FOTO, VIDEO. Ziua, coada și scandalul, la Policlinica Spitalului din Alba Iulia. Pacienții așteaptă ore întregi doar pentru o programare
Zeci de pacienți au așteptat, marți dimineața, pentru programări la medicii specialiști, la o coadă care se întindea de la etajul I până la intrarea în clădirea Policlinicii Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia.
Neplăcuta situație a fost semnalată, marți, nu pentru prima dată, de unul dintre cititorii ziarului Unirea, pacient la Spitalul Județean de Urgență.
”Stăm pentru programări, la medicii specialiști, câteva ore. Din păcate suntem programați, apoi, doar peste 10 – 20 de zile, și din nou așteptăm la o coadă, de exemplu, la oftalmologie, urologie, interne, ortopedie etc., în funcție de afecțiune. Suntem bolnavi, iar până atunci situația se poate înrăutăți. Doamne ferește, putem chiar muri”, a spus un pacient.
Un alt bolnav a declarat că este jenant că trebuie să stea la o asemenea coadă, de la ora 6.00 până la ora 9.00, mai ales că a venit din Munții Apuseni, ”de la granița cu județul Bihor”, și a plecat acasă de la ora 4.00.
Managerul Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, ec. Nicoleta Coșarcă, a spus că de vină pentru situația creată este sistemul informatic care nu a funcționat. ”Același lucru s-a întâmplat și joi, săptămâna trecută”.
„Nu e nimic mai frustrant decât o astfel de coadă. Într-adevăr, sistemul informatic n-a funcţionat. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi joi, săptămâna trecută. Am decis să dăm drumul la consultaţii fără să mai verificăm în sistem calitatea de asigurat a pacienţilor. Întocmim manual liste cu cei ce stau la coadă şi le trimitem la Casa de Asigurări de Sănătate. Asta este soluţia pe care am găsit-o, una de provizorat, ca să nu stăm cu mâinile în sân. Sistemul informatic naţional este de vină, dar pacientului nu-i putem cere să înţeleagă asta. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să se asigure o mentenanţă corespunzătoare, pentru ca astfel de situaţii să poată fi evitate. În primele 5 zile ale fiecărei luni toată ţara încarcă în sistem activitatea din luna anterioară, asta fiind o cauză suplimentară a blocajului survenit. Toată această conjunctură nefastă nu-l încălzeşte cu nimic pe pacient, noi fiind pe deplin conştienţi de asta. În ce priveşte bonurile de ordine şi programările, precizez că un medic consultă maximum 28 de pacienţi pe zi (4 pe oră). O consultaţie durează 15 minute. Excepţie face specializarea psihiatrie. În fiecare zi medicii lucrează peste program. Deci se iau pacienţi şi peste număr, inclusiv cei care vin pentru concedii medicale ori vizite de control”, a spus Coșarcă.
Pacienții s-au arătat foarte indignați de această situație, nu doar pentru că trebuie să aștepte peste trei ore la coadă pentru o programare, ci și pentru că sunt programați mult prea târziu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]