Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Ghid anti-propagandă și anti-fake news lansat de asociația Forum Apulum în cadrul festivalului CivicON

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Asociația Forum Apulum Alba Iulia a lansat un ghid pentru combaterea știrilor false (anti-fake news) destinat, în special, tinerilor liceeni și studenților.

Inițiativa este printre primele din România finalizată cu un ghid tipărit în câteva sute de exemplare ce urmează a fi distribuit în unități de învățământ. Lansarea și prezentarea ghidului a avut loc în weekend la Museikon, unde s-a desfășurat timp de trei zile festivalul de atitudine civică, ”CivicON”. Necesitatea unui astfel de ghid este rezultatul avalanșei de știri false propagate atât în mediul online, cât și în mass-media. Realizat într-un mod simplu și pe înțelesul tuturor, ghidul anti-fake news și anti-propagandă cuprinde o hartă a validării informației și prezintă ”armele” cu care se poate ”lupta” împotriva știrilor false. Potrivit autorilor ghidului, problema manipulării prin știri false e atât de gravă, încât a ajuns la instituții importante, de la NATO la Comisia Europeană, precum și în prioritățile unor companii majore, precum Google și Facebook. Nu mai surprind pe nimeni discuțiile despre polarizarea societății și despre manipulare. Diverse grupuri se acuză reciproc că ar fi manipulați de interese obscure, informațiile ce apar – în presa clasică sau pe social media – variază de la acuze voalate la adevărate campanii de demonizare.

”Cum se poate naviga prin toate informațiile din spațiul public devine deci o problemă esențială (și globală, de altfel). Cum se poate micșora riscul de a crede informații false? Cum se poate limita impactul propagandei? La toate astea încercăm să răspundem, într-o formă grafică și cât mai clară, într-un «Scurt ghid anti-propagandă». Ghidul va fi disponibil în cel mai scurt timp online, pe forumapulum.ro, iar varianta tipărită va fi distribuită gratuit elevilor și studenților din Alba Iulia și împrejurimi”, a spus Ciprian Cucu, vicepreședinte al asociației.

Festivalul CivicON, desfășurat în perioada 8 – 10 decembrie la Alba Iulia, la inițiativa Asociației Forum Apulum, a adus în fața sutelor de participanți oameni relevanți sau inovatori din câteva domenii distincte: jurnalism, activism civic, promovarea științei și artă. Vineri a încântat publicul artistul Dan Perjovschi, care a prezentat într-un mod original viziunea s-a asupra lumii și a realităților din jurul nostru. Sâmbătă au avut loc ateliere de lucru cu tineri liceeni din Alba Iulia susținute de Alina Calistru de la Funky Citizens și Bianca Oanea de la Realitatea TV. În aceeași zi, jurnalistul Ovidiu Vanghele de la factual.ro a vorbit despre ”fact-check, fake news și manipulare” prin presă, iar Attila Biro de la Rise Project și Cristina Foarfă de la vice.com au povestit și au răspuns la întrebări legate de cariera lor și de modul de abordare a subiectelor pe care le realizează. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu prezentarea lui Alex Doppelgänger despre conspiraționisme și navigarea în siguranță pe internet. Duminică, liceenii au participat la un atelier denumit ”ArguMap” și au învățat cum să construiască harta unui argument, tema aleasă fiind dacă vaccinarea ar trebui să fie obligatorie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Sâmbăta ALBĂ din Săptămâna LUMINATĂ. Credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi Potrivit credinţei populare, în aceste zile, de la Înviere și până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Sâmbăta Luminată, zi cu mare însemnătate pentru creştinii ortodocşi. În Sâmbăta Luminată credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea