FOTO|”Tu ce vrei să lași în urma ta pe internet?”: Liceul Tehnologic ”Ştefan Manciulea” din Blaj invită elevii să reflecteze asupra comportamentului lor pe internet
Liceul Tehnologic “Ştefan Manciulea” Blaj se alătură altor sute de şcoli care au ales iniţiativa Organizaţiei Salvaţi Copiii „Tu ce vrei să laşi în urma ta pe Internet?”, dezvoltată în cadrul programului iniţiat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, intitulat „Să ştii mai multe, să fii mai bun! ”, proiect care presupune derularea, în perioada 6 – 10 aprilie 2015, a unor activităţi educative, extracurriculare şi extraşcolare.
”Interesul crescut şi activitatea susţinută a copiilor şi tinerilor în mediul online ne demonstrează necesitatea de a ne preocupa în cadrul procesului de educaţie şi de aspectele relevante ce ţin de comportamentul lor în spaţiul virtual. Pentru a ne asigura că elevii noştri vor face alegeri responsabile atunci când folosesc Internetul, Liceul Tehnologic “Ştefan Manciulea” Blaj a organizatat activităţi pe tema „Tu ce vrei să laşi în urma ta pe Internet?”, care au avut în vedere activitatea online responsabilă”, au transmis reprezentanții liceului.
Elevii au fost antrenaţi într-o discuţie în legătură cu ce înseamnă, în opinia lor, reputaţia în mediul online. Au fost provocaţi să răspundă la întrebări cum ar fi: Cum credeţi că ne construim imaginea şi reputaţia în mediul online? Tu cum te afişezi în mediul online? Cum obişnuieşti să te exprimi pe Internet? Cum te-ai simţi dacă o persoană apropiată pe care o apreciezi ţi-ar vedea toată activitatea ta online de până acum? Cunoşti pe cineva (nu neapărat personal) care prin contribuţia pe care o are în mediul online te inspiră să fii mai bun, mai creativ, mai fericit, mai atent la dezvoltarea ta? Tu cum contribui pentru a da un exemplu pozitiv celor cu care eşti conectat, direct sau indirect, în mediul online?
Elevii au lucrat pe grupe, fiind provocaţi să aducă o idee creativă referitor la ce vor face ca să promoveze de acum înainte un conţinut util, calitativ şi pozitiv pe Internet.
Fiecare grupă şi-a prezentat ideea pentru a vedea ce îşi asumă că vor lăsa în urma lor pe Internet, implicând într-un mod interactiv pe ceilalţi colegi. Toate ideile au fost colectate şi strânse în Copacul contribuţiei „Eu las în urma mea pe Internet” – Siguranţa pe Internet.
Activitatea propusă de echipa Salvaţi Copiii s-a desfăşurat marţi, 7 aprilie 2015, şi a fost susţinută de prof. Coman Marinela.
Scopul acestei activităţi a fost ca participanţii să conştientizeze că fiecare interacţiune a lor cu mediul online contribuie la dezvoltarea Internetului. Totodată, atrage atenţia că fiecare utilizator este direct responsabil de comportamentul său şi că tinerii pot de fiecare dată să aleagă să participe în spaţiul virtual într-un mod constructiv pentru ei şi să devină un model pozitiv pentru ceilalţi.
Profesorul Ioan Marcu , director al Liceului Tehnologic “Ştefan Manciulea” precizează faptul că „orice comportament are un impact atât asupra propriei persoane cât şi asupra celorlalţi. Internetul este un spaţiu public la care au acces persoane de tot felul, unele cu un impact pozitiv, altele mai puţin pozitiv sau chiar negativ. Indiferent cu cine interacţionăm este important să fim respectuoşi şi binevoitori indiferent de cum se poartă ceilalţi!”
Directorul adjunct al liceului, prof. Elena Drăgan, declară că “fiecare interacţiune a noastră cu mediul online lasă urme, vizibile sau nu, şi sunt în timp asociate cu persoana noastră. Voluntar sau mai puţin voluntar ne creăm o imagine şi o reputaţie pe Internet asupra căreia pierdem controlul din momentul în care ceva este postat online. Invită elevii să reflecteze asupra următoarelor probleme: Tu cum poţi să îţi foloseşti experienţa, inteligenţa şi creativitatea pentru a contribui online respectând în acelaţi timp siguranţa ta? Cum îţi iei deciziile asupra a ceea ce postezi pe Internet (poze, comentarii trimise sau primite, aprecieri, distribuiri etc)? Crezi că peste 3, 5 sau 10 ani te vei uita cu admiraţie la ceea ce ai lăsat în urma ta pe Internet?”
„Mulţumim Liceului Tehnologic “ŞtefanManciulea” Blaj pentru deschiderea de a se alătura iniţiativei lansate de echipa Salvaţi Copiii”,a declarat Georgiana Roşculeţ, coordinator proiecte educaţionale Sigur.info.
[nggallery id=293]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată