Grigore Vieru, omagiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 87 de ani de la naștere
Grigore Vieru, omagiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 87 de ani de la naștere
Luni, 14 februarie 2022, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propun publicului o serie de momente dedicate poetului și eseistului Grigore Vieru, de la a cărui naștere se împlinesc 87 de ani.
Acestea pot fi urmărite online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 08.00. Doritorii pot participa fizic la momentul depunerii de flori, la bustul autorului, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, cu respectarea normelor în vigoare privind prevenirea răspândirii pandemiei Covid-19.
Pentru informații complete despre viața și opera acestui promotor consecvent al idealurilor naționale ale românilor din stânga Prutului, care a luptat pentru oficializarea limbii române în Basarabia și pentru reunirea ei cu Patria-mamă, pe care am avut onoarea să-l avem ca oaspete în numeroase ocazii, vă așteptăm pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Programul pregătit de echipa Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” cuprinde informații documentate în colecțiile bibliotecii, curiozități, articole de ziar care l-au avut ca subiect, expoziții și recomandări de carte, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
„În literatura română postbelică, poetul Grigore Vieru este mesagerul Basarabiei victimizate. Prin el s-a aflat că lumea românească dintre Prut și Nistru, intrată sub ocupație sovietică, n-a sucombat, continuând să-și vorbească limba și să scrie românește. […] Poezia lui Grigore Vieru are un ton și un univers propriu, obsesiile și sugestiile lui. Derutanta simplitate a mijloacelor ascunde sensuri grave.
Poetul s-a prezentat adesea pe sine ca purtător al mărturisirii unei suferințe nespuse și a unei lacrimi imense, care a spălat sufletele chinuite ale concetățenilor săi. Poezia lui este expresia subtilă a acestei lacrimi enorme. Poetul nu vrea să fie mai mult decât un exponent, prezentându-se mereu cu decentă umilință.”, scria contemporanul poetului, jurnalistul, scriitorul și criticul literar Mihai Ungheanu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun