FOTO/VIDEO: Festivalul Interjudeţean „Datină Străbună pe Secaşe” de la Mihalț a adunat peste 1.000 de participanți
De mult joc și voie bună au avut parte cei care s-au aflat sâmbătă în comuna Mihalţ, unde s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Interjudeţean „Datină Străbună pe Secaşe”, festival de folclor specific Văii Secașelor, ce reuneşte în fiecare an obiceiurile tradiționale din acest areal ce se întinde pe teritoriul județelor Alba şi Sibiu.
Veniți cu mic cu mare, la eveniment au participat peste 1.000 de persoane iar sala, foarte spațioasă de altfel, a Căminului Cultural din Mihalț a devenit complet neîncăpătoare încă înainte ca artiștii să înceapă spectacolul. Înainte însă ca lumea să se strângă la căminul cultural, pe ulița principală a satului s-au perindat prin fața oficialităților, a spectatorilor și a localnicilor ieșiți în fața porților ansamblurile participante la festival din 13 localităţi: Câlnic, Cergău, Crăciunelul de Jos, Daia Română, Doştat, Loamneş, Miercurea Sibiului, Mihalţ, Ohaba, Păuca, Roşia de Secaş, Şpring şi Teius.
La eveniment au participat numeroase oficialități locale și județene din Alba și Sibiu: gazdele – președintele CJ Alba Ion Dumitrel și primarul din Mihalț, Flavius Breaz, dar și președintele Consiliului județean Sibiu, Ioan Cindrea. Au mai fost prezenți vicepreședinții Florin Roman și Alin Cucui, managerul public al instituției Sorin Bumb, parlamentarii Alexandru Pereș, Ioan Dîrzu, Clement Negruț, subprefectul Cornel Murg, șamd
Au susținut recitaluri Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de profesorul Alexandru Pal, precum şi soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ. Invitat special al festivalului a fost îndrăgitul interpret Ionuţ Fulea, care, ca de fiecare dată, a reușit să încălzească inimile sutelor de persoane aflate în sală.
Festivalul, organizat prin rotaţie de cele două județe, a ajuns să aibă loc în acest an la Mihalţ, avându-i ca organizatori pe Primăria Mihalţ şi Consiliul Judeţean Alba.
Vorbim de un eveniment care are rolul de a conserva, dezvolta și promova obiceiurile și tradiția folclorică din Țara Secașelor și care, cel puțin după ce s-a putut observa sâmbătă la Mihalț, a reușit acest lucru. Cei mai în vârstă au reușit să transmită mai departe celor mici, datina străbună de pe Secaşe, și astfel, are loc pepetuarea părții frumoase a identității noastre românești – folclorul.
Prima ediţie a festivalului a avut loc la Roşia de Secaş, în anul 1972, iar ce-a de-a doua ediţie s-a desfăşurat la Şpring în anul 1984. Între anii 1984-1994 nu au mai avut loc manifestări ale festivalului. Sărbătoarea a fost reluată în anul 1996 la Şpring, apoi la Roşia de Secaş în 1997, la Doştat în 1998, la Ohaba şi Doştat în 1999, din nou la Şrping în anul 2000 şi la Roşia de Secaş în 2001. Următoarele ediţii au avut loc la Doştat – 2002, Păuca – 2003, Alămor – 2004, Miercurea Sibiului – 2005, Şpring – 2006, Apoldu de Jos – 2007, Roşia de Secaş – 2008, Alămor – 2009, Cergău – 2010, Păuca – 2011 şi Roşia de Secaş – 2012.
Mai multe fotografii de la eveniment puteți vedea pe pagina de facebook a ziarului „Unirea”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare Postul Crăciunului 2024 este unul dintre cele două mari posturi din acest an, alături de postul Paștelui. Postul Crăciunul are o semnificație aparte în creștinism și de el sunt legate numeroase tradiții. Ce semnificație are postul […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii19 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ