Ghid despre comunism adresat tinerilor, realizat în premieră de Asociația Forum Apulum din Alba Iulia

Ghidul face o trecere cronologică prin ceea ce a însemnat comunismul în România, de la instalarea lui brutală şi până în „epoca de aur” a lui Nicolae Ceauşescu şi a fost lansat în cadrul unor evenimente publice, atât la Alba Iulia cât şi la Bucureşti. Următoarea dezbatere publică şi prezentare a ”Ghidului ilustrat al comunismului românesc” va avea loc în 27 aprilie 2018, la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, localitate unde a existat una dintre cele mai temute închisori din perioada regimului comunist.

Ghidul va fi tipărit şi distribuit în cât mai multe licee din România, unde organizatorii speră să poată organiza cât mai multe lansări şi dezbateri pe tema istoriei recente. El va putea fi folosit şi de profesori sau organizaţii care derulează proiecte educaţionale, tocmai pentru a putea înlesni un dialog pe bune cu cei foarte tineri pe marginea unui subiect care încă polarizează societatea. Donaţii pentru tipărirea a cât mai multe exemplare ale ghidului se pot face online pe platforma sprijina.ro la link-ul: https://www.sprijina.ro/cauze/ghid-ilustrat-al-comunismului-romanesc

Informaţiile din cărticica ilustrată provin de pe internet şi din cărţi de istorie, rolul destul de dificil al autorilor fiind acela de a filtra toate aceste date şi de a le „traduce” într-un limbaj uşor accesibil pentru elevi şi studenţi. ”Ghidul ilustrat al comunismului românesc” este un răspuns la câteva mituri care s-au păstrat în legătură cu perioada comunistă şi care revin, periodic, în spaţiul public. Cel mai des vehiculat dintre acestea este următorul: ”era mai bine pe vremea lui Ceauşescu pentru că toată lumea avea o locuinţă şi un loc de muncă”.

Realitatea era, însă, cu totul alta. Locuinţa şi locul de muncă nu asigurau un trai decent în condiţiile lipsurilor uriaşe înregistrate în toate domeniile de activitate. Ideea acestui ghid a venit în iunie 2017, după ce Asociaţia Forum Apulum a organizat la Alba Iulia, timp de patru zile, evenimentul ”Partidul te vrea tuns – Comunismul românesc între mit şi realitate”. Unul dintre punctele de plecare a fost un studiu din 2012, potrivit căruia jumătate dintre adolescenţii intervievaţi atunci erau de părere că „era mai bine pe vremea lui Ceauşescu”, deşi nu trăiseră sub comunism. În acelaşi timp, spun cei de la Forum Apulum, „mitul superiorităţii României comuniste insistă să revină în discursul public – ba câte un bunic intervievat de televiziune, ba un tânăr supărat pe soartă sau pe ţară. Există, de ceva timp, o nostalgie observabilă faţă de perioada comunistă, care se propagă înspre tineri”.

Pentru realizarea Ghidului, 9 artişti (Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici, George Roşu, Dan Perjovschi, Saddo, Andreea Ilisăi, Dragoş Boţcău şi Bogdan Topîrceanu) au fost invitaţi să ilustreze aspecte diferite ale vieţii în România comunistă. Mesajul transmis prin acest proiect este foarte simplu: „Deşi comunismul a avut şi rezultate pozitive (cum ar fi alfabetizarea sau urbanizarea ţării), efectele negative au fost majore şi la un nivel extrem. Realitatea ne arată că sistemul comunist a fost impus cu forţa, că şi-a construit puterea printr-un amestec de propagandă şi violenţă, că a limitat omul la o rotiţă într-un mecanism”.

”Am încercat prin acest ghid să livrăm elevilor datele de bază despre comunism, într-un mod diferit şi facil. O întrebare de care ne-am mai izbit a fost dacă am ales să includem şi părţile bune ale comunismului în ghid. Noi spunem într-un cuvânt de încheiere că au fost şi lucruri pozitive, dar tendinţa în timp este să uiţi ceea ce e negativ într-o anumită perioadă a vieţii şi să rămâi cu ce e bun. Ori noi tocmai asta încercăm să facem. Să aducem aminte sau să prezentăm celor care nu au trăit atunci, realitatea: comunismul a fost un sistem dictatorial, care îţi îngrădea puternic drepturile şi libertăţile şi care nu a avut rezultatele economice şi sociale promise”, afirmă reprezentanţii asociaţiei Forum Apulum. Activitatea asociaţiei poate fi susinută şi prin donaţii prin transfer bancar, în contul deschis la BCR: RO56RNCB0003157701250001, titular cont Asociaţia Apulum Forum.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Eu 20 aprilie 2018 at 2:17

Mi-ar place sa cred ca in acest ghid explicati si originea comunismului(germania)si ca a fost aruncat in ograda rusilor,in primul razboi mondial de catre spionii nemti,pt.a scoata din lupta un adversar puternic,numit Rusia.Rusii n-au avut asemenea idealuri proletare,tot arbaitarii nemti sunt autorii.Si asta trebuie spus tinerilor de azi.

Chris 22 aprilie 2018 at 20:47

de fapt ideologul comunismului Karl Marx era evreu si nu neamt

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...