Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/VIDEO: ”Noaptea Muzeelor 2017” de la Alba Iulia a început cu un protest – angajați ai Muzeului Național al Unirii nemulţumiţi de ceea ce le pregătește Legea salarizării

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Angajații Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au protestat, sâmbătă, în fața instituției de cultură alăturându-se, astfel, colegilor din toată țara care au decis să-și arate nemulțumirea față de nivelul la care sunt cotați în noua Lege a salarizării.

Mobilizarea a fost făcută de mai multe sindicate din țară, printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii:

„Dragi Colegi din Muzeele Publice din România,

Vă postăm integral textul scrisorii deschise pe care o vom lansa astăzi, în cadrul unei conferințe de presa, către Domnul Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, cu privire la esenta cauzelor Protestului Nostru și a principalelor revendicări. Desigur, avem mult mai multe puncte, dar pentru aceasta trebuie să devenim parteneri de dialog:

SCRISOARE DESCHISĂ

adresată Domnului Domnului Ionuț VULPESCU,

ministrul Culturii și Identității Naționale

Referitoare la: Acţiunea de Protest a Salariaţilor din Muzeele Publice din România.

Muzeele şi Patrimoniul nu sunt Cultură de Grad Inferior.

Oamenii muzeelor merită respect!

 

Domnule Ministru,

Ne adresăm dumneavoastră cu speranță, atât în calitate de Ministru al Culturii și Identității Naționale, cât mai ales în aceea de specialist format în domeniul cultural, cunoscător al constrângerilor, mecanismelor și condiționărilor specifice acestui domeniu complex.

Pe 18 Mai este Ziua Internațională a Muzeelor. Ar trebui să fie o zi de bucurie, de emoție, în egală măsură împărtășită de oamenii muzeelor și de societatea pe care aceste instituții o servesc cu mândrie, în tăcere și cu profesionalism. În prima sâmbătă de mai de după această zi, Muzeele din toată Europa își aprind luminile în noapte, își deschid larg sipetele și sufletele, la ora vecerniei și, într-o lume normală, își trăiesc sărbătoarea.

Această scrisoare deschisă, pe care ne-o dorim deopotrivă a fi semnal de alarmă și o necesară chemare la dialog, cu privire la problemele reale ale muzeelor publice din România nu poate să surprindă întregul tablou al stării de fapt, cu consecințe dramatice pentru viitorul unei nații ce se dorește a fi europeană!

Anul 2018, dincolo de valoarea simbolică a unui Centenar pe care ar trebui să ni-l serbăm și să ni-l asumăm cu mândrie, este și Anul European al Patrimoniului Cultural! În toată Europa, Muzeele vor fi fundalul și expresia acestui eveniment comun. Pentru că patrimoniul, ceea ce noi păzim, îngrijim, ducem mai departe, deslușim și împărtășim cu dragoste către ceilalți, este resursa neregenerabilă a întregii umanități!

Domnule Ministru, Personalul angajat în muzee a fost ignorat de toate guvernele. Existăm doar atunci când se marchează festiv marile momente ale trecutului glorios. S-au înfiinţat Secretariate de Stat speciale pentru celebrarea Centenarului. Există buget și se pregătesc festivităţi! S-au uitat însă oamenii. În spatele valorilor identitare, în spatele discursurilor, stau oamenii, iar aceştia nu mai acceptă umilinţa și își poartă tristețea în memorii fără răspuns și în retorice și resemnate întrebări despre rolul lor într-o societate ce nu mai are răgaz pentru a înțelege de unde vine!

Noi, muzeografii, restauratorii, conservatorii, educatorii muzeali, cercetătorii, investigatorii şi personalul auxiliar din muzee am fost ignoraţi de toate măririle salariale. Suntem salarizaţi după un sistem ocultat, inegal (buimăcit şi mai tare de Ordonanţa 43/2016) care continuă să alimenteze dezechilibre şi frustrări majore. Am fost discriminaţi abuziv şi ostentativ de OUG 2/2017 prin care am fost efectiv eliminați din domeniul Cultură. Ulterior, consecință a acestei situații și stare de fapt, Proiectul de Lege a Salarizării Unice plasează în continuare angajaţii din muzeele publice şi din instituţiile care gestionează patrimonial cultural naţional într-o poziţie discriminatorie, nedreaptă şi injustă.

Patrimoniul este considerat o chestiune de importanţă naţională, dar slujitorii lui sunt condamnaţi la sărăcie. De cele mai multe ori, personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, pe fondul unei injuste recunoaşteri sociale şi a unei salarizări aproape de minimul pe economie. Coeficientul acordat personalului din muzee raportat la poziții similare din aceeași familie ocupațională, în acest proiect de act normativ, induce la nivel de percepție socială că actul cultural veritabil este generat doar de instituțiile de spectacol, că există Cultură de grad 0 și cultura de Grad 3, că vizibilitatea și consumul este singurul criteriu de acordare a importanței sociale.

Legea Salarizării Unice va trebui să rezolve toate inechităţile din reţeaua de muzee. Întreg personalul trebuie salarizat potrivit complexităţii şi importanţei domeniului. Suntem un corp cultural puţin numeros, cu o pregătire academică și profesională de elită, care merită respectul societăţii pe care o slujeşte, iar efortul bugetar de a pune Muzeele în registrul decenţei este unul minor, pentru o societate care se respectă! Suntem nu mai mult de 5000 de bugetari. Mai trebuie spus faptul că noi, oamenii din muzee, funcționăm pe baza unor acreditări și autorizări specifice, ce sunt strict monopol de stat, nevând alternativa legală de a ne exercita meseria decât în sistemul de stat! Spre deosebire de colegii din instituțiile de spectacol veniturile noastre pot proveni doar din salarii, colaborările sau prestarea de servicii în nume personal ori pe drepturi de autor fiind interzisă prin lege!

Locul nostru de protest, Muzeul Naţional de Istorie al României, este ales ca valoare simbolică, dată fiind situaţia acestei instituţii muzeale prestigioase, pentru care se tot caută soluţii în ultimii 13 ani. O politică culturală coerentă şi pe termen lung trebuie să aibă ca prioritate rezolvarea acestei situaţii, cu atât mai mult cu cât instituţia are un personal de specialitate şi auxiliar la cele mai înalte standarde profesionale europene, care vrea, poate şi este determinat să ofere cât mai repede societăţii un muzeu de excepţie.

Solicităm:

(1) realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care să aibă la bază o analiză corectă şi transparentă a întregii situaţii actuale. Baza de calcul trebuie să ţină cont de acest lucru, fiind egală cu grilele aplicate și mai ales cu coeficienții stabiliți pentru personalul din instituţiile de spectacol.

(2) renunţarea la diferenţele de salarizare existente şi preconizate între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România. Considerăm că distincţia care se face între Muzee Naţionale şi restul Muzeelor, cuprinse la Capitolul III. II. din proiectul legii de salarizare, este discriminatorie şi încalcă cel puţin trei dintre principiile invocate de legea salarizării unice în sectorul bugetar: (a) principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie; (b) principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală; (c) principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor. Muzeele sunt Muzee şi Atât!

(3) stoparea exodului personalului de specialitate din muzee, abandonarea domeniului fiind determinată de salarizarea sub nivelul decenței, raportată la rolul social, pregătirea, activitatea și valoarea acestei categorii profesionale. Considerăm că tocmai cercetarea trecutului și a moștenirii culturale, a valorilor artistice și a tezaurului cultural național reprezintă sursa de reclădire a unui corp social sănătos, a unei societăți prin care România, Statul Român, în prag de Centenar, ar trebui să se autodefinească.

(4) Având în vedere cei 28 de ani de ignorare şi dispreţuire a acestui sector, precum şi faptul că această reparaţie ar însemna un efort bugetar aproape nesemnificativ, cerem punerea în aplicare, de urgenţă, a măsurilor financiare reparatorii începând cu 1 iulie 2017, incusiv prin repararea, de urgență a caracterului discriminatoriu al OUG2/2017!

Pentru toate acestea și pentru demnitatea noastră, noi, oamenii Muzeelor din România Protestăm!

Protestăm și tragem și un semnal de alarmă!

Petru toate acestea, pe 20 Mai, între ora 15 – 16,30 vom veni la Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu decența, eleganța și echilibrul specific profesiei noastre, spre a deschide dialogul și spre a vă înmâna documentele noastre cu revendicări alături de o serie de simboluri și embleme ale meserie noastre.

Cu deosebit respect și mai ales cu multă speranță,

Salariați din Muzeele publice din România, organizați în următoarele sindicate muzeale:

Sindicatul Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României, București
Sindicatul Independent „Muzeul Naţional Peleş”, Sinaia
Sindicatul Sindicatul din Complexul Muzeal Naţional „MOLDOVA” Iaşi
Sindicatul „Ovidius” al Lucrătorilor din Muzee, Constanţa,
Sindicalul Liber de la Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea
Sindicatul Muzeului Naţional al Literaturii Române, București
Sindicatul „Museum” din cadrul Muzeului Bucovinei, Suceava
Sindicatul Complexului Muzeal „Ion Borcea” Bacău (având în componență și angajații Complexulului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău)
Sindicatul Personalului Științific și Tehnic Auxiliar din Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva
Sindicatul Muzeului Național al Agriculturii, Slobozia
Sindicatul „Porolissum” al Muzeului Județean de Istorie și Artă, Zalău
Sindicatul „Pro ART” din Muzeul Național de Artă al României, București”.

[nggallery id=3995]

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole

Bera Larisa

Publicat

în

CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole Consiliul Local al Municipiului Sebeș, întrunit în ședința extraordinară din data de 13 ianuarie 2025, a votat aprobarea calendarului de activități cultural-educative care se vor desfășura în cursul anului 2025, în Municipiul Sebeș. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea