Rămâi conectat

Curier Județean

Grigore Leșe, acuzat de Furdui Iancu și Veta Biriș. Cei trei artiști au împărțit scena de Ziua Națională la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Grigore Leșe, acuzat de Furdui Iancu și Veta Biriș. Cei trei artiști au împărțit scena de Ziua Națională la Alba Iulia

Grigore Leșe este acuzat de către Nicolae Furdui Iancu de încercare de dezbinare a românilor, chiar de 1 Decembrie, Ziua Națională. De asemenea, și Veta Biriș a declarat faptul că „nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”.

Rapsodul Grigore Leşe, 69 de ani, a susținut, sâmbătă, la emisiunea „Insider politic”, de la Prima TV, că melodia „Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Acesta a mai spus că interpreții români o cântă pentru că nu au știință, pentru că sunt oportuniști.

Cea mai cunoscută interpretare a cântecului „Așa-i românul” îi aparține lui Nicolae Furdui Iancu. Contactat de Libertatea, cântărețul de muzică populară din Ardeal îi întreabă pe Grigore Leșe dacă s-a consultat și cu părintele melodiilor iubirii de țară, preotul Doru Gheaja, cel care a cântat prima dată „Așa-i românul”.

Citește și: Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”

„Nu vreau să comentez declarațiile atotștiutorului Grigore Leșe pentru că sunt obișnuit cu ele. Vrea să epateze și uneori reușește… că tot vorbește el despre oportunism”, a afirmat Furdui Iancu. Acesta a adăugat că tocmai ce se întoarce de la Brașov, unde a susținut un spectacol de 1 Decembrie și pe scena căruia a cântat „Așa-i românul”.

„Declarația lui Leșe nu e decât o încercare de dezbinare a românilor de Ziua Națională și vreau să-i transmit că o să cânt această melodie în continuare împreună cu maghiarii”, a explicat Nicolae Furdui Iancu.

Veta Biriș: „Nu am nevoie de sfaturile lui Leșe”

Și un alt mare interpret de muzică populară reprezentativ din Ardeal a reacționat după afirmația făcută de Leșe. „Nu vreau să cânt ca Grigore Leșe așa cum nu am nevoie nici de sfaturile lui”, a declarat pentru Libertatea Veta Biriș.

Artista în vârstă de 74 de ani a precizat că interpretează melodia „Așa-i românul” de peste 56 de ani.

„Leșe spune că trebuie să cântăm doar hore, nu și doine. Dar îi spun că avem și jiana și învârtita…. Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, a adăugat cântăreața de muzică populară Veta Biriș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

La pomul lăudat să nu te duci cu sacul! Județul Alba, niciun proiect de cercetare – dezvoltare finanțat cu fonduri europene

Unirea Ziarul

Publicat

în

La pomul lăudat să nu te duci cu sacul! Județul Alba, niciun proiect de cercetare – dezvoltare finanțat cu fonduri europene Este un truism că o economie dezvoltată, așa cum ne asigură autoritățile că are județul Alba, ca să fie sănătoasă, trebuie susținută de o componentă serioasă de cercetare – dezvoltare, inovare. Or cercetarea și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea