Furnizorul Enel se plânge de plafonarea facturilor: Compania a pierdut o sumă uriașă anul trecut
Furnizorul Enel se plânge de plafonarea facturilor: Compania a pierdut o sumă uriașă anul trecut
Furnizorul de energie italian Enel, cu un portofoliu de 3 milioane de consumatori de energie pe plan local, a avut în ultimul trimestru de anul trecut un EBITDA negativ de 102 milioane de euro strict pe zona de furnizare, acesta fiind impactul schemei de compensare şi plafonare a facturilor, scrie Mediafax.
Datele din raportul global publicat de Enel la finalul săptămânii trecute arată că în România veniturile consolidate au ajuns la 1,6 miliarde de euro, cu 15% mai mari faţă de cele înregistrate în 2020, în contextul în care preţul mediu spot al energiei a fost de 114,7 euro pe MWh, de 3,3 ori mai mult faţă de media din 2020.
Scumpirea masivă a energiei şi schema de sprijin aplicată de statul român în perioada noiembrie 2020-martie 2021 au deteriorat însă semnificativ poziţia financiară a companiei.
Astfel, companiile Enel din România au avut un EBITDA consolidat de 140 de milioane de euro, în scădere abruptă faţă de nivelul de 308 milioane de euro din 2021. Pe zona de distribuţie, EBITDA a fost de 88 de milioane de euro, în scădere faţă de nivelul de 135 de milioane de euro din 2020, dar zona de furnizare a intrat pe pierderi. La finalul anului trecut, EBITDA din acest segment a fost de -43 de milioane de euro, faţă de nivelul de 82 de milioane de euro din 2020. Potrivit unor surse, pierderile au fost acumulate în ultimul trimestru al anului, când pe partea de furnizare a energiei companiile din grupul Enel din România au raportat un EBITDA negativ de peste 100 de milioane de euro.
Situaţia în care se găseşte partea de furnizare de energie, care practic a sponsorizat toată schema de compensare şi plafonare aplicată de statul român pentru protecţia consumatorilor în perioada noiembrie 2021 – martie 2022 este dezastruoasă şi diametral opusă faţă de profiturile istorice adunate de producătorii de stat de energie. De exemplu, grupul Electrica termina primele nouă luni ale anului trecut cu un profit de circa 72 de milioane de lei, o umbră faţă de câştigul de 396 de milioane de lei din 2020. Ultimele trei luni ale anului 2021 însă, perioadă în care s-a simţit din plin impactul scumpirii energiei, dublat de schema de plafonare şi compensare gândită de statul român, au adus companiei pierderi de 625 de milioane de lei. Practic, în fiecare zi din ultimul trimestru al anului trecut compania a pierdut 1,4 milioane de euro.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii