Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Prinţul Charles a ajuns sâmbătă la Teiuş. Alteţa Sa a vizitat Biserica greco-catolică, ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu şi a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Prinţul Charles a ajuns sâmbătă, 3 iunie, pentru o scurtă vizită la Teiuş, oraș aflat la doar 15 kilometri de Alba Iulia. Alteţa Sa a făcut un mic popas la la Biserica greco-catolică din oraş, ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu şi a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a.

Prințul a fost întâmpinat de primarul orașului, Mirel Hălălai, de preotul paroh Paul Turcu şi de numeroşi credincioşi. Alteţa Sa a fost întâmpinat cu pâine şi sare, iar în cinstea vizitei sale a fost realizată și o placă comemorativă pe care a fost trecut textul: „Această placă comemorativă marchează vizita Alteței Sale Regale Prințul Charles de Wales în biserica greco-catolică din Teiuș cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România”.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

„Este o vizită privată, intermediată de Fundaţia „Ioan Raţiu”. Strămoşii lui Ioan Raţiu, care sunt într-o relaţie de sânge cu Casa Regală a Marii Britanii, sunt înmormântaţi în Biserica greoc-catolică de la Teiuş. Vizita se va derula în interiorul bisericii şi probabil va cuprinde şi un moment de reculegere. Ne manifestăm sincera dorinţă de a saluta un personaj care are adânci implicaţii în viaţa culturală a societăţii noastre. Îi transmitem bun venit şi  dorim să îi arătăm că şi noi avem rădăcini adânci aici, iar atenţia pe care i-o vom înmâna face indiscutabil parte din dorinţa noastră de a promova oraşul Teiuş”, a declarat primarul orașului, Mirel Hălălai.

Biserica greco-catolică din Teiuș este cea mai veche ctitorie a strămoșilor familiei Rațiu și a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu.

„Prima atestare este de la 1634. Ctitorii Mihail Petru şi Zamfira au început această biserică înainte de 1600, iar acest fapt este atestat de inscripţia de la intrarea în biserică şi de tabloul votiv situat în nava bisericii în dreapta îi înfăţişează pe cei doi susţinând biserica. (…) Este o biserică de valoare naţională!”, a spus preotul paroh Paul Turcu.

 Edificiul din orașul Teiuș este declarat monument istoric. Potrivit datelor istorice, biserica românească de secol XVI din Teiuș este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soția sa domnița Zamfira și Mihail Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900, consemnează:
”La Teiuș exista o biserică de piatră construită în anul 1500, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Exista și o casă parohială din piatră construită în anul 1866. Parohia avea și o școală confesională, pentru băieți și fete. Școala din Teiuș, cu clădire de piatră, în anul 1800 avea o vechime de 45 de ani, ceea ce dă ca dată a înființării ei anul 1755. Școala avea 225 de elevi, 115 băieți și 110 fete. În anul 1710, episcopul romano-catolic din Alba-Iulia, Ignatiu Winkler relatează că Paul Zold a donat două fonduri nobiliare celor trei biserici din Teiuș, adică bisericii romano-catolice, bisericii românești și oratorului evanghelic. În anul 1733, în Teiuș erau 8 familii de religie greco-catolică, adică 40 de suflete care aveau biserică și casă parohială.”
În arealul Teiușului mai dăinuie până astăzi doar trei biserici românești medievale din piatră: Biserica veche a Mănăstirii Râmeț, din sec. al XIII-lea; Biserica Episcopală din Geoagiu de Sus, ctitorită înainte de anul 1529 de Radu de la Afumați, Voievodul Țării Românești și Biserica greco-catolică din Teiuș, ctitorită înainte de anul 1599.
Material în curs de actualizare.

 

 

 [nggallery id=4101]

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 17 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Published

on

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 17 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 17 noiembrie 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea