Rămâi conectat

Actualitate

Fructele care riscă să dispară complet din România: “Nici măcar zece hectare”

Publicat

în

Fructele care riscă să dispară complet din România: “Nici măcar zece hectare”

Peste 90% dintre caisele şi piersicile pe care le cumpărăm acum sunt din import. Asta după ce livezile autohtone aproape au dispărut în ultimii 30 de ani.

De câţiva ani, însă, tot mai mulţi agricultori au luat fonduri europene şi au investit în astfel de plantaţii. Afacerea rentează, spun ei, întrucât piersicii şi caişii rodesc repede şi produc fructe multe.

În 1990, România avea aproape 231.000 de hectare de livezi. Suprafaţă a scăzut însă drastic, şi în 2018 am ajuns să avem 137.000 de hectare plantate cu pomi fructiferi. Profesorul universitar Gheorghe Sarca de la Universitatea din Oradea s-a ocupat de pomicultură întreagă carieră şi spune că în urmă cu 30 de ani România avea 10 milioane de caişi şi piersici.

Electrica Furnizare Discount

Prof. univ. Gheorghe Sarca: “Plantaţiile de cais şi de piersic aveau o extindere extraordinară, în zonele unde mergeau. Cel puţin 60 la sută din producţie, care însemnau câteva sute de milioane de dolari, mergeau la export. S-au distrus. Pot să vă spun că, la ora actuală, nu mai funcţionează, din plantaţiile pomicole care erau în 1989, nici măcar 10 hectare.”

În anii ’90, marile livezi au fost mărunţite, iar oamenii care au primit pământurile nu s-au putut ocupa de ele, astfle că în timp livezile au dispărut ori au rămas în paragină. În ultima perioadă, însă, oamenii au redescoperit domeniul: au accesat fonduri europene special pentru caişi şi piersici. De pildă, acest agricultor din judeţul Bihor are deja o livadă de peste cinci hectare.

“Am investit în această livadă aproximativ 600.000 de euro, valoarea nerambursabilă, plus partea noastră de 10 la sută. Am ales sâmburoasele datorită punctajului foarte bun oferit de către ghidul european şi datorită faptului că va fi o nişă foarte bună pe viitor în ţara noastră”, spune Adrian Crainic, un tânăr fermier

“Dacă în penultima sesiune, valoarea totală a proiectelor a fost egală cu dublul sumei pusă la dispoziţie, în ultima sesiune s-au epuizat banii în primele 5 zile. În ultima sesiune am constatat o creştere a plantaţiilor de cais şi piersic, în mod special”, spune Octavian Dan, consultant.

Plantaţiile de acest tip sunt şi foarte rentabile. Un fermier din Curtici are jumătate de hectar de caişi. După şase ani de rodire culege câte 50-60 de kilograme de fructe dintr-un singur pom.

Fondurile europene acoperă între 50 şi 90 la sută din investiţia într-o livadă.

sursa: stirileprotv.ro

Publicitate

Actualitate

Plafonarea prețurilor la curent și gaze: Guvernul se va reuni astăzi să adopte ordonanța pentru facturile la energie

Publicat

în

Plafonarea prețurilor la curent și gaze: Guvernul se va reuni astăzi să adopte ordonanța pentru facturile la energie

Partidele din coaliția de guvernare s-au înțeles, luni, pe marginea unui set de măsuri privind plafonarea prețurilor la curent și gaze de la 1 februarie, au spus surse din arcul guvernamental pentru stiripesurse.ro.

Potrivit surselor citate, furnizorii de energie care nu respectă legea și emit facturi umflate sau nu aplică reducerilor destinate populației, dar și furnizorii care nu refac toate facturile greșite emise deja ar urma să fie amendați cu 200.000 de lei, au decis luni seară membrii coaliției.

Guvernul se va reuni marți, de la ora 16.00, pentru a adopta OUG care introduce un nou plafon al prețurilor la energie. Printre măsurile care ar urma să fie introduse de Guvern se numără și:

Electrica Furnizare Discount

– Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.

– La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.

Peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei, potrivit ANRE.

De asemenea, ANPC a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 195.000 de lei companiilor furnizoare de electricitate şi de gaze naturale, pentru nerespectarea legii în emiterea facturilor.

Săptămâna trecută, Executivul a introdus obligativitatea recalculării facturilor la energie emise eronat, cele unde nu au fost aplicate mecanismele de plafonare şi compensare, furnizorii având obligaţia recalculării în termen de 15 zile, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Certificatul verde NU expiră de la 1 februarie. Doar cei care vor să călătorească în UE au nevoie de doza booster

Publicat

în

Certificatul verde NU expiră de la 1 februarie. Doar cei care vor să călătorească în UE au nevoie de doza booster

Certificatele COVID vor fi în continuare valabile în România și după 1 februarie, chiar dacă au trecut 9 luni de la primele două doze, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În schimb, pentru călătorii în Uniunea Europeană, va fi nevoie de administrarea dozei „booster”, conform unei decizii luate de Comisia Europeană.

„Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment, în ceea ce privește acest certificat. Adică vaccinarea va rămâne valabilă. El oricum are o valabilitate în momentul de față, care este înscrisă pe certificat, până la data de 30 iunie 2022. Sigur că lucrurile acestea le vor reevalua când vom trece de acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reveni în ceea ce privește utilitatea sau modul de utilizare a acestui certificat, valabilitatea lui și vaccinarea cu două sau cu trei doze, după caz”, a declarat Rafila la Digi24.

Vineri, ministrul Rafila anunța că certificatul verde expiră la 1 februarie pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster.El a explicat că măsura este o directivă europeană.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Când se vor relaxa RESTRICȚIILE anti-COVID? Alexandru Rafila: „Peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă”

Publicat

în

Când se vor relaxa RESTRICȚIILE anti-COVID? Alexandru Rafila: „Peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune într-un interviu pentru Digi24 că peste 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă, iar din martie vor fi luate măsuri de relaxare.

„Vorbim de focare la personalul medical. Am avut o astfel de situație în București și încercăm să găsim soluții, chiar temporare, pentru continuarea activității și ca pacienții să aibă acces la servicii de sănătate. Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem două diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital”, a spus Rafila la Digi24.

„Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unități, cu asistență de la DSP și Ministerul Sănătății. Ne pregătim și pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ținem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul.

Electrica Furnizare Discount

În opinia sa, vârful acestui val va fi atins în intervalul 10-15 februarie, după care numărul cazurilor va înregistra o descreștere. „Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea”, a adăugat el.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

„Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”, a adăugat ministrul.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare