Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Oameni şi locuri

FOTO/VIDEO:Festivalul „Mărie dragă Mărie” de la Vinţu de Jos, paradă a portului popular, cântec, joc şi voie bună

Alexandra Mates

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Toată suflarea comunei Vinţu de Jos s-a strâns astăzi, 15 august 2012, de Sfânta Maria Mare, în Parcul din centrul comunei, pentru a lua parte la Festivalul „Mărie dragă Mărie”. Cetăţenii, îmbrăcaţi unii în costum popular, alţii în haine de sărbătoare au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la marea sărbătoare a comunităţii, pentru a se veseli şi pentru a aduce în actualitate vechile tradiţii.

Evenimentul a fost deschis cu o frumoasă paradă a portului popular.

Parada a trecut prin faţa primăriei, unde, pe rând, ansamblurile s-au oprit pentru a face o mică demonstraţie în faţa invitaţilor oficiali şi a sute de cetăţeni. Printre aceştia s-a aflat desigur şi primarul comunei Vinţu de Jos – Vlad Gheorghe, viceprimarul – Ion Iosif Josan şi alţi consilieri locali, organizatori ai evenimentului.

S-au strâns cu toţii apoi la Monumentul  Eroilor Români din Primul Război Mondial, aflat în parcul central al comunei, unde primarul, în cinstea eroilor căzuţi în „Marele Război”, a dat drumul câtorva porumbei.

Aici, pe scena special amenajată, au evoluat pe rând ansamblurile:  Vinţana” din Vinţu de Jos, „Flori de Romanaţi” din judeţul Olt, „Plăişorul” din Sălişte, Ansamblul 60 PLUS din Alba Iulia (cei mai veseli „tineri” de peste 60 de ani) şi Ansamblul profesionist condus de profesorul Gheorghe Albu împreună cu „steaua” cântecului românesc din Ardeal, Veta Biriş. Tot aici, a fost pus în scenă şi un fragment dintr-un obicei de nuntă al vinţenilor.

Muzica şi voia bună au fost asezonate cu produse specifice unor astfel de manifestări, astfel că micii, berea, grătarele şi cârnăciorii au trecut ca pita caldă.
Spectacolul a continuat cu Hora Unirii, o horă ţărănească şi un spectacol de muzică uşoară.

În încheierea acestui eveniment, va avea loc un superb foc de artificii, iar pentru cei tineri o discotecă în aer liber, ce va ţine până pe la orele 24.00.

Aşa după cum ne-a declarat domnul Albu Eneşel – referent cultural la Primăria Vinţu de Jos, această tradiţie de a o omagia prin cântece şi voie bună pe Sfânta Fecioară Maria, are o vechime de mai bine de 11 ani şi va continua şi în viitor, pentru că vinţenii sunt o comunitate credincioasă şi harnică. Doar aşa au răzbit şi vor răzbi peste vremi.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea