Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Gabriel Pleșa: Bugetarea participativă este o prioritate a USR-PLUS pentru Alba Iulia

Andreea Ștefan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Gabriel Pleșa: Bugetarea participativă este o prioritate a USR-PLUS pentru Alba Iulia

Alba Iulia are nevoie de o administrație transparentă și în dialog permanent cu cetățeanul și comunitatea. Trebuie să schimbăm actuala paradigmă, în care conducerea orașului ia contact cu cetățeanul doar o dată la patru ani, prin intermediul votului, după care totul se petrece în spatele ușilor închise, iar deciziile sunt luate de o mână de aleși, împreună cu anturajul grupurilor de interese economice care-i înconjoară.

Bugetarea participativă este o modalitate prin care cetățeanul este implicat activ și permanent în deciziile pe care administrația le ia pentru dezvoltarea localității. Bugetarea participativă presupune ca o parte din bugetul destinat investițiilor să fie cheltuit așa cum decid, în mod direct, cetățenii și comunitățile orașului, în baza proiectelor depuse de aceștia.
Fie că vorbim de o trecere de pietoni, de asfaltarea unei străzi, de amenajarea unui spațiu de joacă ori a unei zone verzi, prin intermediul bugetării participative cetățenii vor avea posibilitatea de a decide, în mod direct, aceste investiții.
Iar acesta este un model și un mod de a face administrație, pentru că trebuie să plecăm de la premisa că cetățenii cunosc cel mai bine problemele cu care se confruntă.
În plus, bugetarea participativă creează condițiile optime pentru o relație directă, onestă și permanentă între cetățean și administrație.
Împreună cu colegii din USR-PLUS vom propune, încă din primele zile ale viitoarei administrații, ca o sumă cuprinsă între 5 și 10 procente din bugetul anul de investiții al orașului să fie destinată bugetării participative.
Cetățenii trebuie să aibă posibilitatea de a fi implicați în mod direct în activitatea administrației, așa cum o administrație responsabilă are obligația de a fi în contact permanent cu cetățeanul, și nu într-o relație la distanță, cum se întâmplă acum, când comunicarea cu cetățeanul se face doar o dată la patru ani.

Gabriel Pleșa, USR Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea