Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO Vizita lui Horea la împăratul din Viena: Un tablou de Mentzel, exponatul lunii, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Exponatul lunii februarie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia este un tablou de Avram Mentzel, “Horea la Viena”, o lucrare în ulei realizată în anul 1960. Tabloul îl scoate în evidență pe Horea, pe împărat îl înfățișează îngândurat, iar figurile țăranilor sunt pline de dârzenie.

vizita lui Horea la Viena06”Anul acesta, în luna februarie, am tematizat vizita lui Horea la împărat, un alt moment important al istoriei răscoalei (…) Noi am mai avut un tablou de-al lui Avram Mentzel, Adunarea de la mesteacăn, acum vreo doi ani, tot în luna februarie. Avem în colecțiile muzeului 4-5 tablouri de Mentzel și lui îi datorăm și coperta revistei Apulum. Este originar din Teiuș, a lucrat în Alba Iulia la Teatrul ”Prichindel”, spre sfârșitul anilor `80 s-a mutat în Israel și acolo și-a trăit ultimele decenii.

Au fost în total patru vizite ale lui Horea la Viena. Cloșca l-a însoțit pe Horea în primele trei. Este posibil ca în baza acelor întrevederi cu împăratul, Horea să fi găsit o motivație pentru ridicarea la răscoală. Informațiile sunt foarte puține și indirecte. Poziția împăratului a fost pentru răscoală. Nu putem fi siguri cum au decurs discuțiile atunci”, a spus istoricul Tudor Roșu.

Pictorul Mentzel a decedat în anul 2010.

Exponatul lunii februarie a fost vernisat în 3 februarie de la ora 11.00.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Național al Unirii din Alba Iulia.

[nggallery id=2990]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea