Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO Horea-Mătişeşti: Peste 4000 de moţi prezenţi la Târgul lemnarilor – ediţia a XVII-a

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminică, 19 august, la Horea, în cadrul celei de-a doua zi a Festivalului Naţional „Târgul lemnarilor” din Munţii Apuseni – ediţia a XVII-a, centrul de greutate al manifestărilor s-a mutat în satul Mătişeşti. Şi dacă pe la orele 10.00-11.00 ale dimineţii, la balmoşul moţesc au fost  doar câteva sute, pe la orele amiezii s-au adunat aici peste 4000 de moţi veniţi din toate localităţile, respectiv de pe toate văile Apusenilor, dar şi numeroşi turişti şi invitaţi din toată ţara şi chiar şi de peste hotare.
Pe drumul ce urcă dealul Mătişeştiului şi până la scena special amenajată s-a format o coloană de maşini parcate, lungă de peste 3 kilometri, multe cu număr de Alba dar şi din judeţe precum Bihor, Cuj, Arad, Maramureş, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Dâmboviţa, Bucureşti,  astfel că echipajele de poliţie şi jandarmerie prezente au reuşit cu greu să asigure o fluidizare a traficului în zonă.
În jurul orei 11.00, a avut loc deschiderea oficială a manifestării. Au fost prezenţi primarul Marin Nicola, deputatul Corneliu Olar (iniţiatorul şi fondatorul festivalului), Achim Moise – prorector al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Tiberiu Todea – primarul comunei Albac, Vasile Crişan şi Marius Costinaş – consilieri municipali Alba Iulia, Viorel Crainic – primarul comunei Beliş, numeroşi primari şi viceprimari din zona Apusenilor, dar şi ai celor încă 10 comune cu numele de Horea sau Horia din ţară. Au adresat câteva cuvinte celor prezenţi primarul Marin Nicola , deputatul Corneliu Olar, primarul comunei Horia de Brăila precum şi alţi câţiva invitaţi. Îndeosebi deputatul Corneliu Olar, a insistat pe rolul acestui festival de a perpetua an de an obiceiurile şi tradiţiile folclorice din zona Munţilor Apuseni.

 După deschiderea oficială şi vizitarea expoziţiilor meşterilor populari din zonă, precum şi cele ale silvicultorilor, în jurul orei 11.30 au debutat întrecerile concursului naţional „Cel mai bun lemnar”- ediţia a XVII-a. Măiestria cioplitorilor şi tăietorilor în lemn, dar şi celelalte concursuri precum căţărarea, aruncarea cu securea sau aruncarea cu ţapinul i-au delectat pe cei prezenţi timp de peste o oră, cât au durat toate concursurile profesionale ale lemnarilor. În jurul orelor amiezii a început o frumoasă paradă a Portului popular, deschisă pe sunet de tulnic al vestitelor tulnicărese din Avram Iancu şi Vidra, dirijată de dl. Gicu Nedea, din partea Consiliului Judeţean Alba.

I-au încântat pe cei prezenţi frumoasele costume populare ale Ansamblurilor artistice din Horea, Albac,Cluj-Napoca, Galda de Jos , Ansamblul judeţului Alba (Centrul cultural Augustin Bena) şi Roşia de Secaş.  A urmat apoi un frumos spectacol folcloric ce le-a mers la inimă tuturor celor prezenţi. În cadrul acestora au evoluat pe scena din Mătişeşti Ansamblul folcloric al judeţului Alba,Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca, Ansamblul „Arieşul” din Câmpeni, Ansamblul „Floare de Colţ” din Galda de Jos, Taraful „Moţul” din Horea, dar şi interpreţi şi rapsozi popular de marcă cum ar fi Mirela Mănescu, Luca Novac, Maria Tudor, Gheorghe Paşca sau Nicolae Tuhuţ.

Începând de pe la ora 19.00, cu participarea Tarafului local „Moţul”, dar şi a altor instrumentişti din zonă a început hora moţească, în cadrul căreia s-au încins la joc sute de moţi, care am aflat că va ţine până târziu în noapte. Una peste alta, a fost o nouă ediţie reuşită a Festivalulu Naţional „Târgul lemnarilor  din Munţii Apuseni”, ce a avut ca principali organizatori Primăria şi Consiliul Local Horea, Consiliul Judeţean Alba, Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba şi Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” din România.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 28 APRILIE 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 28 APRILIE 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 28 APRILIE 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea