Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/VIDEO „Tezaurul” din subsolul casei lui nea’ Filip din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O colecţie impresionantă de pahare stă bine păstrată în locuinţa unui albaiulian. Filip Iancu are 72 de ani, este de profesie tâmplar şi de mai bine de 30 de ani are o mare pasiune, adună pahare de orice fel. Unele le-a primit cadou, altele şi le-a achiziţionat chiar el. A colecţionat până acum peste 2000 de pahare de peste tot din lume, de toate mărimile şi formele. Toate au o valoare sentimentală mare pentru el.

Impresionanta colecţie de pahare din toată lumea, a domnului Filip, conţine de la pahare mici pentru băuturi tari sau păhărele elegante, pentru coniac sau vin, până la cupe de şampanie, şi toate au câte o poveste. Multe dintre ele poartă însemnele statelor de unde provin. Ori de câte ori pune mâna pe pahare, acesta îşi aduce aminte, cu mare drag, de persoanele care i le-a dăruit. Unii dintre cei care i-au făcut cadou paharele, s-au „stins”, iar dânsul de câte ori are ocazia, îi pomeneşte. Domnul Filip are şi o regulă bine stabilită. Oricine îi trece pragul casei este servit cu un pahar de băutură. Paharul, din colecţie, trebuie să şi-l aleagă musafirul.

În colecţia pe care o deţine domnul Filip, cel mai vechi pahar are peste 100 de ani. Este vorba despre un pahar din Austro-Ungaria, pe care l-a moştenit o familie din Alba Iulia. Pentru a-l avea la colecţie, domnul Filip a confecţionat o masă şi nişte scăunele, pe care le-a dat în schimbul acestuia.

Cel mai valoros cadou pentru domnul Filip este un pahar, astfel că rudele, vecinii sau prietenii care merg într-o ţară străină ştiu cu ce trebuie să se întoarcă la nea’ Filip.

Domnul Filip are în curte, printre diversele obiecte de tâmplărie (uşi, rame, scaune, mese, etc) pe care le face, şi câteva lozinci scrise chiar de el. Iată câteva dintre acestea:

„Cât de călduros ar fi un <Mulţumesc>
Nu poate înlocui cuvântul <Plătesc>”

„Munca-mi este o pomană
Pentru un frate şi-un om de treabă
Dar trebuie să înţelegeţi bine, că
Materialul şi curentul nu sunt de la mine”

„Rob este acela care munceşte fără satisfacţie”

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: În Apuseni, iarnă în miezul primăverii. Temperaturile au scăzut de la 22 de grade la 0 grade

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: În Apuseni, iarnă în miezul primăverii. Temperaturile au scăzut de la 22 de grade la 0 grade Potrivit unor imagini postate pe pagina de socializare de pensiunea „Cabana Moților”, în Apuseni sunt peisaje de iarnă. În ultimele două zile temperaturile au scăzut brusc de la 22 de grade, la 0 grade sau chiar sub […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea