Rămâi conectat

Cultură Educație

(Galerie foto) Colegiul Militar „Mihai Viteazul”: Promoţia „Neagoe Basarab – 500” şi-a luat zborul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 La Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a avut loc ceremonia încheierii anului şcolar 2011 – 2012 de către elevi şi cea de-a 61-a promoţie a prestigiosului liceu militar albaiulian, intitulată promoţia „Neagoe Basarab – 500”. Pe lângă cadrele didactice şi militare, în frunte cu col. Marcel Domşa – comandant, col. Gheorghe Urian – locţiitor şi prof. Dorina Trifon – director adjunct, au asistat oficialităţi judeţene şi locale, civile şi militare, numeroşi părinţi, bunici, rude şi prieteni ai absolvenţilor, având flori în mâini. De asemenea, au participat veteranii absolvenţi ai liceului, promoţiile Târgu Mureş şi Timişoara, unii dintre ei sărbătorind 66 de la absolvire, precum şi reprezentanţii promoţiilor 1978, 1979 şi 1980, respectiv primele promoţii ale colegiului din perioada Alba Iulia. Din partea eşalonului superior a luat parte gral. bg. Ioan Manci, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie Gemina Cluj-Napoca, a cărei fanfară a asigurat fundalul sonor pe tot parcursul festivităţii.

După sosirea absolvenţilor în aplauzele întregii asistenţe, introducerea Drapelului de Luptă în formaţie şi intonarea Imnului Naţional, col. Marcel Domşa i-a dat raportul gral. bg. Ioan Manci, care a trecut în revistă efectivul liceului militar. În alocuţiunea sa, comandantul colegiului, col. Marcel Domşa i-a nominalizat pe toţi cei 89 de absolvenţi, alţi 11 elevi părăsind instituţia din lipsa acomodării la rigorile ei. „Această perioadă nu a fost uşoară, a presupus unele renunţări; suntem conştienţi că aţi fost privaţi de unele dintre „satisfacţiile” pe care le-au avut foştii voştri colegi ai ciclului gimnazial. Nu greşim deloc dacă afirmăm că, voi, stimaţi absolvenţi aveţi formate trăsături pozitive de caracter cum ar fi: stăpânirea de sine, perseverenţa, spiritul de iniţiativă şi de disciplină, spiritul datoriei şi al onoarei, responsabilitatea, cinstea, devotamentul, altruismul, trăsături care nu sunt inserate pe diplomele de bacalaureat, dar sunt strict necesare evoluţiei în societate şi foarte apreciate la orice cetăţean”, a spus col. Marcel Domşa. Absolvenţii au cântat „Gaudeamus igitur” şi au lansat în aer baloane albe şi mov, umplute cu gaz. Cu acest prilej, au avut loc desemnarea noului înlocuitor al comandantului şi anvansarea în grad a acestuia, ceremonia predării cheii liceului, binecuvântarea ÎPS Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia, decernarea premiilor de onoare şi alocuţiunile oficialităţilor, care au ţinut să-i felicite pe absolvenţi şi să le ureze succes la bacalaureat şi examenele de admitere la academii. „Dorinţa de cunoaştere de autodepăşire, de evoluţie spirituală şi profesională să vă dea mereu forţa de a lupta, de a fi cât mai buni, de a vă împlini idealurile, de a reprezenta cu mândrie Armata Română”, a declarat prof. Dorina Trifon. Duoă intonarea imnului liceului şi defilarea efectivelor colegiului militar, s-au dezvelit placa „Şcoală europeană 2012”  şi tabloul promoţiei 61, festivitatea încheindu-se cu poza de grup.

Robert GHERGU 

Elit - Gustul Desăvârșit

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

Bursa de excelență KRONOSPAN – 2023: 15 elevi din Sebeș au primit peste 22.000 de lei, pentru rezultatele școlare obținute

Andreea Ștefan

Publicat

în

Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn, prezent în 47 de locații din 25 de țări, recunoscut și apreciat la nivel internațional.

În România deține doua fabrici, una la Brașov, specializata în producție de plăci OSB și una la Sebeș, cu o tradiție îndelungată în prelucrarea lemnului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Compania, în cadrul politicilor sale de responsabilitate socială, investește în performanță și susține, an de an, parcursul educațional al elevilor din orașul Sebeș, prin organizarea „Bursei de Excelență Kronospan” încă din 2012. In acești ani, compania a oferit burse de performanta unui număr de peste 100 de elevi din cadrul instituțiilor de invatamant de la Sebeș.

La ediția din acest an au fost analizate rezultatele a peste 80 de elevi, iar la final, în baza punctajului, Comisia a decis să acorde trei burse pentru elevii școlilor gimnaziale și încă cinci burse pentru elevii liceelor din Sebeș.

Pentru a răsplăti si încuraja eforturile tuturor celor înscriși, s-a decis suplimentarea cu încă cinci burse, în valoare de 3000 de lei în total, care vor reveni elevilor din ciclul gimnazial.

Valoarea financiară a burselor oferite in acest an a depășit suma de 22.000 lei.

Cei 15 elevi care au obținut „Bursa de Excelență Kronospan” învață la Colegiul Național Lucian Blaga Sebeș, Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș și la Școala Gimnazială Petrești.

Kronospan felicita pe aceasta cale toti elevii inscrisi in program si, de asemenea, mulțumește cadrelor didactice implicate, asigurandu-i de întregul suport în ceea ce privește oportunitățile de practica in cadrul companiei sau dotarea bazei materiale a școlilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer

Dan HENEGAR

Publicat

în

Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.

Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.

Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare