Rămâi conectat

Curier Județean

Gabriel Pleșa: ”De mâine, sculptorul Mihai Buculei se va afla în Alba Iulia, pentru a supraveghea construcția Monumentului Marii Uniri iar de luni încep lucrările de reamenajare a parcului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Gabriel Pleșa, viceprimarul municipiului Alba Iulia a declarat, miercuri, la Radio Unirea FM că, de mâine, sculptorul Mihai Buculei se va afla în Alba Iulia, pentru a supraveghea construcția Monumentului Marii Uniri. De asemenea, de luni încep lucrările de reamenajare a parcului și construcția podului care va face legătura cu platoul din fața Catedralei Reîntregirii, amplasamentul fiind deja predat constructorului care a câștigat licitația.

Viceprimarul și-a exprimat convingerea că totul va fi gata înainte de de 1 Decembrie 2018, când se va sărbători Centenarul.

Reamintim că monumentul, considerat simbol important la 100 de ani de la Marea Unire, va fi construit din piatră, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, și va avea circa 20 de metri înălțime.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

Reamenajarea Parcului Unirii constă în refacerea aleilor și a zonelor verzi, amenajarea unei piețe de ceremonii de 4.440 de metri pătrați, construirea Podului Unirii, amenajarea unui inel auto și pietonal în jurul Parcului și redeschiderea Pasajului pietonal spre B-dul Transilvaniei.

Una dintre cele mai spectaculoase lucrări se referă la construirea Podului Unirii, care să refacă legătura directă dintre Parcul Unirii și Catedrala Încoronării, legătură întreruptă odată cu punerea în valoare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Podul va avea 131 de metri lungime și 6,35 m lățime, va fi amplasat între podul pietonal de lemn și cel auto din beton și va asigura pasajul ceremonial între Monumentul Unirii și incinta Catedralei. Construcția va avea o structură metalică, iar parapeții vor fi din sticlă securizată.

Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată de Guvern suma de 18,8 milioane de lei. Zece milioane de lei sunt pentru drepturile de autor și construcția monumentului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum”

Unirea Ziarul

Publicat

în

”Cadet pentru o zi” – elevi din Alba Iulia au experimentat viața de ”militar”, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Cu prilejul aniversării Zilei Forțelor Terestre, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” s-a desfășurat ieri, 18 aprilie, proiectul „Cadet pentru o zi”. Astfel, elevi de clasele a VII-a și a IX-a din municipiul Alba-Iulia au răspuns pozitiv […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea