Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului celebrată la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Școala generală ,,Singidava’’ Cugir a găzduit joi, 2 aprilie, prima ediție a simpozionul cu tema: ,, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, eveniment organizat de Asociația ,,Raul-Cosmin pentru tineri și copii cu dizabilități’’.

autism Cugir001Președinta asociației, care este și coordonator al proiectului, Rodica Cristina –Catrinescu le-a explicat celor prezenți că a dorit să marcheze această manifestare printr-o dezbatere menită să promoveze mai buna înțelegere a acestui fenomen și creștere a nivelului de conștientizare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

În cadrul discuțiilor s-a evidențiat mărirea capacității de înțelegere, comunicare și relaționare cu persoanele cu autism, cultivarea valorilor umane și morale. Președinta asociației a prezentat informații cu privire la depistarea precoce, evoluția, terapiile, standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism, precizând contribuția ce le revine atât specialiștilor din domeniu, cât și persoanelor care au în îngrijire copii cu autism.

Autismul a fost considerat în trecut o boală rară, incidența fiind în prezent de 1/88 de persoane, potrivit unui studiu publicat în 2012 de Centrul pentru Controlul Maladiilor din Atlanta, Statele Unite ale Americii. Pentru marcarea acestui zile, la nivel internațional, sunt organizate marșuri ale tăcerii, concerte, simpozioane și conferințe tematice.

Participanții au avut ocazia să urmărească două filme prezentând terapii și un film artistic, inspirat din viața a doi tineri suferind de sindromul Asperger (formă de autism), film propus la premiul Oscar. Pe lângă copiii cu probleme de autism și părinți ai acestora, la eveniment au luat parte: directoarea adj. a Școlii Gimnaziale ,,Singidava –prof. Gabriela Lupu, reprezentanți ai Serviciului Public de Asistență socială și ai Casei de cultură Cugir, psiholog Carmen Pauleti, prof.-înv. Dana Lespezean și Gabriela Andrașiu, Florica Adam –prof. documentarist, prof. Georgiana Dragomir, Gabriela Pienar-mediator școlar.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=242]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea