Actualitate
Granturi europene în valoare de 650.000 de euro pentru armonizarea legilor din sistemul de sănătate
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus luni, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de reformă în domeniu şi a spus că a primit un mesaj de susţinere în acest sens din partea reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„Avem nevoie de reformă în sănătate. Astăzi am primit un mesaj din partea reprezentanţilor OMS, care au spus că ne vor sprijini în acest proiect”, a afirmat ea.
Pintea a precizat că a fost admisă cererea de acordare a unor granturi europene în valoare de 650.000 de euro pentru armonizarea legilor care guvernează sistemul de sănătate.
Sursa Agerpres

Actualitate
Viața devine tot mai scumpă: Inflația din zona euro a atins un nou record în luna iunie
Viața devine tot mai scumpă: Inflația din zona euro a atins un nou record în luna iunie
Inflaţia din zona euro a atins un nou record în iunie, de 8,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat, scrie news.ro
Inflaţia a ajuns la 8,1% în mai, ceea ce înseamnă că viaţa continuă să se scumpească în ţările din zona euro.
Germania i-a surprins pe mulţi la începutul acestei săptămâni, când a raportat o încetinire de 0,5 puncte procentuale a inflaţiei de la o lună la lună. Experţii au spus că acest lucru s-a datorat noilor subvenţii guvernamentale pentru a uşura impactul preţurilor mai mari la energie şi că nu este încă sfârşitul creşterii preţurilor.
Dar atât Franţa, cât şi Spania au înregistrat noi recorduri de inflaţie în iunie, aceasta din urmă depăşind pragul de 10% pentru prima dată din 1985, potrivit Reuters.
Conducerea BCE, care a promis că va aborda creşterea preţurilor, urmează să se întâlnească la sfârşitul lunii iulie pentru a anunţa că creşte dobânzile.
Banca centrală a declarat că va creşte din nou dobânda cheie în septembrie, ceea ce înseamnă că principala sa dobândă ar putea reveni pe un teritoriu pozitiv în acest an, CE având dobânzi negative din 2014, scrie news.ro
Sursa: bugetul.ro
Actualitate
Amenzi de MII de lei pentru graffiti pe clădiri sau garduri. Legea, adoptată de Parlament
Amenzi de MII de lei pentru graffiti pe clădiri sau garduri. Legea, adoptată de Parlament
Un proiect de lege care prevede majorarea amenzilor pentru cei care vandalizează, a fost adoptat de Camera Deputaților. Dacă legea va fi promulgată, sancțiunile pot ajunge până la șase mii de lei. Deși, oriunde îți arunci ochii prin București vezi graffiti pe clădiri, în sectorul 1 al Capitalei Poliția locală a dat anul trecut doar trei amenzi.
Desenarea gardurilor și pereţilor unor clădiri reprezintă artă stradală doar dacă este făcută cu acordul proprietarilor. Altfel, este considerată vandalism și se pedepsește. Iar amenzile s-ar putea ridica, în curând, până la 6 mii de lei. Desenele nu pot fi făcute, în niciun caz, pe clădiri declarate monument istoric. Unii artiști sunt de părere, însă, că majorarea amenzilor nu îi va opri pe cei care vor să se exprime liber pe clădirile din București.
Robert Obert, artist urban: Cred că trebuie să existe cumva niște zone de compromis pe care să le negociem cu autoritățile. Nu mai bombardăm noi oamenii răi cu spray orașul, ne rezumăm la un loc de joacă. Așa poate funcționa, de ce nu.
Teodora Chiuș, jurnalist Digi24: În prezent amenzile pentru cei care fac graffitiuri pe clădiri sunt cuprinse între 100 și 500 lei, după ce legea va fi promulgată aceștia vor putea fi amendați cu sume între 3.000 și 6.000 lei.
– Cu amenzile nu cred că se rezolvă. Nu, pentru că sunt tinerii ăștia neastâmpărați, ei trebuie să se manifeste în felul ăsta.
– Consider că ar trebui să fie expuse în anumite locuri unde să se întâlnească toți artiștii ăștia talentați și să nu facă așa ceva, pentru că nu este plăcut ochiului.
– Mai mult de conștiință ține. În rest, amenda o plătești și faci iar prostii.
– Dacă nu aplici sancțiuni dure nu se îndreaptă lucrurile, iar noi ne facem că avem legi, dar nu avem finalitatea pentru ele.
Poliția locală din Sectorul 1 a dat anul trecut doar trei amenzi celor care au vandalizat clădiri, dar nu i-a putut obliga să și șteargă desenele făcute. Acum, dacă noua lege va fi aprobată, artiștii de ocazie vor primi amenzi majorate și vor avea la dispoziție 15 zile să curețe pereții sau gardurile pe care le-au vandalizat.
Sursa: digi24.ro
Actualitate
FOTO| MÂNDRIA Sebeșului: Maria, eleva de ZECE CURAT la Matematică și Română, fără meditații
MÂNDRIA Sebeșului: Maria, eleva de ZECE CURAT la Matematică și Română, fără meditații
Maria Hileagă, absolventă a Colegiului Național „Lucian Blaga” din Sebeș, a reușit performanța de a obține cea mai mare medie din municipiu la Bacalaureatul 2022, anume 9,93.
Tânăra a obținut zece curat la Română și Matematică, iar la proba scrisă la informatică a obținut nota 9,8, potrivit informațiilor furnizate de platforma bacalaureat.edu.ro.
Într-un interviu acordat ziarulunirea.ro, Maria a povestit despre parcursul său în cei patru ani de liceu până la examenul de Bacalaureat, precum și care sunt planurile sale de viitor, la facultate.
„Pentru mine subiectele de la Bacalaureat, în comparație cu subiectele din anii trecuți și cu ce am lucrat pentru a mă pregăti, au fost ușoare.
Deși inițial mi-am propus ca în momentul în care primesc subiectele să marchez exercițiile mai dificile, mi-am dat seama atât la proba de matematică, cât și la cea de informatică că nu am ce să marchez. Astfel, am reușit să rezolv subiectele de la început până la final, fără să întâmpin probleme.”, a transmis eleva, în legătură cu dificultatea întâmpinată la subiectele primite.
Mai mult, tânăra a relatat că a obținut această performață remarcabilă fără să apeleze la ore în particular, ea bazându-se pe informația primită în timpul școlii.
„Pot spune cu mare bucurie că nu am luat ore suplimentare la materiile pentru Bacalaureat. Cu ajutorul profesorilor de la școală, cu o mare voință, încredere și motivație am reușit să iau o astfel de notă. De multe ori a fost greu, mai ales că a fost nevoie să mă autoeduc, să îmi impun să fac anumite lucruri, în special în perioada pandemiei, în care am învățat la fel de mult ca și la școală. Am conștientizat că doar dacă îți dorești cu adevărat și muncești în fiecare zi pentru un vis, vei ajunge la el. Am muncit mult, încât uneori familia și prietenii îmi ziceau „Nu mai învăța atât!””
În prezent, Maria se pregătește pentru examenul de admitere la Facultatea de Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca unde, așa cum a transmis și tânăra absolventă, nu se ține cont de notele obținute la Bacalaureat.
În acest sens, ea a notat următoarele: „Am ales în urmă cu doi ani că vreau să merg pe informatică, iar în urmă cu un an am ales să mă pregătesc pentru admiterea la Facultatea de Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Din păcate admiterea la această facultate nu ține cont de Bacalaureat așa că a fost nevoie de o pregătire suplimentară pentru examenul de admitere pe care îl voi susține peste două săptămâni.”
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Închisoare cu suspendare pentru șoferul din Alba care a spulberat un bărbat în timp de conducea cu peste 90 de km/h
-
Ştirea zileiacum 11 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Minora de 11 ani din Alba Iulia, DISPĂRUTĂ de acasă a fost GĂSITĂ de polițiști
-
Actualitateacum 11 ore
FOTO| MÂNDRIA Sebeșului: Maria, eleva de ZECE CURAT la Matematică și Română, fără meditații
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
COD PORTOCALIU de FURTUNI, în Alba: A fost activată Grupa Operativă din cadrul ISU Alba. Recomandări pentru cetățeni
-
Politică Administrațieacum 14 ore
Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba: Compensarea prețului la carburanți cu 50 de bani e o măsură demnă de un guvern de doi bani
-
Actualitateacum 24 de ore
Manichiuristele şi profesorii care dau meditaţii, vor fi verificați de ANAF: Ce spune șeful fiscului
-
Actualitateacum 21 de ore
Pensionare anticipată fără penalizări: Și mai mulți români vor beneficia de această prevedere
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Angajări în poliție: Cât câștigă un polițist încadrat din sursă externă
-
Curier Județeanacum 14 ore
FOTO| Expoziție de mașini de epocă la Câmpeni: Cea mai „bătrână” bijuterie pe patru roți, un model Ford, din anul 1954
-
Actualitateacum 15 ore
Ajutoare pentru românii cu venituri mici: Când începe a doua etapă de alimentare a cardurilor sociale
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
2 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 9 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Curier Județeanacum 15 ore
FOTO| Ziua Rozelor 2022: Povestea înmiresmată a trandafirilor se deapănă din nou la CIUMBRUD