GALERIE FOTO: ADRENALINĂ la maxim în Parcul de AVENTURĂ din Alba Iulia. Trasee cu obstacole la înălţime şi coborâri cu tiroliana pe dealul Mamut
Iubitorii de sporturi extreme, care doresc să aibă parte de distracţie şi adrenalină din plin, trebuie să ştie că în apropierea oraşului Alba Iulia, în pădurea de pe dealul Mamut există amenajat un parc de aventură, special pentru ei. De la căţărat pe panouri, coborâri cu tiroliana, obstacole la înălţime, deplasări de la un copac la altul pe “cărări” suspendate de sfoară, lanţuri sau buşteni, toate acestea şi multe alte altele îi aşteaptă pe toţi cei care iubesc adrenalina şi vor să “evadeze” din cotidian. Parcul de corzi este dedicat atât adulţilor cât şi celor mici, fiind amenajate diverse trasee. Dificultatea traseelor porneşte de la copii de 4 ani şi ajunge până la alpiniştii profesionişti. Deşi nu este încă deschis oficial, cei care doresc să se aventureze aici pot face asta printr-o programare la unul dintre instructorii parcului.
Parcul de aventură amenajat în imediata apropiere a Parcului Dendrologic şi a zonei de recreere a municipiului Alba Iulia, în Valea Popii, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ două hectare, iar proiectul, derulat în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, aparţine Asociaţiei Filantropiei Ortodoxe de Alba Iulia. Acesta se află la stagiul de finalizare, iar parcul ar urma să se deschidă oficial în luna octombrie a acestui an.
Distracţia şi adrenalina în Parcul de Aventură din Alba Iulia, la ele acasă. Trasee “colorate” pentru adulţi şi copii, de la gradul de începător până la cel avansat
“Puntea bătrânului”, “Plasa de păianjen” , “Puncte de echilibru”, “Inele”, “Tiroliana”, “Cauciucurile verticale”, sunt doar câteva dintre probele care vă aşteaptă nu prea departe de oraş. Traseele sunt împărţite pe mai multe parcursuri, mai uşoare sau mai complicate, în funcţie de vârstă, preferinţă şi forma fizică. Fiecare nivel de dificultate este simbolizat de o culoare. Cel mai uşor este traseul mov, pentru copiii între 4 şi 8 ani, cu înălţimea de peste 1,10 m, care vor trebui asistaţi de părinţi. Urmează traseul galben destinat copiilor de peste 8 ani şi celor care încearcă pentru prima oară acest gen de distracţie (înălţimea recomandată 1,3 m), cel verde, un parcurs uşor, pentru începătorii de peste 16 ani, şi cel albastru pentru avansaţi, considerat cel mai “tare”.
Potrivit instructorilor, persoanele care utilizează echipamentul în parcul de aventură sunt obligate să înceapă cu traseul galben. Greutatea maximă admisă este de 100 kg, şi nu pentru că nu ar ţine corzile, dar operaţiunea de intervenţie în cazul în care turistul se declară obosit ar fi destul de dificilă.
Un traseu poate fi parcurs în timp de la 20 de minute şi până la o oră, depinde de condiţia fizică a fiecăruia.
Efort fizic şi mental
Obstacolele presupun efort atât fizic cât şi mental. Pe unele trasee este chiar foarte uşor, trebuie doar să-ţi ţii echilibrul în cazul unui balans uşor, însă pe altele îţi trebuie voinţă muşchi şi curaj. Spre exemplu, păşeşti cu grijă pe scările din sfoară sau din buşteni care se clatină, te ţii bine de peretele din… sfoară sau treci de un panou de căţărare la o înălţime destul de mare…Sunt obstacole în care trebuie efectiv să îţi ţii greutatea…
De precizat, din propria experienţă (unică!), că după câteva ore de senzaţii tari, super solicitante, ai toate şansele să te alegi cu câteva vânătăi şi o febră musculară memorabilă. Dar, merită! O să vă convingeţi că ….până şi veveriţele “vă privesc” invidioase!!
Înainte de a parcurge traseele, instrucţiuni pe “Atelierul Şcoală”
Toţi cei care vor să folosească echipamentele construite în parcul de aventură trebuie să treacă mai întâi pe la „Atelierul Şcoală”. Înainte de a pleca pe traseu, participanţii urmează obligatoriu un instructaj în care învaţă să utilizeze echipamentul.Totul se face sub supravehghere specializată. „Aventurierii” vor fi în permanenţă asistaţi de angajaţii parcului, gata să intervină, chiar şi atunci când turistul se declară obosit sau intră în panică şi vrea să renunţe.
Parcul se află în curs de amenajare. Proiectul se numeşte “Ateliere educaționale pentru copiii aflați în dificultate”.şi este implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, care a concesionat terenul în suprafaţă de 20.000 mp pe o perioadă de 15 ani, şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.
Beneficiari ai proiectului sunt copii care provin din centre educaționale şi case de tip familial din structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, copii cu probleme familiale ori cei afectați de abandonul școlar. Pe lângă traseele existente deja, deschise publicului larg, în parcul de aventură se vor construi şi alte module, destinate exclusiv copiilor incluşi în program.
Toţi cei care vor să se programeze la aventură pot apela la instructorul Cosmin Valentin Vesa, la nr. de tel. 0741 398 152. Totodată, pentru cei care iubesc natura şi vor drumeţii, sau alte activităţi precum speologie, căţărat, tiroliană pe coardă, vizite la peşteri, menţionăm că trupa de instructori din cadrul parcului vă stă la dispoziţie la acelaşi nr de tel. Totul la un preţ “atractiv”, accesibil tuturor buzunarelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba