Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO. Ziua Națională a Holocaustului, comemorată la Colegiul ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua de 9 octombrie nu putea trece nemarcată prin activități specifice menite să trezească umanitatea și conștiința elevilor.

Astfel, prof. Adrian Simion și Lavinia Dobra au organizat de la ora 9, în Centrul de Documentare și Informare, o serie de prezentări și dezbateri despre Holocaust pornind de la date și evenimente istorice reprezentative pentru tema propusă și până la discutarea unor cărți a căror acțiune s-a derulat în perioada celui de-al doilea război mondial și a căror protagoniști au fost evrei.

Elevii au citit trei cărți de ficțiune istorică care s-au bucurat de succes încă de la publicare, ”Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne, ”Hoțul de cărți” de Markus Zusak  și ”Jurnalul Annei Frank”, pe care mai apoi le-au prezentat și discutat. S-au urmărit trailerele pentru ecranizările cărților și s-a concluzionat că atât cărțile cât și filmele merită citite și văzute, ele având un puternic impact emoțional în rândul tinerilor.

Prof. Adrian Simion le-a vorbit elevilor despre ce a însemnat Holocaustul românesc și despre mărturii ale acestuia, urmând ca în viitor să organizăm o vizită în Sighetu Marmației la Casa-Memorială Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al premiului Nobel pentru Pace, născut în oraşul Sighet și  devenit cunoscut pentru impresionanta carte „Noapte”, unde a descris întreaga experienţă din lagărele de concentrare naziste de la finalul Celui de-Al Doilea Război Mondial.  Elevii, asistați de profesorii coordonatori Adrian Simion și Lavinia Dobra, au conștientizat cât sunt de importante valorile ordin moral şi etic, pe care o societate democratică trebuie să se bazeze, anume pe adevăr, toleranţă reciprocă și umanitate.

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.

[nggallery id=6251]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pompierii intervin la Alba Iulia, pe Calea Moților, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție Joi, 25 aprilie, pompierii din Alba Iulia, intervin pe Calea Moților, în jurul orei 11:30, pentru îndepărtarea unor elemente de construcție. Potrivit IPJ Alba, detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru îndepărtarea unor elemente de construcție în mun. Alba Iulia, Calea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea