Ziarul Unirea

Gazele naturale s-ar putea scumpi. Când și cât ar putea crește prețul lor

Gazele naturale s-ar putea scumpi, iar prețul lor ar putea crește din primăvara anului viitor.

Anunțul că se scumpesc gazele a fost făcut de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Bege Nagy.

ELIT

Conform declarațiilor lui Zoltan Bege Nagy, prețul gazelor va stagna până la 31 martie 2019, nefiind nevoie până atunci de o o ajustare a preţului la gaze naturale pentru consumatorii casnici, însă dacă trendul observat pe platformele de tranzacţionare, unde figurează contracte încheiate pentru volume destul de mari, la preţul de peste 110 lei/MWh se va menţine, atunci tariful ar putea creşte substanţial de la 1 aprilie 2019.

Preţul gazelor pentru cosnumatorii casnici în 2018 a fost majorat de trei ori, respectiv la 10 ianuarie, 1 aprilie şi 1 august.

Prețul final al gazelor naturale, de la 1 august, a fost luat în calcul preţul final pentru consumatorii casnici  la un preţ mediu de aproximativ de 80 de lei la gaze naturale. Cei aproximativ 37 – 38 furnizorii de gaze naturale în regim reglementat de pe piaţă au contractat peste 60% din necesar, iar prețul se va menține până în martie 2019.

Prețul gazelor ar putea crește însă din primăvara lui 2019, iar vicele ANRE a explicat de ce în cadrul conferinței ”Focus Energetic”. „Am văzut pe platforma unui operator de gaze naturale că deja sunt încheiate contracte pentru volume destul de mari pentru perioada 1 aprilie 2019 – 31 decembrie 2019, la preţuri care sunt departe de 80 de lei, adică la peste 110 lei (pe MWh n.r.). Deci, inevitabil, de la 1 aprilie, dacă trendul se menţine, ne aşteptăm la o creştere substanţială a preţului la gaze pentru consumatorii casnici”, a precizat acesta, conform sursei mai sus citate.

Sursa: a1.ro