Rămâi conectat

Cultură Educație

Grădiniţa, şcoala şi familia – un rol esenţial în dezvoltarea psiho-comportamentală a copilului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    – D-le doctor, aveţi o bogată experienţă în nobila profesie pe care o exercitaţi de 40 de ani, timp în care aţi reuşit să acordaţi consultaţii şi asistenţă medicală unui număr foarte mare de copii. Aţi lucrat timp de 25 de ani la Cugir, iar din 1997 aţi plecat din România şi v-aţi desfăşurat activitatea de medic pediatru într-o clinică din Germania. De trei ani vă aflaţi din nou la Cugir. Ce v-a atras să vă reîntoarceţi pe vechile meleaguri ale Cugirului?
– A fost o opţiune de familie căreia nu m-am opus. Avem în Cugir casa, prieteni, există lucruri care ne atrag şi care ne-au determinat să ne stabilim definitiv aici.
– De un an, sunteţi medic în cadrul cabinetului medical şcolar aflat în subordinea primăriei locale. Cum apreciaţi preocuparea administraţiei pentru înfiinţarea acestei locaţii?
– Un demers remarcabil, necesar în contextul evoluţiilor care au loc referitor la grija pentru urmărirea sănătăţii copiilor şi pentru a preîntâmpina de pe acum unele evenimente care cu timpul le-ar putea aduce neplăceri
– Cu permisiunea d-voastră, v-aş ruga să ne oprim asupra unui Raport privind examenul medical de bilanţ al preşcolarilor 2011, care de circa o lună de zile au început clasa I. Ce concluzii rezultă în urma evaluării medicale realizate atât de d-voastră în calitate de medic pediatru, cât şi de medicul stomatolog al cabinetului, d-rul Ştefan Miere?
– Scopul acestui demers a presupus cunoaşterea nivelului de dezvoltare fizică şi psihomotorie a unui număr de 106 copii preşcolari, prevenirea îmbolnăvirilor, depistarea precoce a unor îmbolnăviri sau deficienţe. Tot în acest scop se urmăreşte aplicarea la nevoie a unor tratamente recuperatorii dar şi orientarea şcolară funcţie de starea de sănătate.
– Ce situaţii aţi remarcat cu prilejul acestor verificări?
– Din cei 106 copii examinaţi, 16% se prezintă cu o dezvoltare disarmonică, peste media de 10% din Europa, 12,2% prezentau acuităţi vizuale scăzute, 12,2% aveau tensiune arterială la limită. Tot din rândul acestora 3,7 % prezentau intelect limitat iar 2,8% aveau tulburări de comportament. O altă constatare ce ne-a atras atenţia a fost aceea că 13,3% din cei evaluaţi erau supraponderali, iar 2,8 % subponderali. Este o situaţie care se observă la noi în ţară, ca de altfel în toată Europa – creşterea prevalentă a supraponderalităţii, care are drept cauze alimentaţia hipercalorică dezechilibrată şi sedentarismul.
Anchetele făcute la două grădiniţe din Cugir arată că la proteine se menţine un raport apropiat între valoarea recomandată şi cea calculată, la glucide este apropiat de limitele normale, iar la lipide (grăsimi), valoarea este de 51,42% faţă de 14,50% recomandată.
-Ce este de făcut în acest caz?
– În primul rând trebuie evitată alimentaţia hipercalorică cu exces de grăsimi şi hidrocarbonaţi precum şi evitarea şi combaterea sedentarismului. Frecvenţa relativ crescută a tulburărilor de vedere şi a tensiunii arteriale peste limita corespunzătoare grupei de naştere ar impune controlul acestor parametri prin medicul de familie începând de la vârsta de 3-4 ani.
– Am văzut că aveţi constatări în ceea ce priveşte examenul stomatologic. Ce concluzii aţi tras de la consultaţiile realizate de d-rul Miere Ştefan în această direcţie?
– Din rândul celor 106 copii examinaţi, doar 5 copii au avut o dentiţie perfectă. Înseamnă că 101 copii, adică 95,3% au prezentat carii dentare izolate sau multiple, peste media de 30-50% din ţările dezvoltate şi 62-70% în România. Constatările în acest caz presupun că starea dentiţiei la copii lasă mult de dorit, cariile dentare de la această vârstă pregătesc viitoarele carii dentare ale adulţilor. De aceea, este nevoie de o igienă buco-dentară permanentă, spălarea cu pastă de dinţi care conţine fluor, evitarea dulciurilor în exces, administrări ale fluorului începând de la vârsta de 6 luni a copilului şi un control preventiv periodic.
– Ce recomandare, după cele constatate, faceţi d-le doctor Ludwig factorilor care trebuie să vegheze la sănătatea copiilor?
– Grădiniţa, şcoala, părinţii joacă un rol de importanţă majoră în dezvoltarea psiho-comportamentală individuală a copilului. De aceea este nevoie de o mai bună informare cu privire la depistarea precoce a unor afecţiuni sau deficienţe pentru aplicarea la timp a unor tratamente recuperatorii.
– D-le doctor vă mulţumesc pentru interviul acordat.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea