-Planul investițiilor în turism. Patru proiecte de interes local în județul Alba. Vezi LISTA

 Amenajarea Domeniului Schiabil și Baza Salvamont Șureanu de pe Valea Sebeșului, Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona montană înaltă, munţii Sebeş și Dezvoltarea Zonei Turistice ”Ursoaia”, comuna Horea, pe lista proiectelor incluse în Master Planul investițiilor în Turism aprobat de Guvern

Guvernul a adoptat, printr-o hotărâre discutată în ședința de vineri, Programul Multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism și pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism.  De asemenea, într-un document au fost prezentate și principalale proiecte de investiții în domeniu, care să fie incluse în Masterplanul turismului.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Programul Multianual, denumit „Master-Planul investițiilor în turism”, are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică.

De asemenea, se urmărește dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism și o direcționare eficientă a investițiilor publice, dezvoltarea unei rețele de destinații turistice competitive pe plan internațional, valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională prin turism și promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.

Conform Guvernului, actul normativ prevede: dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement, dar și dezvoltarea echilibrată și integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, a infrastructurii turistice de-a lungul Dunării și cea din zona montană înaltă și extinderea infrastructurii de vizitare din ariile naturale protejate, altele decât cele din zona montană.

Pe lista proiectelor de turism de importanță locală, în județul Alba sunt propuse spre finanțare:

1. Baza Salvamont Șureanu, Valea Sebeșului

2. Amenajarea Domeniului Schiabil, Valea Sebeşului
3. Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona montană înaltă, munţii Sebeş
4. Dezvoltarea Zonei Turistice ”Ursoaia”, comuna Horea

„Contribuția financiară a Ministerului Turismului în investiții variază în funcție de nivelul de importanță. Pentru investițiile de importanță națională, contribuția aparține în totalitate ministerului. În această categorie se încadrează dezvoltarea unui domeniu schiabil de peste 100 km și a unor porturi turistice în zona Deltei Dunării și a litoralului Mării Negre”, se spune în comunicat.

Potrivit Executivului, pentru investiții realizate în stațiunile de interes național, atestate în condițiile legii, contribuția instituției este de 90%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale (UAT) beneficiare este de 10%. Pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, contribuția Ministerului Turismului este de 85%, iar contribuția UAT-ului beneficiar este de 15% . Contribuția Ministerul Turismului este de 70% și contribuția UAT-ului/asociației de dezvoltare intercomunitară beneficiară este de 30% pentru investiții în domenii de aplicare ale Hotărârii, altele decât cele menționate anterior.

Direcțiile de acțiune pentru extinderea investițiilor în turism au fost fundamentate în baza studiului de cercetare aferent perioadei 2007-2016, realizat de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Turism, la solicitarea Ministerului Turismului.

Executivul mai spune că stabilirea investițiilor finanțabile a fost realizată și pe baza unei consultări a unităților administrativ teritoriale, care au propus aproximativ 1.200 de idei de proiecte, în funcție de necesitățile locale de dezvoltare a infrastructurii turistice, bazate pe cererea turistică. În urma aplicării filtrelor de selecție prezentate au fost selectate circa 140 de proiecte de interes local.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325