Ştirea zilei
GALERIE FOTO: ADRENALINĂ la maxim în Parcul de AVENTURĂ din Alba Iulia. Trasee cu obstacole la înălţime şi coborâri cu tiroliana pe dealul Mamut
Iubitorii de sporturi extreme, care doresc să aibă parte de distracţie şi adrenalină din plin, trebuie să ştie că în apropierea oraşului Alba Iulia, în pădurea de pe dealul Mamut există amenajat un parc de aventură, special pentru ei. De la căţărat pe panouri, coborâri cu tiroliana, obstacole la înălţime, deplasări de la un copac la altul pe “cărări” suspendate de sfoară, lanţuri sau buşteni, toate acestea şi multe alte altele îi aşteaptă pe toţi cei care iubesc adrenalina şi vor să “evadeze” din cotidian. Parcul de corzi este dedicat atât adulţilor cât şi celor mici, fiind amenajate diverse trasee. Dificultatea traseelor porneşte de la copii de 4 ani şi ajunge până la alpiniştii profesionişti. Deşi nu este încă deschis oficial, cei care doresc să se aventureze aici pot face asta printr-o programare la unul dintre instructorii parcului.
Parcul de aventură amenajat în imediata apropiere a Parcului Dendrologic şi a zonei de recreere a municipiului Alba Iulia, în Valea Popii, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ două hectare, iar proiectul, derulat în parteneriat cu Primăria Alba Iulia, aparţine Asociaţiei Filantropiei Ortodoxe de Alba Iulia. Acesta se află la stagiul de finalizare, iar parcul ar urma să se deschidă oficial în luna octombrie a acestui an.
Distracţia şi adrenalina în Parcul de Aventură din Alba Iulia, la ele acasă. Trasee “colorate” pentru adulţi şi copii, de la gradul de începător până la cel avansat
“Puntea bătrânului”, “Plasa de păianjen” , “Puncte de echilibru”, “Inele”, “Tiroliana”, “Cauciucurile verticale”, sunt doar câteva dintre probele care vă aşteaptă nu prea departe de oraş. Traseele sunt împărţite pe mai multe parcursuri, mai uşoare sau mai complicate, în funcţie de vârstă, preferinţă şi forma fizică. Fiecare nivel de dificultate este simbolizat de o culoare. Cel mai uşor este traseul mov, pentru copiii între 4 şi 8 ani, cu înălţimea de peste 1,10 m, care vor trebui asistaţi de părinţi. Urmează traseul galben destinat copiilor de peste 8 ani şi celor care încearcă pentru prima oară acest gen de distracţie (înălţimea recomandată 1,3 m), cel verde, un parcurs uşor, pentru începătorii de peste 16 ani, şi cel albastru pentru avansaţi, considerat cel mai “tare”.
Potrivit instructorilor, persoanele care utilizează echipamentul în parcul de aventură sunt obligate să înceapă cu traseul galben. Greutatea maximă admisă este de 100 kg, şi nu pentru că nu ar ţine corzile, dar operaţiunea de intervenţie în cazul în care turistul se declară obosit ar fi destul de dificilă.
Un traseu poate fi parcurs în timp de la 20 de minute şi până la o oră, depinde de condiţia fizică a fiecăruia.
Efort fizic şi mental
Obstacolele presupun efort atât fizic cât şi mental. Pe unele trasee este chiar foarte uşor, trebuie doar să-ţi ţii echilibrul în cazul unui balans uşor, însă pe altele îţi trebuie voinţă muşchi şi curaj. Spre exemplu, păşeşti cu grijă pe scările din sfoară sau din buşteni care se clatină, te ţii bine de peretele din… sfoară sau treci de un panou de căţărare la o înălţime destul de mare…Sunt obstacole în care trebuie efectiv să îţi ţii greutatea…
De precizat, din propria experienţă (unică!), că după câteva ore de senzaţii tari, super solicitante, ai toate şansele să te alegi cu câteva vânătăi şi o febră musculară memorabilă. Dar, merită! O să vă convingeţi că ….până şi veveriţele “vă privesc” invidioase!!
Înainte de a parcurge traseele, instrucţiuni pe “Atelierul Şcoală”
Toţi cei care vor să folosească echipamentele construite în parcul de aventură trebuie să treacă mai întâi pe la „Atelierul Şcoală”. Înainte de a pleca pe traseu, participanţii urmează obligatoriu un instructaj în care învaţă să utilizeze echipamentul.Totul se face sub supravehghere specializată. „Aventurierii” vor fi în permanenţă asistaţi de angajaţii parcului, gata să intervină, chiar şi atunci când turistul se declară obosit sau intră în panică şi vrea să renunţe.
Parcul se află în curs de amenajare. Proiectul se numeşte “Ateliere educaționale pentru copiii aflați în dificultate”.şi este implementat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, care a concesionat terenul în suprafaţă de 20.000 mp pe o perioadă de 15 ani, şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.
Beneficiari ai proiectului sunt copii care provin din centre educaționale şi case de tip familial din structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, copii cu probleme familiale ori cei afectați de abandonul școlar. Pe lângă traseele existente deja, deschise publicului larg, în parcul de aventură se vor construi şi alte module, destinate exclusiv copiilor incluşi în program.
Toţi cei care vor să se programeze la aventură pot apela la instructorul Cosmin Valentin Vesa, la nr. de tel. 0741 398 152. Totodată, pentru cei care iubesc natura şi vor drumeţii, sau alte activităţi precum speologie, căţărat, tiroliană pe coardă, vizite la peşteri, menţionăm că trupa de instructori din cadrul parcului vă stă la dispoziţie la acelaşi nr de tel. Totul la un preţ “atractiv”, accesibil tuturor buzunarelor.
Ştirea zilei
SIMULARE Evaluare Națională 2023 la Matematică: A doua probă începe ASTĂZI. Modele de subiecte și bareme
SIMULARE Evaluare Națională 2023 la Matematică: A doua probă începe ASTĂZI. Modele de subiecte și bareme
Simularea la Evaluare Națională 2023 continuă marți cu proba la matematică.
Pentru simularea Evaluării Naționale 2023 elevii de clasa a VIII-a s-au putut pregăti rezolvând modele de subiecte la matematică din testele de antrenament de anii trecuți.
CITEȘTE ȘI: Modele de SUBIECTE SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ 2023 la română pentru elevii de clasa a VIII-a, din anii precedenți
Cum sunt elaborate subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023
Subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023 sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.
Pentru simularea de la Evaluarea Națională 2023, subiectele la română sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.
Citește și: Modele de SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2023 la română și matematică
Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
Calendar simulare Evaluare Națională 2023
Simularea Evalării naționale 2023 începe luni, 20 martie, cu proba de limba română, continuă marți, 21 martie, cu matematica, și se finalizează pe 29 martie când vor fi publicate rezultatele obținute de elev.
20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă
21 martie 2023: Matematică – probă scrisă
22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor
Ştirea zilei
Pensii 2023: Indemnizația socială pentru pensionari. Valorea și numărul beneficiarilor
Pensii 2023: Indemnizația socială pentru pensionari. Valorea și numărul beneficiarilor
Valoarea indemnizației sociale pentru pensionari 2023
Indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.
Astfel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, pensia acestora este stabilită la suma de 1.125 de lei și reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.
Citește și: Pensii 2023: Câți bani vor primi cei care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost de 1.143.571 în februarie 2023, cu 2.296 persoane mai puţine comparativ cu luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceştia, 1.029.101 erau pensionari din sistemul public, iar 114.470 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 424 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 489 lei), Maramureş (488 lei), Cluj (470 lei) şi Vrancea (469).
Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.268 şi în judeţele Suceava (41.838 pensionari), Dolj (37.581) şi Iaşi (36.848).
Citește și: PENSII 2023 – Inechități în legea pensiilor: Cum ajung doi pensionari cu aceleași condiții de muncă și aceeași vechime la diferențe de pensie chiar și de 1.700 de lei
În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 303 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (436 lei) şi Gorj (393 lei) şi în sectorul 1 din Bucureşti (378 lei).
Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (7.861 persoane), urmat de Botoşani (7.482) şi Dolj (7.407).
CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
Ştirea zilei
Peste 16 MILIOANE de lei pentru modernizarea a 16 străzi din comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP
Peste 16 MILIOANE de lei pentru modernizarea a 16 străzi din comuna Lupșa. Licitația, lansată în SEAP
Primăria comunei Lupșa a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice două licitații pentru lucrări de construcții de drumuri, pentru proiectele „Lucrări modernizare străzi în comuna Lupșa, județul Alba”, în valoare de 7.929.330,10 de lei, fără TVA și „Lucrări de modernizare străzi în satele Lunca și Lupșa din comuna Lupșa, județul Alba”, în valoare de 8.592.948,74 de lei, fără TVA.
Modernizarea străzilor din comuna Lupșa
Străzile care fac obiectul acestei documentaţii D.A.L.I., fac parte din intravilanul şi extravilanul satelor Muşca, Lazuri, Piţiga şi Văi din comuna Lupşa, şi sunt străzi de categoria tehnică IV cu o bandă de circulaţie. Străzile vizate spre modernizare sunt str. Bisericii, str. Galbena, str. Lazuri 1, str. Lazuri 2, str. Măşcăteasa, str. Piţiga, str. Văii, str. Ramificaţie strada Galbenă.
Strada Bisericii se desprinde din drumul comunal DC 98, continuându-şi traseul spre Nord până la intersecţia cu strada Măşcăteasa care, la rândul său, se desprinde tot din drumul comunal DC 98; lungimea de stradă situată pentru strada Bisericii este de 249,20 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,80 şi 4,80 m;
Strada Galbenă se desprinde din strada Măşcăteasa, la poziţia kilometrică km 0+198 dreapta, continuându-şi traseul spre Nord-Vest până la strada Piţiga, pe care o intersectează în dreptul poziţiei kilometrice km 0+650 dreapta; lungimea de stradă studiată pentru strada Galbenă este de 527,03 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,10 şi 3,20 m;
Strada Lazuri 1 se desprinde din drumul comunal DC 98, continuându-şi traseul spre Sud-Vest până la intersecţia cu strada Lazuri 2; lungimea de strada studiată pentru strada Lazuri 1 este de 638,39 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,30 şi 3,70 m;
Strada Lazuri 2 îşi are originea în dreptul poziţiei kilometrice km 0+133 stânga al străzii Bisericii, continuându-şi traseul pe direcţia Sud şi Sud-Vest, pânâ la capătul străzii Lazuri 1; lungimea de stradă studiată pentru strada Lazuri 2 este de 1369,92 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,40 şi 3,90 m;
Strada Măşcăteasa se desprinde din drumul comunal DC 98, continuându-şi traseul spre Est şi apoi spre Sud, până la intersecţia cu strada Bisericii; lungimea de stradă situată pentru strada Măşcăteasa este de 473,83 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,00 şi 2,90 m;
Strada Piţiga îşi are originea la poziţia kilometrică km 0+064 dreapta al străzii Lazuri 2, continuându-şi traseul spre nord-vest, până la limita extravilanului; lungimea de stradă studiată pentru strada Piţiga este de 1348,71 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,20 şi 3,50 m;
Strada Văii se desprinde din drumul comunal DC 98 şi îşi continuă traseul spre sud-est, până la podeţul existent peste vale la poziţia kilometrică km 0+620,88; lungimea de stradă studiată este de 620,88 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,00 şi 2,80 m;
Strada Ramificaţie strada Galbenă se desprinde din strada Galbenă la poziţia kilometrică km 0+170 dreapta; lungimea de stradă studiată este de 167,16 m; lăţimea părţii carosabile existente este cuprinsă între 2,30 şi 3,10 m.
Aceste străzi au o lungime totală de 5395,11 m.
Structura rutieră
În vederea amenajării părţii carosabile s-a adoptat următorul tip de structură rutieră:
Structură rutieră suplă pe zonele cu pământ de fundare de tip P4 (strada Bisericii, strada Galbenă, strada Lazuri 1, strada Lazuri 2, strada Măşcăteasa, strada. Piţiga, strada Ramificaţie str. Galbenă}:
– 6 cm strat de uzură din mixtură asfaltică tip MAS 16;
– 20 cm strat de bază din piatră spartă;
– 20 cm strat de fundaţie din balast;
– 7 cm strat de formă din nisip, cu rol de separaţie si anticontaminant;
– Teren de fundare tipul P4.
Structură rutieră suplă pe zonele cu pământ de fundare de tip P2 (strada Văii):
– 6 cm strat de uzură din mixtură asfaltică tip MAS 16;
– 20 cm strat de bază din piatră spartă;
– 20 cm strat de fundaţie din balast;
– 20 cm strat de formă din material gran ular existent;
– Teren de fundare tipul P2.
Modernizarea străzilor din satele Lunca și Lupșa
Străzile care fac obiectul prezentului studiu se află situate în comuna Lupşa, după cum urmează:
• Strada Coriolan Sabău: această stradă începe din drumul naţional 75 (km 93+512 DN 75-stânga) şi se sfârşeşte la km 0+084 al străzii Valea Caselor; lungimea de stradă studiată este de 138m;
• Strada Valea Caselor: această stradă începe din drumul national 75 (km 93+653 al DN 75-stânga) şi se defăşoară spre nordul comunei; lungimea de stradă studiată este de 1215m;
• Strada Cotranii: această stradă începe din drumul national 75 (km 94+068 al DN 75-stânga) şi se sfârşeşte la km 0+155 al străzii Valea Caselor; lungimea de stradă studiată este de 242m;
• Strada Şcolii: această stradă începe din drumul naţional 75 (km 94+468 al DN 75-stânga) şi se desfăşoară spre nord-est şi se sfârşeşte tot în drumul naţional 75 (km 94+646 al DN 75-stânga); lungimea de stradă studiată este de 448m;
• Strada Bisi: această stradă începe de la km 0+099.5 al stăzii Şcolii, se desfăşoară spre sud-vest şi se sfârşeşte la km 0+246 al străzii Valea Caselor; lungimea de stradă studiată este de 468m;
• Ramificaţie Şcolii 1: această stradă începe de la km 0+150 al străzii Şcolii, se desfăşoară spre nord-vest; lungimea de stradă studiată este de 70m;
• Ramificaţie Şcolii 2: această stradă începe de la km 0+010 al străzii Luncă, se desfăşoară spre nord-est şi se înfundă tot în dreptul unei proprietăţi; lungimea de stradă studiată este de 174m;
• Strada Luncă: această stradă începe de la km 0+370 al străzii Şcolii, se desfăşoară spre nord-est şi se sfârşeşte tot în drumul naţional (km 95+650 al DN 75 stânga); lungimea de stradă studiată este de 1194m;
Aceste străzi au o lungime totală de 3950.00 m.
Principalele lucrări proiectate sunt:
- Lucrări de drum:
- Structură rutieră;
- Lucrări pentru asigurarea scurgerii şi evacuării apelor de suprafaţă;
- Amenajare intersecţii cu drumurile laterale;
- Lucrări de sprijiniri;
- Lucrări pentru siguranţa circulaţiei;
Obiectivul are următoarele caracteristici principale:
- Număr benzi de circulaţie: una sau două benzi după caz;
- Lungime străzi asfaltate: 3950,00 m;
- Lăţime parte carosabilă afaltată: 2.30-4.00 m;
- Panta transversală pe partea carosabilă: 2,50 % (panta unică), -2,50 % (panta inversă);
- Lucrări de sprijinire cu ziduri de sprijin si fundaţii adâncite de parapet din beton armat;
-
Curier Județeanacum 23 de ore
VIDEO| Prima școală privată din Municipiul Alba Iulia, gata să-și primească învățăceii, de la creșă și grădiniță până la final de ciclu primar
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Alba Iulia, promovată de celebrul vlogger Mircea Bravo: Videoclipul care laudă proiectele finanțate cu fonduri europene va fi filmat în această vară
-
Sportacum 21 de ore
Ovidiu Maier revine la… CSM Unirea Alba Iulia, într-o funcție administrativă! Lovitură de imagine pentru „alb-negri”
-
Actualitateacum 17 ore
Cum s-a simțit CUTREMURUL la Alba: ”Am avut noroc cu pisica, ea m-a alertat!”
-
Ştirea zileiacum 18 ore
CUTREMUR în România, RESIMȚIT și în județul Alba. Ce magnituride a avut seismul
-
Sportacum 22 de ore
FOTO, VIDEO: Stranieri “de Alba”: Zlătneanul Andrei Mărginean, reușită fabuloasă în Serie C