Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

GALERIE FOTO: ADRENALINĂ la maxim în Parcul de AVENTURĂ din Alba Iulia. Trasee cu obstacole la înălţime şi coborâri cu tiroliana pe dealul Mamut

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parc de Aventura Alba Iulia zona Mamut033Iubitorii de sporturi extreme, care doresc să aibă parte de distracţie şi adrenalină din plin, trebuie să ştie că în apropierea oraşului Alba Iulia, în pădurea de pe dealul Mamut există amenajat un parc de aventură, special pentru ei. De la căţărat pe panouri, coborâri cu tiroliana, obstacole la înălţime, deplasări de la un copac la altul pe “cărări” suspendate de sfoară, lanţuri sau buşteni, toate acestea şi multe alte altele îi aşteaptă pe toţi cei care iubesc adrenalina şi vor să “evadeze” din cotidian. Parcul de corzi este dedicat atât adulţilor cât şi celor mici, fiind amenajate diverse trasee. Dificultatea traseelor porneşte de la copii de 4 ani şi  ajunge până la alpiniştii profesionişti. Deşi  nu este încă deschis oficial, cei care doresc să se aventureze aici pot face asta printr-o programare la unul dintre instructorii parcului.

Parcul de aventură amenajat în imediata apropiere a Parcului Dendrologic şi a zonei de recreere a municipiului Alba Iulia, în Valea Popii, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ două hectare, iar proiectul, derulat în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, aparţine Asociaţiei Filantropiei Ortodoxe de Alba Iulia. Acesta se află la stagiul de finalizare, iar parcul ar urma să se deschidă oficial în luna octombrie a acestui an.

Distracţia şi adrenalina în Parcul de Aventură din Alba Iulia, la ele acasă. Trasee “colorate” pentru adulţi şi copii, de la gradul de începător până la cel avansat

Parc de Aventura Alba Iulia zona Mamut021

“Puntea bătrânului”, “Plasa  de păianjen” , “Puncte de echilibru”, “Inele”, “Tiroliana”, “Cauciucurile verticale”, sunt doar câteva dintre probele care vă aşteaptă nu prea departe de oraş. Traseele sunt împărţite pe mai multe parcursuri, mai uşoare sau mai complicate, în funcţie de vârstă, preferinţă şi forma fizică.  Fiecare nivel de dificultate este simbolizat de o culoare. Cel mai uşor este traseul mov, pentru copiii între 4 şi 8 ani, cu înălţimea de peste 1,10 m, care vor trebui asistaţi de părinţi. Urmează traseul galben destinat copiilor  de peste 8 ani şi celor care încearcă pentru prima oară acest gen de distracţie (înălţimea recomandată 1,3 m), cel verde, un parcurs uşor, pentru începătorii de peste 16 ani, şi cel albastru pentru avansaţi, considerat cel mai “tare”.

Potrivit instructorilor, persoanele care utilizează echipamentul în parcul de aventură sunt obligate să înceapă cu traseul galben. Greutatea maximă admisă este de 100 kg, şi nu pentru că nu ar ţine corzile, dar operaţiunea de intervenţie în cazul în care turistul se declară obosit ar fi destul de dificilă.

Un traseu poate fi parcurs în timp de la 20 de minute şi până la o oră, depinde de condiţia fizică a fiecăruia.

Efort  fizic şi mental

Parc de Aventura Alba Iulia zona Mamut008

Obstacolele presupun efort atât fizic cât şi mental. Pe unele trasee este chiar foarte uşor, trebuie doar să-ţi ţii echilibrul în cazul unui balans uşor, însă pe altele îţi trebuie voinţă muşchi şi curaj. Spre exemplu, păşeşti cu grijă pe scările din sfoară sau din buşteni care se clatină, te ţii bine de peretele din… sfoară sau treci de un panou de căţărare la o înălţime destul de mare…Sunt obstacole în care trebuie efectiv să îţi ţii greutatea…

 De precizat, din propria experienţă (unică!), că după câteva ore de senzaţii tari, super solicitante, ai toate şansele să te alegi cu câteva vânătăi şi o febră musculară memorabilă. Dar, merită! O să vă convingeţi că ….până şi veveriţele “vă privesc” invidioase!!

Înainte de a parcurge traseele, instrucţiuni pe  “Atelierul Şcoală”

Parc de Aventura Alba Iulia zona Mamut038

Toţi cei care vor să folosească echipamentele construite în parcul de aventură trebuie să treacă mai întâi pe la „Atelierul Şcoală”. Înainte de a pleca pe traseu, participanţii urmează obligatoriu un instructaj în care învaţă să utilizeze echipamentul.Totul se face sub supravehghere specializată. „Aventurierii” vor fi în permanenţă asistaţi de angajaţii parcului, gata să intervină, chiar şi atunci când turistul se declară obosit sau intră în panică şi vrea să renunţe.

Parcul se află în curs de amenajare.  Proiectul  se numeşte “Ateliere educaționale pentru copiii aflați în dificultate”.şi este implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, care a concesionat terenul în suprafaţă de 20.000 mp pe o perioadă de 15 ani, şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Beneficiari ai proiectului sunt copii care provin din centre educaționale şi case de tip familial din structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, copii cu probleme familiale ori cei afectați de abandonul școlar. Pe lângă traseele existente deja, deschise publicului larg, în parcul de aventură se vor construi şi alte module, destinate exclusiv copiilor  incluşi în program.

Toţi cei care vor să se programeze la aventură pot apela la instructorul Cosmin Valentin Vesa, la nr. de tel. 0741 398 152.  Totodată, pentru cei care iubesc natura şi vor drumeţii, sau alte activităţi precum speologie, căţărat, tiroliană pe coardă, vizite la peşteri, menţionăm că trupa de instructori din cadrul parcului vă stă la dispoziţie la acelaşi nr de tel. Totul la un preţ “atractiv”, accesibil tuturor buzunarelor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată Un incident șocant a avut loc săptămâna trecută, mai exact miercuri 17 aprilie, la o grădiniță din orașul Cugir. Una dintre îngrijitoarele a primit un pumn în gură de la mama unei fetițe. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea