FOTO/VIDEO: Sâmbătă, Cetatea din Alba Iulia s-a transformat în anticul și gloriosul Apulum
Alba Iulia găzduiește în acest sfârșit de săptămână prima ediție a ”Festivalului Roman Apulum”, o manifestare ce și-a propus să atragă atenţia asupra bogatului patrimoniu al așezării din antichitate peste care se suprapune acum municipiul nostru.
Prin organizarea acestui festival Muzeul Unirii și Primăria Municipiului Alba Iulia, au dorit să le amintească albaiulienilor și turiștilor că istoria oraşului începe cu construirea castrului Legiunii a XIII-a Gemina după încheierea războaielor daco-romane.
Trupele invitate să facă spectacol la eveniment sunt: Legiunea a XIII-a Gemina, Tracii din Plovdiv, Bulgaria; Lupii de fier ai Apoulonului; Nimfele Dacice de la Porolissum; Daci și romani din Terra Dacica Aeterna ; Școala de gladiatori din Cluj-Napoca și Cohors III și trupa de războinici daci liber din Porolissum.
Cu toții au oferit sâmbătă, în cea de-a doua zi a evenimentului, spectacole inedite constând în parade şi ceremonii, lupte de gladiatori, bătălii între daci şi romani, prezentări de tehnici şi tactici militare dar și ateliere interactive de olărit, metalurgie, gastronomie, tir cu arcul, lupte.
*Dacii, și romanii au mărșăluit umăr la umăr, salutând Cetatea: ”Ave Apulum!”
În prima parte a zilei cei prezenți în Cetatea Alba Carolina au fost martorii unei desfășurări impresionante de trupe: legionari, daci, traci, nimfe și gladiatori, au putu fi admirați, filmați și fotografiați la parada care a deschis evenimentul. În Piața Cetății aceștia au fost prezentați de gazdele evenimentului – Împărații romani Publius Elius Hadrianus și Caesar, adică Tudor Roșu și Liviu Zgârciu (ambii de la Muzeul Unirii)
*Viața în Anticul Apulum a putut fi cunoscută ”pe viu” la taberele din Grădina Romană
După paradă războinicii s-au retras la taberele înstalate în Grădina Romană din Șanțul de Nord al Cetății unde au prezentat spectatorilor reconstituiri de scene istorice, demonstrații de luptă și au oferit detalii despre costume, arme și viața de zi cu zi a celor pe care îi reprezintă. Lumea a putu să facă poze, să studieze de aproape armamentul luptătorilor și chiar să le încerce costumele iar amatorii de tir cu arcul au putut să-și încerce îndemânara, contra-cost.
*Lupte de gladiatori și ”războaie” între daci și romani
După-amiaza a fost dedicată spectacolului inedit oferit de gladiatori și războinici. Sute de persoane au asistat luptele de gladiatori, demonstrația de antrenament de război și atacurile dintre daci și romani, toate cu explicații oferite de conducătorii fiecărei trupe astfel încât spectatorii pot, cu certitudine, să spună că au asistat la o adevărată lecție de istorie ”pe viu”. Totul a culminat cu asaltul legionarilor romani din Legiunea a XIII-a Gemina alături de Lupii de Fier ai Apoulonului asupra cetății dacice, încheiat fără a se stabili un învingător, dar cu ”pierderi”suferite de romani: un legionar a fost ucis dar a fost înlocuit pe loc cu un altul – un tânăr dornic de a se afirma în lupte care trebuie însă să treacă printr-o perioadă de 6 luni de antrenament.
Mai multe imagini de la eveniment găsiti AICI
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii