Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: La Câmpeni, al doilea protest împotriva proiectului RMGC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În timp ce premierul Victor Ponta reușea să convingă minierii de la Roșia Montană să renunțe la protest și să iasă din mină, la Câmpeni, peste 400 de oameni s-au adunat la un protest pașnic, neautorizat, într-o parcare aflată în apropiere de centrul orașului.

Protestul început după ora 18.00 a durat aproape o oră și jumătate, la el participând oameni de toate vârstele și diferite profesii din oraș și din împrejurimi, printre care se regăseau patronii celor mai mari societăți private din oraș și alți câțiva investitori din zonă. La acest protest au asistat din apropiere chiar și câțiva angajați ai RMGC care au fost identificați și dezaprobați ulterior de către mulțime.

Toți cei care au vorbit oamenilor – printre care se numeră un expert topograf, ingineri, mai mulți profesori universitari, o tânără avocată, un actor de la București originar din Câmpeni, un consilier local al orașului, chiar și un italian căsătorit cu o româncă din zonă – și-au expus convingerile pentru care s-au adunat: că sunt împotriva extragerii aurului cu cianuri, că vor să trăiască într-o zonă nepoluată, că nu vor să-și vândă bogățiile țării, cu toții arătându-și dezacordul față de demararea proiectului RMGC. Mulțimea i-a aprobat fluturând steaguri naționale, afișe, strigând diferite lozinci și făcând gălăgie din trâmbițe și fluiere. Protestatarii au intonat chiar și cântece patriotice, iar Gheorghe Pașca, fostul primar al comunei Albac, a recitat o poezie de încurajare în fața acestora.

 La un moment dat a fost invocat și numele premierului Ponta care se găsea în acel timp la Roșia Montană, să vină în mijlocul lor și să le asculte părerea deși cei care participă la acest protest este doar o mică parte, „probabil 1% din cei care nu sunt de acord cu demararea proiectului”.

Spre finalul protestului, însoțiți de jandarmi și polițiști, protestatarii au plecat într-un marș de aproape un kilometru pe străzile orașului strigând „Uniți, salvăm, Roșia Montană!” și au revenit la locul de unde au plecat. Pe înserate, topograful Ioan Uțiu – printre cei mai activi protestatari – i-a îndemnat pe oameni să plece acasă și să se reîntâlnească „spontan” în același loc în fiecare din zilele următoare, până atunci când proiectul RMGC va fi respins definitiv de către Parlament.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=257]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O comună din Alba, atracție pentru flotanți! Promisiunea gratuității serviciului de colectare a gunoiului, posibilă cauză a fluxului migrator?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O comună din Alba, atracție pentru flotanți! Promisiunea gratuității serviciului de colectare a gunoiului, posibilă cauză a fluxului migrator? 75 de români au ales Galda de Jos ca domiciliu în nici 4 luni Fluxurile migratorii moderne sunt preponderent de la sat la oraș. De aceea, este de laudă pentru o localitate rurală să înregistreze în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea