Rămâi conectat

Actualitate

Ghid electoral pentru alegerile locale și europarlamentare 2024: Cum se voteză în secție, unde se pune ștampila pe buletine

Bogdan Ilea

Publicat

în

Ghid electoral pentru alegerile locale și europarlamentare 2024: Cum se voteză în secție, unde se pune ștampila pe buletine

La alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024, votarea începe la ora 7:00 dimineața și se încheie la ora 22:00. În mod excepțional, procesul de votare se poate prelungi până la ora 23:59, în cazul în care există încă votanți la rând.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, citat de Agerpres, la alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

Secția de vot o puteți afla accesând site-ul Registrului Electoral.

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot:

– pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European
– pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei
– pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Consiliului Judeţean
– pentru alegerea primarului localităţii/pentru alegerea primarului de sector
– pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliu de sector

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Cum aplicăm ștampila pe buletinul de vot
Potrivit preşedintelui AEP, alegătorul poate pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate.

Potrivit unui ghid electoral realizat de Expert Forum, ștampila de vot trebuie aplicată pe un singur patrulater de vot de pe buletinul de vot, în așa fel încât opțiunea alegătorului să fie clară.

Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată
a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă (la fel ca în fotografia de mai jos).

ATENȚIE: Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila „VOTAT” sau pe care pe care ștampila a fost aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara patrulaterelor sunt declarate NULE.

Îndoiţi buletinele de vot, astfel încât pagina goală cu ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-le apoi în urna corespunzătorare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul este asigurat.

Puteți solicita un alt buletin, o singură dată, dacă votul este dezvăluit.

După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.

Alegătorul va preda apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.

Asigurați-vă că membrii biroului electoral lipesc abțibildul VOTAT pe spatele cărții de identitate, care atestă participarea la alegeri.

Urna specială de votare
Fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă specială care va putea fi folosită în cazul cetăţenilor care nu pot fi transportaţi sau au dificultăţi majore în a se prezenta la secţia de votare.

Aceştia vor trebui să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripţie locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare, a precizat şeful AEP. Conform acestuia, aceste documente vor putea fi depuse chiar şi în duminica alegerilor, dar până la „o oră rezonabilă”, recomandat ora 14,00.

El a mai arătat că, după încheierea procesului de vot, fiecare urnă va fi deschisă în prezenţa tuturor membrilor secţiei de votare.

În interiorul secţiei pot să mai fie prezenţi şi să asiste la numărarea voturilor observatorii străini şi internaţionali, reprezentanţii acreditaţi ai mass-media şi candidaţii, dacă sunt înscrişi în cursa electorală din circumscripţia respectivă, a transmis preşedintele AEP.

Urnele se deschid pe rând, după ce a fost activată de către operatorul prezent în secţie tableta, care are şi rol de cameră video şi va fi amplasată în aşa fel încât să observe întreaga operaţiune de numărare şi de consemnare a rezultatului votului în procesele verbale.

Urna specială va fi deschisă după ce vor fi deschise cele cinci urne, a mai arătat şeful AEP.

După această operaţiune, fiecare proces verbal va fi fotografiat, va fi pus într-o aplicaţie a AEP şi va apărea „aproape instantaneu” pe site-ul autorităţii.

„Din acel moment, nici fotografia, nici procesul verbal (…) nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre, care şi ea va fi publicată în acelaşi format pe site-ul AEP, prin care s-a decis renumărarea voturilor sau îndreptarea unor greşeli”, a mai explicat preşedintele AEP.

„Aceste documente vor avea un cod QR, pentru ca ele să poată fi uşor identificate, iar fără acest cod nu pot fi urcate în sistemul informatic”, a punctat Toni Greblă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Nu se mai alocă bani suplimentari pentru monitorizarea pacienților cu Covid-19

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu se mai alocă bani suplimentari pentru monitorizarea pacienților cu Covid-19 OUG nr. 66/2024, modifică, printre altele, un paragraf din OUG 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate, astfel încât este eliminată referirea la suplimentarea sumelor alocate investigațiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea