Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Grupare periculoasă de infractori cu mai multe fapte de tâlhărie, ajunsă după gratii. Cum acționau: ”Să fie o persoană, maxim două în casă, să aduc pe cineva să le facă o japcă…”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O grupare foarte periculoasă de infractori, ai cărei membri au săvârșit mai multe fapte de tâlhărie în Hunedoara și în Alba a ajuns după gratii. Patru bărbați mascați cu cagule, dintre care unul minor, au pătruns în locuința unei femei în vârstă de 92 de ani din satul Băcăinți, comuna Șibot, unde, prin amenințări cu moartea și prin acte de violență, au sustras suma de 1.400 de lei.

Fapta a avut loc în iulie 2016, iar o primă sentință în dosarul aflat pe rolul instanțelor din Alba a fost pronunțată în februarie 2019, la Judecătoria Alba Iulia. Persoanele condamnate sunt Găldean (fost Rupa) Nicolae Remus (32 de ani) – 7 ani, 1 luni şi 20 de zile de închisoare, pedeapsă care include şi o condamnare anterioară; Teodorescu Cătălin Grigore (37 de ani) – 6 ani şi 3 luni de închisoare cu executare; Lazăr Gheorghe Viorel (28 de ani) – 4 ani şi 6 luni de închisoare şi Moldovan Silviu Daniel (19 ani, minor la data faptei) – măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pe o perioadă de 8 luni.

Modul în care a acționat banda de infractori este descris în conținutul hotărârii de la instanța de fond. Femeia de 92 de ani a declarat că, în jurul orei 3:00, noaptea, în timp ce se odihnea în locuința sa, a fost trezită de o bubuitură puternică în ușa de la intrare, iar la scurt timp, în dormitorul au pătruns două persoane de sex bărbătesc, mascate, iar una dintre ele i-a solicitat să îi dea toți banii pe care îi deține în locuință, amenințând-o cu moartea.

”Unul dintre autori a procedat la smulgerea din corpul aparatului de telefonie fixă aflat în locuința persoanei vătămate a receptorului acestuia, cu scopul de a preveni alertarea autorităților de către aceasta. Lovindu-se de refuzul persoanei vătămate de a preda sumele de bani din interiorul locuinței, unul dintre autori a apucat-o pe aceasta cu mâinile de hainele din zona gâtului, trăgând-o jos din patul în care se odihnea, pe dușumeaua dormitorului, după care ambii autori au procedat la scotocirea corpurilor de mobilier din interiorul camerei și din restul încăperilor aflate în locuință, în scopul identificării locațiilor în care victima își ținea banii.

În urma scotocirii corpurilor de mobilier din locuința persoanei vătămate, inculpații au identificat sub salteaua patului în care se odihnea persoana vătămată un portmoneu din material textil de culoare albastră, din interiorul căruia au sustras suma de aproximativ 1.400 de lei”, se precizează în document.

Ulterior, inculpații au părăsit în grabă locuința, nu înainte de a o amenința din nou cu moartea pe femeie că o vor omorî în cazul în care aceasta va alerta autoritățile cu privire la faptă.

*Interceptări surprinse de anchetatori

Anterior tâlhăriei din satul Băcăinți, gruparea a mai dat o lovitură similară în comuna Rapoltu Mare, județul Hunedoara. Anchetatorii au procedat la ridicarea de imagini surprinse de camerele de supraveghere ale Primăriilor comunelor Rapoltu Mare și Vințu de Jos și de la trei persoane fizice, cu ajutorul cărora a fost identificat un autoturism de culoare închisă, posibil marca BMW, care a fost surprins de camere deplasându-se spre locul și de la locul comiterii celor două fapte. Ulterior, autoturismul a fost identificat și indisponibilizat de către polițiștii din Hunedoara.

Au fost efectuate și percheziții domiciliare, iar într-un alt autoturism au fost găsite trei cagule, mănuși, un nr. de înmatriculare emis de către autoritățile germane, care anterior a fost montat pe autovehiculul marca BMW și unelte apte de a fi folosite la comiterea de fapte penale. Înainte de a fi prinși, bărbații au mai plănuit și alte ”lovituri”, fiind interceptați de către anchetatori. Sugestivă este o convorbire telefonică din 23 iulie 2016 purtată de inculpatul Lazăr Gheorghe Viorel cu altă: o persoană de sex masculin:

„L.G.V.: Bă, nu cunoști pe nimeni pe acolo…
B.: De ce…
L.G.V.: … ca să fie o persoană, maxim două în casă, să aduc pe cineva să le facă o japcă, să aibă cash mulți pe ei?
B.: Îi știe dracu bă, și-s toți plecați de p-aici. Aia-i rău.
L.G.V.: Că am doi băiețași și face treabă.
B.: Știu, da nu știu ce să zic bă că îs toți plecați, care-s pe la oi, care-s pe la deal, eu știu. Știe dracu!
L.G.V.: Le dau o japcă”.

Din cuprinsul discuțiilor purtate de către cei trei inculpați cu o altă persoană rezultă că aceștia au săvârșit un număr de 7-8 fapte de tâlhărie calificată, atât pe raza județului Alba, cât și pe raza jud. Hunedoara. Una dintre aceste discuții a fost înregistrată în timp ce trei dintre inculpați erau duși, împreună, la Tribunal:

„T.C.G.: …fi atent că ne-o venit toate și de la Alba ne-o venit și la Alba îs două…
L.B.: …aia m-o întrebat și pe mine dacă știu ceva de…nu știu domne…
T.C.G.: …înțelegi? îs toate 5.
R.N.R.: Nu recunoașteți nimic…
T.C.G.: …că eu n-am recunoscut.
L.G.V.:…stai mă că-s vreo 7 sau 8 de toate”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei în Europa și Ziua Europei, sărbătorite la Alba Iulia. Slujbă religioasă, alocuțiuni și program artistic, în Piața Cetății

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Victoriei în Europa și Ziua Europei, sărbătorite la Alba Iulia. Slujbă religioasă, alocuțiuni și program artistic, în Piața Cetății Instituţia Prefectului – judeţul Alba organizează vineri, 10 mai 2024, cu începere de la ora 12.00, un ceremonial religios și militar dedicat sărbătoririi Zilei Victoriei în Europa, Zilei Europei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea