Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Festivalul Interjudeţean „Datină Străbună pe Secaşe” de la Mihalț a adunat peste 1.000 de participanți

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De mult joc și voie bună au avut parte cei care s-au aflat sâmbătă în comuna Mihalţ, unde s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Interjudeţean „Datină Străbună pe Secaşe”, festival de folclor specific Văii Secașelor, ce reuneşte în fiecare an obiceiurile tradiționale din acest areal ce se întinde pe teritoriul județelor Alba şi Sibiu.

Veniți cu mic cu mare, la eveniment au participat peste 1.000 de persoane iar sala, foarte spațioasă de altfel, a Căminului Cultural din Mihalț a devenit complet neîncăpătoare încă înainte ca artiștii să înceapă spectacolul. Înainte însă ca lumea să se strângă la căminul cultural, pe ulița principală a satului s-au perindat prin fața oficialităților, a spectatorilor și a localnicilor ieșiți în fața porților ansamblurile participante la festival din 13 localităţi: Câlnic, Cergău, Crăciunelul de Jos, Daia Română, Doştat, Loamneş, Miercurea Sibiului, Mihalţ, Ohaba, Păuca, Roşia de Secaş, Şpring şi Teius.

La eveniment au participat numeroase oficialități locale și județene din Alba și Sibiu: gazdele – președintele CJ Alba Ion Dumitrel și primarul din Mihalț, Flavius Breaz, dar și președintele Consiliului județean Sibiu, Ioan Cindrea. Au mai fost prezenți vicepreședinții Florin Roman și Alin Cucui, managerul public al instituției Sorin Bumb, parlamentarii Alexandru Pereș, Ioan Dîrzu, Clement Negruț, subprefectul Cornel Murg, șamd

Au susținut recitaluri Ansamblul folcloric al judeţului Alba, condus de profesorul Alexandru Pal, precum şi soliştii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Cătălin Haşa şi Nicolae Tuhuţ. Invitat special al festivalului a fost îndrăgitul interpret Ionuţ Fulea, care, ca de fiecare dată, a reușit să încălzească inimile sutelor de persoane aflate în sală.

Festivalul, organizat prin rotaţie de cele două județe, a ajuns să aibă loc în acest an la Mihalţ, avându-i ca organizatori pe Primăria Mihalţ şi Consiliul Judeţean Alba.

Vorbim de un eveniment care are rolul de a conserva, dezvolta și promova obiceiurile și tradiția folclorică din Țara Secașelor și care, cel puțin după ce s-a putut observa sâmbătă la Mihalț, a reușit acest lucru. Cei mai în vârstă au reușit să transmită mai departe celor mici, datina străbună de pe Secaşe, și astfel, are loc pepetuarea părții frumoase a identității noastre românești – folclorul.

Prima ediţie a festivalului a avut loc la Roşia de Secaş, în anul 1972, iar ce-a de-a doua ediţie s-a desfăşurat la Şpring în anul 1984. Între anii 1984-1994 nu au mai avut loc manifestări ale festivalului. Sărbătoarea a fost reluată în anul 1996 la Şpring, apoi la Roşia de Secaş în 1997, la Doştat în 1998, la Ohaba şi Doştat în 1999, din nou la Şrping în anul 2000 şi la Roşia de Secaş în 2001. Următoarele ediţii au avut loc la Doştat – 2002, Păuca – 2003, Alămor – 2004, Miercurea Sibiului – 2005, Şpring – 2006, Apoldu de Jos – 2007, Roşia de Secaş – 2008, Alămor – 2009, Cergău – 2010, Păuca – 2011 şi Roşia de Secaş – 2012.

Mai multe fotografii de la eveniment puteți vedea pe pagina de facebook a ziarului „Unirea”.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea