FOTO/VIDEO: Prinţul Charles a ajuns sâmbătă la Teiuş. Alteţa Sa a vizitat Biserica greco-catolică, ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu şi a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a
Prinţul Charles a ajuns sâmbătă, 3 iunie, pentru o scurtă vizită la Teiuş, oraș aflat la doar 15 kilometri de Alba Iulia. Alteţa Sa a făcut un mic popas la la Biserica greco-catolică din oraş, ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu şi a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a.
Prințul a fost întâmpinat de primarul orașului, Mirel Hălălai, de preotul paroh Paul Turcu şi de numeroşi credincioşi. Alteţa Sa a fost întâmpinat cu pâine şi sare, iar în cinstea vizitei sale a fost realizată și o placă comemorativă pe care a fost trecut textul: „Această placă comemorativă marchează vizita Alteței Sale Regale Prințul Charles de Wales în biserica greco-catolică din Teiuș cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România”.
„Este o vizită privată, intermediată de Fundaţia „Ioan Raţiu”. Strămoşii lui Ioan Raţiu, care sunt într-o relaţie de sânge cu Casa Regală a Marii Britanii, sunt înmormântaţi în Biserica greoc-catolică de la Teiuş. Vizita se va derula în interiorul bisericii şi probabil va cuprinde şi un moment de reculegere. Ne manifestăm sincera dorinţă de a saluta un personaj care are adânci implicaţii în viaţa culturală a societăţii noastre. Îi transmitem bun venit şi dorim să îi arătăm că şi noi avem rădăcini adânci aici, iar atenţia pe care i-o vom înmâna face indiscutabil parte din dorinţa noastră de a promova oraşul Teiuş”, a declarat primarul orașului, Mirel Hălălai.
Biserica greco-catolică din Teiuș este cea mai veche ctitorie a strămoșilor familiei Rațiu și a stră-străbunicilor M.S. Regina Elisabeta a II-a. Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu.
„Prima atestare este de la 1634. Ctitorii Mihail Petru şi Zamfira au început această biserică înainte de 1600, iar acest fapt este atestat de inscripţia de la intrarea în biserică şi de tabloul votiv situat în nava bisericii în dreapta îi înfăţişează pe cei doi susţinând biserica. (…) Este o biserică de valoare naţională!”, a spus preotul paroh Paul Turcu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat Un accident rutier a avut vineri, 20 decembrie 2024, pe o stradă din municipiul Aiud, în jurul orei 19:30. Potrivit primelor informații transmise de IPJ Alba un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 15 minute
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 15 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri