Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Ziarul ”Vestea” din 15 octombrie 1922 și filmul Încoronării de la Alba Iulia, expuse la Muzeul Național al Unirii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ziarul Vestea01Ziarul ”Vestea” din 15 octombrie 1922 și filmul Încoronării de la Alba Iulia, un fragment dintr-un Jurnal sonor din 1939, au fost expuse, marți, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Anul acesta, pe 15 octombrie, se împlinesc 93 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, iar cu această ocazie, Muzeul Național al Unirii a dedicat exponatul lunii  marelui eveniment.

Pentru octombrie, a devenit deja o tradiție ca “Exponatul lunii”, organizat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, să fie consacrat momentului Încoronării din 15 octombrie 1922, unul din evenimentele istorice de referință petrecute la Alba Iulia.

Astfel, la intrarea în muzeu, a fost prezentat marți un ziar din colecția de periodice a instituției muzeale, pe care istoricul Tudor Roșu îl consideră ”o sursă primară din care aflăm date relevante privind marele eveniment”. Este vorba despre ziarul local “Vestea”, cu o apariție constantă în Alba Iulia anilor ’20.

„Ziarul ”Vestea” a apărut în septembrie 1922. Era un periodic care apărea de obicei sâmbăta, dar pentru evenimentul cu pricina a apărut duminica. Este vorba despre numărul 7 al ziarului”, a spus istoricul Tudor Roșu.

Numărul special din data de 15 octombrie 1922 a fost dedicat în bună parte ceremoniei ce urma să se săvârșească, având articole omagiale la adresa regilor, poezii închinate lui Ferdinand și Mariei, apeluri către populație etc.

În mod uzual, ziarul ”Vestea” avea 4 pagini, dar pentru data de 15 octombrie s-au scos 6 pagini.

Spre deosebire de evenimentul Unirii din 1 Decembrie 1918, când doar 6 clișee au fost executate la Alba Iulia, Încoronarea a beneficiat de mult mai multă atenție în scopul imortalizării evenimentului.

Pe lângă seria numeroasă de fotografii, s-a realizat și un film cinematografic. Exponatul propus reprezintă, în fapt, un Jurnal sonor din 1939, realizat de Oficiul Național al Cinematografiei din București, care cuprinde și imagini filmate la 15 octombrie 1922. Acesta a fost transpus pe suport digital în urmă cu un an de zile.

ziarul Vestea03Directorul muzeului albaiulian, Gabriel Rustoiu, a menționat în prezentarea sa că „actul de la 15 octombrie 1922 este ultimul act simbolic al unității naționale a României”.

De asemenea, istoricul Tudor Roșu a ținut să spună că este al treilea eveniment de importanță majoră întâmplat la Alba Iulia, după cele de la 1 noiembrie 1599 și  1 Decembrie 1918.Potrivit acestuia, acțiunile prilejuite de încoronare s-au întins în intervalul 15-17 octombrie, după care s-au mutat la București. Trenul regal a ajuns la Alba Iulia la ora 9.15 minute, iar festivitățile au durat până seara la ora 18.30.

Peste 30.000 de participanți și reprezentanți ai Caselor Regale din întreaga Europă au participat atunci la marele eveniment de la Alba Iulia.

[nggallery id=1087]

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: Proiectul “Pet Care”, organizat de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Strângere de fonduri pentru adăpostul de câini, expoziție de lucrări de artă realizate de elevi, parada animalelor de companie și tombolă Proiectul “Pet Care” este organizat vineri, 19 aprilie, de Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. Printre activitățile organizate se numără […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea