FOTO/VIDEO: La Sala Unirii – Primire “cu cântec” a soliilor din Cetăţile de Scaun ale celor trei provincii româneşti
Primarul Mircea Hava a fost apostrofat de către doi participanți la festivitate
Cu ocazia Zilei Naționale a României 2012, Sala Unirii din Alba Iulia a gazduit in aceasta dimineaţă un moment emoţionant devenit tradiţie aici în capitala de suflet a românilor – primirea soliilor din partea celor trei provincii româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.
Ceremonialul care a început la ora 11.00 este un eveniment de lungă tradiţie şi la care participă în fiecare an cele mai importante personalităţi româneşti.
Chiar dacă în acest an la ceremonie au participat mai puțini politicieni și oficialități din București, Sala Unirii a fost neîncăpătoare pentru sutele de români ce vroiau să participe la acest moment solemn. În primele rânduri au asistat la primirea soliilor, alături de gazda oficială – primarul municipiului Alba Iulia, Ecaterina Andronescu – ministrul Învățământului, Flaviu Cozuc prefectul județului, chestorul pricipal de poliție Nicolae Ioan Căbulea secretar de stat în MAI, chestorul de politie Tudor Grindean, director în cadrul MAI, comisarul şef Laurențiu Crișan, șeful IPJ Alba, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman vicepreședinte CJ Alba, Cornel Murg suprefectul județului și alte oficialități.
După mesajul reprezentanților românilor din Basarabia, a urmat momentul primirii soliilor cu mesajele lor către ţară, rememorându-se momentul petrecut la 1918, în ziua Marii Uniri, acum 94 de ani. Primirea soliilor a fost urmată de un momemt artistic aplaudat de toţi cei prezenţi în sală, susţinut de Ansablul Folcloric “Augustin Bena” din Alba Iulia.
Ceremonia a fost tulburată pe tot parcursul desfășurării ei de activiștii de la Asociația “Alburnus Maior” care au protestat foarte sonor în fața Sălii Unirii împotriva proiectului de la Roșia Montană.
În discursul susținut ca în fiecare an de primarul Mircea Hava, acesta a făcut referire și la protestatari, declarând că este fericit că au venit și ei la Alba Iuia de Ziua Națională a României, chiar dacă unii dintre ei au primit 100 de lei să deturneze sensul și semnificația acestui moment istoric.
Mircea Hava a avut parte și de două întervenții din partea a doi dintre participanții la ceremonie (min. 3.47), care i-au spus primarului să nu mai politizeze momentul, respectiv “să treacă la subiect”. Edilul, cu multă experiență în ceea ce privește comunicarea cu oamenii, nu le-a răspuns celor doi și și-a continuat discursul.
În discursul său, primarul din Alba Iulia a atacat și Guvernul României care în acest an nu a alocat niciun ban pentru organizarea manifestărilor de Ziua Națională a României la Alba Iulia.
Mircea Hava: „Fac lucrul acesta de 18 ani și în fiecare an îmi spun să fiu mai puțin emoționat să pot să vorbesc mai fluent, însă nu reușesc. Și să știți că nu am jucat niciodată teatru, e greu să joci teatru… O fac din suflet și sunt atâta de bucuros când văd atâția români că vin la Alba Iulia de 1 Decembrie. Sunt bucuros când văd că în fiecare an cetățile de scaun sunt aici, când văd că atâția buni basarabeni sunt aici și au venit să spună că vrem România Mare… Și știu că va fi tare greu să realizăm acest lucru din cauză că mulți politicieni nu își vor mai găsi scaunul, gândiți-vă ce ne vom face cu un singur guvern și cu un singur parlament. Dar noi și voi trebuie să facem lucrul acesta, nimeni nu îl va face în locul nostru.
Mă bucur și pentru cei care încearcă la Alba Iulia să rezolve probleme în care nu au crezut și în care nu cred niciodată. Mă bucur că văd oameni care pentru 0 sută de lei vin și îngheață de frig, dar nu pentru 1 Decembrie ci pentru cu totul altceva. Să știți că mă bucură lucrul acesta chiar dacă pe alții îi deranjează, îi întristează.
Mă bucură să văd oameni care se bucură de bătrâna Cetate, care este tot mai tânără și mai frumoasă. Și asta într-o perioadă în care foarte multă lume își scuză neputința. Mă bucur că la Alba Iulia nu există neputință, aici există oameni minunați care lucrează pentru Alba Iulia și pentru România.
Vă mulțumesc tutoror că ați venit la Alba Iulia, vă mulțumesc doamnă ministru, vă mulțumesc prieteni, vă mulțumesc celor care ați venit acasă, la familie, de la București, Vă mulțumesc și celor care sunteți supărați că cineva nu a dat bani. Dacă nu ar fi avut, inteleg sa nu fi dat! Trebuie să vrei!
Intrevenție din sală: Nu mai politizați, nu mai politizați Unirea!
M.Hava: Eu nu am politizat niciodată Unirea. Eu nu mă adresez dumneavoastră ci românilor.
Intrevenție din sală: Treci la subiect nu mai bateți câmpii!
M.Hava: E trist când în casa ta vin tot soiul de oameni care nu își măsoară vorbele.
La mulți ani România!”
La ieșirea din Sala Unirii Ecaterina Andronescu s-a oprit câteva momente să discute cu cei care protestau în fața clădirii.
Vezi în imaginile de mai jos cum a fost întrerupt primarul Mircea Hava din discursul său și cum au omagiat participanții momentul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii