Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Sâmbătă, Cetatea din Alba Iulia s-a transformat în anticul și gloriosul Apulum

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivalul Roman Apulum067Alba Iulia găzduiește în acest sfârșit de săptămână prima ediție a ”Festivalului Roman Apulum”, o manifestare ce și-a propus să atragă atenţia asupra bogatului patrimoniu al așezării din antichitate peste care se suprapune acum municipiul nostru.

Prin organizarea acestui festival Muzeul Unirii și Primăria Municipiului Alba Iulia, au dorit să le amintească albaiulienilor și turiștilor că istoria oraşului începe cu construirea castrului Legiunii a XIII-a Gemina după încheierea războaielor daco-romane.

Trupele invitate să facă spectacol la eveniment sunt: Legiunea a XIII-a Gemina, Tracii din Plovdiv, Bulgaria; Lupii de fier ai Apoulonului; Nimfele Dacice de la Porolissum; Daci și romani din Terra Dacica Aeterna ; Școala de gladiatori din Cluj-Napoca și Cohors III și trupa de războinici daci liber din Porolissum.

Cu toții au oferit sâmbătă, în cea de-a doua zi a evenimentului, spectacole inedite constând în parade şi ceremonii, lupte de gladiatori, bătălii între daci şi romani, prezentări de tehnici şi tactici militare dar și ateliere interactive de olărit, metalurgie, gastronomie, tir cu arcul, lupte.

*Dacii, și romanii au mărșăluit umăr la umăr, salutând Cetatea: ”Ave Apulum!”

În prima parte a zilei cei prezenți în Cetatea Alba Carolina au fost martorii unei desfășurări impresionante de trupe: legionari, daci, traci, nimfe și gladiatori, au putu fi admirați, filmați și fotografiați la parada care a deschis evenimentul. În Piața Cetății aceștia au fost prezentați de gazdele evenimentuluiÎmpărații romani Publius Elius Hadrianus și Caesar, adică Tudor Roșu și Liviu Zgârciu (ambii de la Muzeul Unirii)

*Viața în Anticul Apulum a putut fi cunoscută ”pe viu” la taberele din Grădina Romană

După paradă războinicii s-au retras la taberele înstalate în Grădina Romană din Șanțul de Nord al Cetății unde au prezentat spectatorilor reconstituiri de scene istorice, demonstrații de luptă și au oferit detalii despre costume, arme și viața de zi cu zi a celor pe care îi reprezintă. Lumea a putu să facă poze, să studieze de aproape armamentul luptătorilor și chiar să le încerce costumele iar amatorii de tir cu arcul au putut să-și încerce îndemânara, contra-cost.

*Lupte de gladiatori și ”războaie” între daci și romani

După-amiaza a fost dedicată spectacolului inedit oferit de gladiatori și războinici. Sute de persoane au asistat luptele de gladiatori, demonstrația de antrenament de război și atacurile dintre daci și romani, toate cu explicații oferite de conducătorii fiecărei trupe astfel încât spectatorii pot, cu certitudine, să spună că au asistat la o adevărată lecție de istorie ”pe viu”. Totul a culminat cu asaltul legionarilor romani din Legiunea a XIII-a Gemina alături de Lupii de Fier ai Apoulonului asupra cetății dacice, încheiat fără a se stabili un învingător, dar cu ”pierderi”suferite de romani: un legionar a fost ucis dar a fost înlocuit pe loc cu un altul – un tânăr dornic de a se afirma în lupte care trebuie însă să treacă printr-o perioadă de 6 luni de antrenament.

Mai multe imagini de la eveniment găsiti AICI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea