FOTO-VIDEO:”Mica Unire” a PSD-iştilor din Alba, la cafeneaua politică: Discuţii despre problemele tinerilor din ziua de azi şi eticheta greşită pusă uşor politicienilor
Prima ediţie a cafenelei politice din Alba Iulia a avut loc, sâmbătă, la Social Pub 1880, şi i-a avut ca invitaţi pe deputatul Ioan Dîrzu şi Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba. Teme legate de problemele tinerilor din ziua de astăzi şi măsuri de legislaţie pentru ei, despre eticheta pusă greşit politicienilor, dar şi ce înseamnă de fapt această cafenea politică au fost discutate. De asemenea, s-a făcut o trecere în revistă a zilei de 24 ianuarie, Unirea Principatelor Române, de la a cărei înfăptuire s-au împlinit astăzi 156 de ani. Aproximativ 20 de tineri, membri PSD şi albaiulieni care vor să schimbe ceva în comunitatea lor şi nu numai au luat parte la eveniment. Următoarele ediţii vor fi organizate în fiecare ultimă vineri din lună.
Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Noua cafenea politică, sau socială, aşa cum mai poate fi numită, este o iniţiativă a preşedintelui TSD Alba Iulia, Corneliu Mureşan care a şi deschis prima ediţie. Potrivit acestuia, cafeneaua se vrea a fi „o interacţiune a tinerilor, membrilor PSD, dar şi reprezentanţi ai altor partide care doresc să se implice, cu comunitatea”.
„Aici sunt invitaţi să vină tineri, oameni care doresc să se implice în schimbarea societăţii, reprezentanţi ai ONG-urilor, oameni care au proiecte şi care au nevoie de sprijin”, a declarat acesta.
Ovidiu Jidveian: Cafeneaua politică este o locaţie pentru discuţii deschise, confortabilă pentru toată lumea, unde fiecare să pună întrebări şi să primească răspunsuri”
În opinia preşedintelui PSD Alba, Ovidiu Jidveian, cafeneaua politică reprezintă „o locaţie de discuţii confortabilă pentru toată lumea, în care fiecare să se simtă relaxat, să pună întrebări, să primească răspunsuri şi să ofere răspunsuri”. Nu vreau să ne blocăm în teme prestabilite, ci să avem discuţii libere. Cafeneaua poitică presupune mai mult decât o şedinţă de partid sau o şedinţă cu societatea civilă.În astfel de momente relaxante se creează prietenii, se sudează relaţii personale şi cel mai important găsim dialogul între noi, de care ne ferim să-l efectuăm, având în vedere sobrietatea şedintelor de partid „, a declarat Ovidiu Jidveian.
Citește și: Unirea cea mică de la 1859, un prim pas spre Marea Unire de la 1918
Politicianul şi-a adus aminte de cluburile politice, organizate în urmă cu 7-8 ani în Underground, un fost local din Alba Iulia, pe vremea când era preşedinte la TSD, şi consideră că acela a fost un moment în care „s-a creat o anumită structura a tinerilor din PSD”. „A fost un moment definitoriu pentru generaţiile care au urmat”, a spus acesta.
„Nu ne mai dăm seama cât de importantă este România Mare”
Iar pentru că astăzi se împlinesc 156 de ani de la Mica Unire, în cadrul primei întâlniri s-a vorbit şi despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie, când s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române.
„24 ianuarie, 1859, Unirea Principatelor Române. Un moment într-adevăr de o însemnătate marcantă pentru destinul României, un moment care a pregătit Marea Unire Naţională de la 1918, un moment intermediar, dar foarte important. Practic, de atunci românii doreau să se exprime sub un singur glas, sub o singură organizare statală. Poate acum nu ne mai dăm seama cât de importantă este România Mare, cât de importantă este independenţa şi suveranitatea noastră, pentru că, de multe ori, doar atunci când îţi lipseşte acea libertate, care o consideri firească, îţi dai seama de însemnătatea libertăţilor şi drepturilor pe care le ai şi le apreciezi altfel”, a spus Ovidiu Jidveian.
Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”
„Să nu uităm pentru ce s-au jertfit înaintaşii noştri, cât de greu a fost să câştigăm anumite libertăţi, şi să învăţăm din aceste momente. Să avem grijă cui dăm cheia libertăţii noastre”, a completat acesta.
„Politicienilor li se pune foarte uşor eticheta, de multe ori în mod greşit”.
Legat de acest aspect – „să avem grijă cui dăm cheia libertăţii noastre”, Ovidiu Jidveian a dorit să aducă în atenţie un subiect pe care îl consideră actual, şi anume acela că, „în Statul Român, se creează o anumită temere de politic”. Consideră că această cafenea politică „este un loc propice” pentru a se discuta „despre frica cetăţeanului de politicieni şi anumite percepţii pe care le au cetăţenii, oamenii simpli, care nu sunt implicaţi în politică,vis a vis de politicieni”.
„Politicienilor li se pune foarte uşor eticheta, de multe ori în mod greşit. Cred că este o etichetă generalizată şi extinsă în mod nedrept la toţi politicienii. Pădure fără uscături nu există desigur, însă încercaţi să nu generalizaţi aceste aspecte, pentru că dacă analizăm în detaliu, şi nu în general, o să vedeţi că există oameni foarte buni în fiecare partid politic, dar există şi foarte multe lichele, oameni parveniţi, oameni care s-au folosit de funcţii pentru a comite tot felul de abuzuri”, a explicat acesta.
Ioan Dîrzu: Sunt la curent cu probleme voastre, ale tinerilor. Să ştiţi că preocuparea pentru Guvernul Ponta este una majoră”
Dacă în prima parte a discursului din cadrul cafenelei politice, deputatul Ioan Dîrzu a ţinut să spună că este prima dată când este invitat de tineri apropiaţi organizaţiei la o astfel de acţiune, şi că se simte la fel de tânăr ca şi ei, mai apoi a trecut la discuţii serioase, despre problemele tinerilor din ziua de azi.
„Mă gândeam şi sunt la curent cu problemele pe care le aveţi voi. Sunt în general destul de ample şi importante la începutul carierei, la începutul creării unei familii şi toate celelelate. Să ştiţi că preocuparea este una majoră şi pentru Guvernul Ponta”, a declarat Ioan Dîrzu.
Acesta a ţinut să precizeze că „lucrurile care s-au spus se transformă încet, încet. în realitate” şi că „dorinţa lui Victor Ponta şi a echipei de miniştri pe care îi are la Palatul Victoria este de a crea condiţii mai bune pentru tineri”.
Citește și: Reformele lui Alexandru Ioan Cuza și Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859
„Voi, şi foarte mulţi alţii, aţi demonstrat că aveţi un cuvânt foarte greu de spus în momentele cheie. Nu v-a interesat nici dacă s-au dat salariile sau pensiile înapoi, dacă a crescut lista medicamentelor compensate, voi, tinerii, aţi venit şi aţi exprimat o dorinţă fermă de a schimba lucrurile. A fost o lecţie dură pentru partidul nostru şi pentru cei care au gândit într-un anumit fel evoluţia politică şi suntem convinşi că, începând probabil din luna martie, lucrurile vor fi mai aplicate, inclusiv pentru cetăţenii care sunt de vârsta dumneavoastră şi nu numai.
Tot ceea ce am promis vom face, dar aşa cum aţi văzut sunt câteva măsuri care au destinaţie exactă tinerii din România”, a mai spus deputatul Ioan Dîrzu în discursul său.
„Ne dorim ca tinerii să nu mai plece din România, iar şansa reală înseamnă un loc de muncă”
„În primul rând ne dorim ca tinerii să nu mai plece din România” a spus Ioan Dîrzu, precizând că o soluţie în acest sens ar fi „o şansă reală”, şi anume „un loc de muncă, o activitate de pe urma căreia să-şi întreţină părinţii, familia care şi-o creează. Un loc de muncă cu un salar modest, ca să nu trebuiască ca tinerii să aibă nevoie de două sau trei joburi”.
Ioan Dîrzu consideră că acest lucru a pus Guvernul foarte mult pe gânduri, şi că s-au luat deja iniţiative în acest sens. „Aţi văzut că se vine cu anumite facilităţi, inclusiv anul acesta. Un miliard de euro pentru noi locuri de muncă, care nu sunt pentru persoanele aproape de pensie, sunt pentru dumneavoastră. De asemenea, facilităţi fiscale, din punct de vedere al celor care angajează tineri”, a explicat acesta.
„Lipsa experienţei, o altă problemă în rândul tinerilor”
„Problema cu care ne confruntăm împreună este lipsa experienţei şi lipsa vechimii în cartea de muncă a tinerilor. E foarte greu să găsim tineri cu vechime” a spus Ion Dârzu. Iar legat de acaeastă problemă, deputatul a menţionat că „la propunerea lui Mihai Sturzu, preşedintele TSD la nivel naţional, Guvernul a iniţiat şi introdus legea voluntariatului, care poate ajuta la cv şi la vechimea pe cartea de muncă”.
„Proiectele europene,o şansă pentru toţi”
În opinia deputatului, proiectele sociale, Măsura 6.1, care se aplică în domeniul atragerii de fonduri europene, este extrem de utilă la nivelul la care sunt tinerii din punct de vedere al pornirii unei cariere şi consideră că este o şansa a tuturor. „Trebuie să încercăm să ne profilăm. Şi eu aş vedea acum extrem de oportun să încercăm să scriem proiecte, să ne specializăm în aplicarea de proiecte europene pe diverse domenii”, a explicat acesta.
Ioan Dîrzu s-a arătat interesat de problemele tinerilor şi a ţinut să precizeze că dacă cineva doreşte sau are în gândire ca el împreună cu alţi colegi din judeţ. sau la nivel de parlament, să iniţieze un act normativ care să-i avantajeze într-un anumit domeniu, sau orice idee în acest sens, el se angajează să ofere sprijin, să-i încurajeze şi să le fie tot timpul alături.
Pentru cei interesaţi să participe la următoarele ediţii ale cafenelei politice, Social Pub 1880 este situat pe strada Teilor din centrul municipiului Alba Iulia.
[nggallery id=2946]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor”
Ilie Bolojan vrea să concedieze circa 24% din angajaţii de la Senat. Sindicatele susțin că „o astfel de acţiune în forţă, este extrem de îngrijorătoare şi nebenefică atât pentru funcţionarea instituţiei cât şi pentru angajaţi şi familiile lor” Reforma președintele Senatului, Ilie Bolojan constă în tăierea cheltuielilor și respect pentru contribuabili. Pentru a susține aceste […]