FOTO/VIDEO:Festivalul „Mărie dragă Mărie” de la Vinţu de Jos, paradă a portului popular, cântec, joc şi voie bună
Toată suflarea comunei Vinţu de Jos s-a strâns astăzi, 15 august 2012, de Sfânta Maria Mare, în Parcul din centrul comunei, pentru a lua parte la Festivalul „Mărie dragă Mărie”. Cetăţenii, îmbrăcaţi unii în costum popular, alţii în haine de sărbătoare au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la marea sărbătoare a comunităţii, pentru a se veseli şi pentru a aduce în actualitate vechile tradiţii.
Evenimentul a fost deschis cu o frumoasă paradă a portului popular.
Parada a trecut prin faţa primăriei, unde, pe rând, ansamblurile s-au oprit pentru a face o mică demonstraţie în faţa invitaţilor oficiali şi a sute de cetăţeni. Printre aceştia s-a aflat desigur şi primarul comunei Vinţu de Jos – Vlad Gheorghe, viceprimarul – Ion Iosif Josan şi alţi consilieri locali, organizatori ai evenimentului.
S-au strâns cu toţii apoi la Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial, aflat în parcul central al comunei, unde primarul, în cinstea eroilor căzuţi în „Marele Război”, a dat drumul câtorva porumbei.
Aici, pe scena special amenajată, au evoluat pe rând ansamblurile: Vinţana” din Vinţu de Jos, „Flori de Romanaţi” din judeţul Olt, „Plăişorul” din Sălişte, Ansamblul 60 PLUS din Alba Iulia (cei mai veseli „tineri” de peste 60 de ani) şi Ansamblul profesionist condus de profesorul Gheorghe Albu împreună cu „steaua” cântecului românesc din Ardeal, Veta Biriş. Tot aici, a fost pus în scenă şi un fragment dintr-un obicei de nuntă al vinţenilor.
Muzica şi voia bună au fost asezonate cu produse specifice unor astfel de manifestări, astfel că micii, berea, grătarele şi cârnăciorii au trecut ca pita caldă.
Spectacolul a continuat cu Hora Unirii, o horă ţărănească şi un spectacol de muzică uşoară.
În încheierea acestui eveniment, va avea loc un superb foc de artificii, iar pentru cei tineri o discotecă în aer liber, ce va ţine până pe la orele 24.00.
Aşa după cum ne-a declarat domnul Albu Eneşel – referent cultural la Primăria Vinţu de Jos, această tradiţie de a o omagia prin cântece şi voie bună pe Sfânta Fecioară Maria, are o vechime de mai bine de 11 ani şi va continua şi în viitor, pentru că vinţenii sunt o comunitate credincioasă şi harnică. Doar aşa au răzbit şi vor răzbi peste vremi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Oameni şi locuri
Untold, pe podiumul celor mai mari trei festivaluri din lume pentru al doilea an consecutiv
Untold, pe podiumul celor mai mari trei festivaluri din lume pentru al doilea an consecutiv Festivalul UNTOLD primește o nouă validare internațională: se află din nou în topul celor mai mari festivaluri de pe planetă, potrivit clasamentului realizat de prestigioasa publicație britanică DJ Mag – Top 100 Festivals, singurul top global dedicat industriei de evenimente. […]
Programul pe zile al artiștilor de la UNTOLD X! Vezi în ce zile urcă pe scenă artiștii tăi preferați
Programul pe zile al artiștilor de la UNTOLD X! Vezi în ce zile urcă pe scenă artiștii tăi preferați În vara lui 2025, universul magic al muzicii se deschide din nou la Cluj-Napoca, pentru cea mai spectaculoasă ediție UNTOLD de până acum. Ediția aniversară UNTOLD X, care marchează 10 ani de amintiri, emoții și momente […]
Programul pe zile la Electric Castle 2025. Peste 200 de artiști, în ce zi cântă Justin Timberlake
Electric Castle dezvăluie lineup-ul final pentru ediția din 2025! Festivalul a pregătit 120 de ore de muzică live cu show-uri prezentate de superstaruri precum Justin Timberlake, Queens of the Stone Age, Yungblud, Justice și Bicep, alături de alți 200 de rebeli punk, vizionari în muzica electronică sau voci ale noii generații de artiști. Toți cei […]