FOTO: Vladislav Nevednichy continuă să conducă în Openul Internaţional al României la şah. Sandru Sicra învingător în Openul Judeţului Alba. PROGRAMUL din weekend
Vineri au fost programate două runde, a 6-a şi a 7-a, în Openul Internaţional al României la şah care se desfăşoară la Hotelul Transilvania din Alba Iulia şi este organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba.
Momentele muzicale din deschiderea rundelor au fost oferite de elevi ai Centrului de Cultură Augustin Bena, lor alăturându-li-se în debutul rundei a 7-a şi maestrul FIDE Paul Rusan, participant în turneul internaţional, care a interpretat la chitară o îndrăgită melodie a trupei Compact. Mutarea de deschidere a rundei a 6-a a fost făcută de Tudor Simion, care la vârsta de 5 ani este nu doar elev ci şi profesor de şah, el învăţându-şi bunica să joace şah pentru a-şi asigura un partner permanent la jocul pe care îl îndrăgeşte foarte mult. Startul rundei a 7-a a fost dat de Anamaria Călina Furdui, care la 7 ani are deja în palmares mai multe cupe şi medalii.
Meciurile de vineri au fost foarte echilibrate, ceea ce a făcut ca aproape jumătate dintre partide să se încheie remize. Au fost însă şi partide decise cu impact asupra clasamentului în partea superioară. Ȋn runda a 6-a favoritul principal al turneului, Alexei Fedorov (Belarus), l-a învins pe juniorul David Gavrilescu (România), care a avut un parcurs excelent până atunci, şi s-a apropiat la o jumătate de punct de lider. Ȋn aceeaşi rundă, duelul dintre marii maeştri internaţionali Marius Manolache (România) şi Vadim Shishkin (Ucraina) s-a încheiat cu victoria primului. Ȋnvinşii din cele două meciuri şi-au revenit însă rapid, David Gavrilescu învingându-l în runda a 7-a pe Paul Rusan, în timp ce Vadim Shishkin s-a impus în faţa lui Lev Yankelevich (Germania).
Marele maestru internaţional Vladislav Nevednichy (România) şi-a conservat poziţia de lider terminând la egalitate în runda a 6-a cu marele maestru internaţional Andrei Istrăţescu (România), iar în runda a 7-a rezistând unui atac energic al juniorului albaiulian Mihnea Costachi, care a sacrificat mai multe piese, dar a fost nevoit să dea şah etern, deoarece nu mai resurse pentru a da lovitura decisivă în atacul asupra poziţiei slăbite asupra regelui advers.
După 7 runde în clasament conduce MMI Vladislav Nevednichy (România) cu 5,5 puncte, urmat de MMI Andrei Istrăţescu (România) şi MMI Alexei Fedorov (Belarus) cu 5 puncte, MMI Vasile Sănduleac (Moldova), MI Mihnea Costachi şi MF David Gavrilescu (ambii din România) cu 4,5 puncte, MF Mihnea Ognean, MMI Marius Manolache, MF George Ileană (toţi din România) şi Vadim Shishkin (Ucraina) cu 4 puncte, MI Gergely Aczel (Ungaria) şi Iustin Ciorgovean (România) cu 3,5 puncte etc.
Openul Judeţului Alba, turneu care s-a desfăşuat în paralel cu openul internaţional, s-a încheiat cu victoria albaiulianului Sandu Sicra, care după ce în calitate de elev al Centrului de Cultură Augustin Bena i-a încântat vineri pe participanţii la festivalul şahist cu o frumoasă melodie spaniolă interpretată la chitară clasică, a obţinut două victorii decisive împotriva lui Radu Ţâmpea şi Ovidiu Crăciun, terminând turneul cu 5 puncte din 6 partide. Pe locurile următoare s-au clasat Ovidiu Crăciun (Cugir) şi Adrian Tamaş (Alba Iulia) cu 4,5 puncte, ultimul fiind fost coleg de bancă şi elev al juniorului albaiulian Mihnea Costachi. Premiile speciale la acest turneu au fost adjudecate de Mircea Cepoiu (Alba Iulia, veterani peste 50 de ani), Ioan Zaharie (Cugir, veterani peste 65 de ani), Radu Ţâmpea (Alba Iulia, juniori sub 12 ani), George Pleşa (Alba Iulia, juniori sub 10 ani) şi Alexandru Simina (Alba Iulia, juniori sub 8 ani).
Sâmbătă va fi zi liberă la turneul principal, deoarece în această zi, începând cu ora 10, este programat Openul Internaţional al României la şah rapid, un turneu în care marii maeştri prezenţi la Alba Iulia vor juca în aceeaşi competiţie cu şahiştii amatori din judeţul Alba şi nu numai. La acest turneu participă şi 4 şahişti de la Clubul de Şah Unirea Râtişor din provincia Voievodina (Serbia), care este înfrăţită cu judeţul Alba, între şahiştii comunităţii româneşti din Râtişor şi şahiştii albaiulieni existând o colaboarare încă din anul 2003.
Sâmbătă între orele 14.30 şi 15.45 , în pauza de prânz de la Openul Internaţional al României la şah rapid, este programată „Cafeneaua şahistă albaiuliană”, o acţiune inedită în care mai mulţi şahişti albaiulieni, dar şi alţi şahişti prezenţi la turneu, vor avea scurte prezentări despre activitatea lor în diverse domenii care au sau nu legătură cu şahul. Printre participanţi se vor afla Delia Duca-Iliescu (Braşov), care va prezenta emisiunea „Strategie în alb şi negru” de la Realitatea TV, Alin Toma (Cluj-Napoca), realizatorul emisiunii „Regi şi Pioni” de la TVR Cluj, Radu Roncea (Sebeş), care va vorbi despre emisiunile TV pe care le realizează, Ionel Miron (Aiud) şi Pau Voina (Râtişor), autori ai unor volume de poezi, Maria Ileană (Alba Iulia), care are publicate mai multe romane SF, Marius Ceteraş (Alba Iulia), care va vorbi despre cărţile sale şi ale fostului său elev Olimpiu Urcan, stabilit în Singapore, Dorin Şerdean (Alba Iulia), care va prezenta revista Şah, Radu Cormoş (Alba Iulia), specialist în dezvoltare personală care prezintă conceptul său ISOCAP şi Virgil Şerbu (Alba Iulia), directorul revistei „Gând românesc”.
Duminică dimineaţă la Şcoala gimnazială Avram Iancu din Alba Iulia este programat Memorialul Mihail Breaz, un turneu la care şi-au anunţat participarea circa 100 de copii din judeţele Alba, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara, Mureş, Sibiu şi municipiul Bucureşti. Partidele din Openul Internaţional al României la şah clasic se vor relua duminică după-amiază de la orele 16 când este programată penultima rundă.
Pe perioada weekendului se vor afla la Alba Iulia atât preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Avram Iacoban, cât şi Delia Duca-Iliescu, prezentatoarea emisiunii de şah “Strategie în alb şi negru” de la Realitatea TV, fostă Miss România şi câştigătoare a numeroase competiţii şahiste.
16.00-18.15 Openul International al Romaniei la sah rapid (rundele 5-7)
[nggallery id=4906]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri
FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri Brutăria Sântimbru, din județul Alba, recunoscută pentru pita de Sântimbru a oferit hrană și un strop de speranță, în pragul sărbătorilor de iarnă, oamenilor care își duc viața în […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 21 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 14 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor