Grupul francez Lactalis oferă 342 de milioane de lei pentru afacerea Albalact. Cât ar urma să încaseze familia Ciurtin
Grupul francez Lactalis oferă 342 de milioane de lei pentru afacerea Albalact, iar familia Ciurtin ar urma să încaseze 140 de milioane de lei cash, potrivit ziarului Financiar.
Gigantul francez Lactalis oferă un preţ de 0,5252 lei per acţiune pentru întregul pachet al Albalact, cu 38% peste preţul pe care l-au atins titlurile producătorului de lactate pe 28 ianuarie, ziua când a fost anunţată pe bursă intenţia de preluare. Astfel, francezii vor plăti pentru liderul local de pe piaţa lactatelor 342 de milioane de lei. La închiderea şedinţei bursiere de ieri acţiunile Albalact aveau un preţ de 0,4940 de lei per titlul.
La finalul anului trecut compania Albalact avea datorii total de aproape 146 de milioane de lei. Ţinând cont că grupul Lactalis şi-a asumat plata acestor datorii, valoarea de piaţă (enterprise value) a producătorului local de lactate Albalact merge spre jumătate de miliard de lei.
Francezii de la Lactalis, care se aşază ca urmare a acestei tranzacţii în fotoliul de lider al pieţei, acordă un preţ mai mare pentru titlurile Albalact, un business pe care urmează să îl delisteze. Lactalis, un gigant cu afaceri anuale de 17 mld. euro, a anunţat la finalul lunii ianuarie că a semnat un contract cu acţionarii majoritari ai Albalact – familia Ciurtin şi fondul de investiţii RC2, care controlau împreună 70,3% din capitalul social al producătorului local de lactate. Acum urmează a negocia şi cu minoritarii pentru a scoate businessul de pe bursa de la Bucureşti.
Antreprenorul local Raul Ciurtin, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri români, deţinea împreună cu soţia lui, direct şi indirect, 41% din acţiuni. Astfel, ei ar urma să încaseze 140 de milioane de lei ca urmare a acestui deal. Cei doi antreprenori au construit în mai bine de un deceniu cea mai mare afacere antreprenorială din industria laptelui, care a ajuns în 2015 la un rulaj de circa 450 milioane de lei (100 de milioane de euro) şi a detronat grupul francez Danone din poziţia de lider al pieţei. Compania construită de Raul Ciurtin, medic de profesie, a urcat de la afaceri de 2 milioane de euro în 2002 la peste 100 de milioane de euro (450 mil. lei).
Sursa Zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 35 de minute
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918