FOTO: Ziarul ”Vestea” din 15 octombrie 1922 și filmul Încoronării de la Alba Iulia, expuse la Muzeul Național al Unirii
Ziarul ”Vestea” din 15 octombrie 1922 și filmul Încoronării de la Alba Iulia, un fragment dintr-un Jurnal sonor din 1939, au fost expuse, marți, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Anul acesta, pe 15 octombrie, se împlinesc 93 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, iar cu această ocazie, Muzeul Național al Unirii a dedicat exponatul lunii marelui eveniment.
Pentru octombrie, a devenit deja o tradiție ca “Exponatul lunii”, organizat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, să fie consacrat momentului Încoronării din 15 octombrie 1922, unul din evenimentele istorice de referință petrecute la Alba Iulia.
Astfel, la intrarea în muzeu, a fost prezentat marți un ziar din colecția de periodice a instituției muzeale, pe care istoricul Tudor Roșu îl consideră ”o sursă primară din care aflăm date relevante privind marele eveniment”. Este vorba despre ziarul local “Vestea”, cu o apariție constantă în Alba Iulia anilor ’20.
„Ziarul ”Vestea” a apărut în septembrie 1922. Era un periodic care apărea de obicei sâmbăta, dar pentru evenimentul cu pricina a apărut duminica. Este vorba despre numărul 7 al ziarului”, a spus istoricul Tudor Roșu.
Numărul special din data de 15 octombrie 1922 a fost dedicat în bună parte ceremoniei ce urma să se săvârșească, având articole omagiale la adresa regilor, poezii închinate lui Ferdinand și Mariei, apeluri către populație etc.
În mod uzual, ziarul ”Vestea” avea 4 pagini, dar pentru data de 15 octombrie s-au scos 6 pagini.
Spre deosebire de evenimentul Unirii din 1 Decembrie 1918, când doar 6 clișee au fost executate la Alba Iulia, Încoronarea a beneficiat de mult mai multă atenție în scopul imortalizării evenimentului.
Pe lângă seria numeroasă de fotografii, s-a realizat și un film cinematografic. Exponatul propus reprezintă, în fapt, un Jurnal sonor din 1939, realizat de Oficiul Național al Cinematografiei din București, care cuprinde și imagini filmate la 15 octombrie 1922. Acesta a fost transpus pe suport digital în urmă cu un an de zile.
Directorul muzeului albaiulian, Gabriel Rustoiu, a menționat în prezentarea sa că „actul de la 15 octombrie 1922 este ultimul act simbolic al unității naționale a României”.
De asemenea, istoricul Tudor Roșu a ținut să spună că este al treilea eveniment de importanță majoră întâmplat la Alba Iulia, după cele de la 1 noiembrie 1599 și 1 Decembrie 1918.Potrivit acestuia, acțiunile prilejuite de încoronare s-au întins în intervalul 15-17 octombrie, după care s-au mutat la București. Trenul regal a ajuns la Alba Iulia la ora 9.15 minute, iar festivitățile au durat până seara la ora 18.30.
Peste 30.000 de participanți și reprezentanți ai Caselor Regale din întreaga Europă au participat atunci la marele eveniment de la Alba Iulia.
[nggallery id=1087]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru: 1564 de proiecte depuse până la finalul anului 2024, cu o valoare totală de aproape 2,1 miliarde de euro
Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru: 1564 de proiecte depuse până la finalul anului 2024, cu o valoare totală de aproape 2,1 miliarde de euro Activitatea ADR Centru în anul 2025 pornește de la bazele solide construite perioada de peste 26 de ani în care instituția și-a diversificat […]