Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO VIDEO| Transport umanitar trimis de Crucea Roșie Alba în Ucraina: 23 de tone de alimente, produse de igienă și cazarmament vor ajunge în Isaccea

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO VIDEO| Transport umanitar trimis de Crucea Roșie Alba în Ucraina: 23 de tone de alimente, produse de igienă și cazarmament vor ajunge în Isaccea

Crucea Roșie Română Filiala Alba continuă campania umanitară pentru a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor ucrainieni afectați de pe urma războiului și se alătură cu succes în această săptămână convoiului umanitar al Crucii Roșii Române, care va trece prin vama Isaccea, către Odessa, Ucraina.

De la începutul acestei crize umanitare de proporții, Filiala de Cruce Roșie a Județului Alba a demarat campania ”Umanitatea nu are granițe”, prin care a îndemnat autoritățile publice locale, companiile și cetățenii binevoitori să se alăture demersurilor noastre umanitare, în vederea donării de fonduri și de materiale de primă necesitate precum: alimente neperisabile, apă, ceai, produse de igienă personală, articole pentru copii (scutece de unică folosință, servețele, produse de igienă), dezinfectanți, măști etc.

Elit - Gustul Desăvârșit

Printr-un efort comun al tuturor, într-un timp destul de scurt, s-a reușit performanța colectării unei cantități de peste 23 tone de alimente și alte bunuri necesare, conform cerințelor comunicate de Crucea Roșie din Ucraina.
Au fost alături de noi companii precum Star Assembly, Atlas Transporte, Oprean, Bosch Automotive, Solina, Lantic, Pelleterie Fiorentine, Transilvania Nuts, Autovalex, Birou Proiectare Bodea, Asociația Culturală Mugurii Unirii, Rotary Club Alba Iulia, Humanitäre Hilfe Overath, ș.a.

Totodată aducem călduroase mulțumiri persoanelor fizice care au donat bunuri direct organizației noastre, precum și autorităților publice locale și unităților de învățământ care, în baza parteneriatului dintre Crucea Roșie și Inspectoratul Școlar Județean Alba, s-au mobilizat și au trimis din toate zonele Județului Alba alimente și produse de igienă necesare realizării pachetelor umanitare.

Dintre acestea, amintim Primaria municipiului Sebeș, Primăria municipiului Alba Iulia, Primăria orașului Abrud, Primăria comunei Câlnic, Primăria comunei Cricău, Primăria comunei Ciugud, Primăria comunei Sâncel, Școala gimnazială Săsciori, Colegiul Național ”Avram Iancu” Campeni, Colegiul National ”Lucian Blaga” Sebeș, Școala gimnazială Rimetea, Scoala gimnazială nr. 3 Cugir, Liceul Teoretic ”Petru Maior” Ocna Mureș, Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, Liceul cu Program Sportiv ”Florin Fleșeriu” Sebeș, Școala gimnazială Cut, Liceul Tehnologic ”Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul Tehnologic Arieșeni, Scoala gimnazială Blandiana, Școala gimnazială ”Ioan Maiorescu” Bucerdea Grânoasă, Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, Colegiul Național ”Bethlen Gabor” Aiud, Școala gimnazială ”Ion Agarbiceanu” Alba Iulia, Școala gimnaziala Daia Română, Grădinița cu Program Prelungit ”Dumbrava Minunată” Alba Iulia, Grădinița cu Program Prelungit nr. 16 Alba Iulia.

Acest demers inițiat în Județul Alba de organizația noastră a fost susținut și de alte două filiale de Cruce Roșie din România, Filiala Gorj și Filiala Vâlcea, care ne-au trimis la rândul lor materiale de primă necesitate, conform donațiilor primite de la persoane fizice și juridice.

Menționăm că munca din spatele acestui gest umanitar este considerabilă, timp de săptămâni întregi zeci de voluntari și angajați au recepționat bunurile și au asigurat transportul acestora la depozit, unde produsele au fost sortate și pregătite în cutii standard de Cruce Roșie.

Astfel au fost pregătite pachete cu alimente neperisabile diverse, cutii doar cu conserve variate, kituri cu produse de igienă pentru adulți, kituri cu produse de igienă pentru copii, cutii cu hrană pentru bebeluși, cutii cu produse de cazarmament (pilote, perne, pături, lenjerii de pat, prosoape), cutii cu lanterne și baterii, cutii cu produse medicale (aparatură, consumabile și medicamente), cutii cu măști de unică folosință etc. La final, toate au fost aranjate pe paleți și etichetate conform procedurilor noastre interne.

Intenția Filialei de Cruce Roșie Alba a fost ca aceste produse să ajungă cât mai repede la populație iar colegii de la Crucea Roșie Ucraineană să poată avea acces imediat la ele, în funcție de nevoile din comunitatea lor.
Ne bucură faptul că principiul umanității își menține aceeași însemnătate printre noi și precizăm că eforturile Crucii Roșii vor continua pentru a sprijini atât populația afectată de pe urma războiului din Ucraina, cât și persoanele vulnerabile din județul nostru.

Mulțumim tuturor susținătorilor și vă asigurăm de întreaga noastră considerație.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Când sunt Rusaliile în 2023. Ce este strict interzis să facem în prima zi a sărbătorii

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos și se celebrează anual la 50 de zile după Înviere. Astfel, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe 4 iunie.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică şi luni Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rusaliile sunt sărbătorite în 2023 duminică, pe 4 iunie. Va fi a opta duminică de după Paşti, iar imediat după, pe 5 iunie, avem Sfânta Treime.

Tot în luna iunie mai avem Sânzienele sâmbătă, pe 24 iunie, dar şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel care sunt sărbătoriţi joi, pe 29 iunie.

Ce semnificaţie are sărbătoarea Rusaliilor

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

Astfel, a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele, iar în unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

Rusalii, tradiții și obiceiuri în prima zi de sărbătoare

În tradiția românească se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”.

Citește și: Calendar crestin: Cand pică Pastele 2024 ortodox și catolic. Sărbători de Paste 2024 și în urmatorii ani. Cand cade în anul 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

De asemenea, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

Ce este strict interzis să facem de Rusalii

Pe langă multitudinea de tradiții și obiceiuri, de Rusalii întâlnim și o serie de superstiții. De exemplu, în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te vor pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua. De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac, iar în ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Jandarmii din județul Alba, prezenți la datorie la toate evenimentele desfășurate în minivacanța de 1 iunie

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

FOTO| Jandarmii din județul Alba, prezenți la datorie la toate evenimentele desfășurate în minivacanța de 1 iunie

În contextul minivacanței ocazionată de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Copilului şi de prăznuirea sărbătorii Rusaliilor, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Avram Iancu Alba vor fi la datorie, în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranţă pentru cei care vor fi prezenţi la evenimentele cultural-artistice, sportive, promoționale și religioase desfășurate în această perioadă pe raza județului.

Vom fi prezenţi la manifestările organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului de la Alba Iulia, Aiud, Teiuș, Blaj, Câmpeni, Sebeș, Cugir, Bistra și Roșia Montană. De asemenea, în atenţia jandarmilor vor fi manifestările cultural-artistice, respectiv ,,Fiii Satului” din Oarda de Jos, ,,Fiii Satului” și Festivalul Cireșelor din Găbud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, sâmbătă, jandarmii vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică pe timpul „Etapei a II-a a Campionatului National de Super Rally” desfășurat în municipiul Alba Iulia, eveniment automobilistic la care organizatorii preconizează participarea unui public numeros. În plus, jandarmii vor fi prezenți și pe timpul manifestării sportive „Aiud Maraton”, competiție care se va desfășura în zona municipiului Aiud, precum și pe timpul manifestării ,,Fun to Fly” care va avea loc în zona „Râpa Roșie” Sebeș.

În vederea prevenirii unor evenimente neplăcute, le recomandăm participanților la aceste evenimente să respecte indicațiile organizatorilor, să evite implicarea în conflicte, să acorde atenție bunurilor personale și să supravegheze atent copiii.

Celor care au ales să petreacă această minivacanță în aer liber la stațiunile montane din județ, le reamintim că jandarmii de la posturile montane vor acționa pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și vor fi în măsură să le ofere sprijin dacă vor fi în dificultate.
De asemenea, le reamintim tuturor cetăţenilor că pot solicita oricând sprijinul Jandarmeriei prin apelarea Serviciului Unic de Urgenţă – 112, sau pot anunța cel mai apropiat echipaj de jandarmi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Activități creative dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri, la Centrul de Cultură ”A

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Activități creative dedicate Zilei Internaționale a Copilului, organizate de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, joi, 1 iunie 2023, o serie de activități creative dedicate Zilei Internaționale a Copilului, la care participă cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul instituției.

Activitățile vor începe la ora 12:00 și se desfășoară la Spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina. Programul cuprinde: karaoke și recitaluri de muzică ușoară (profesor coordonator Marinela Popa), momente de folclor și muzică instrumentală (profesori coordonatori Nicolae Vancu, Ovidiu Țăran și Ovidiu Romoșan), muzică vocală tradițională (profesor coordonator Leontina Fărcaș), dansuri moderne (profesor coordonator Octavia Oprea). Copiii de toate vârstele vor fi invitați să se alăture și atelierelor de face-painting, pictură în diverse tehnici, modelaj și artă decorativă (profesori coordonatori: Ioana Raica, Olga Oloieru și meșterul iconar Daniela Anca).

Elit - Gustul Desăvârșit

Activitățile sunt organizate de Școala de Arte din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” , instituție din subordinea Consiliului Județean Alba.
Școala de Arte și Meșteșuguri a fost înființată în anul 1969, iar în prezent funcționează ca serviciu în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, venind în întâmpinarea cererilor tot mai numeroase de formare continuă și petrecere a timpului liber, dar și a necesității de a conserva, promova și valorifica meșteșugurile tradiționale românești. De la înființare și până în prezent, peste 10.000 de cursanți au luat parte la cursurile educative, mulți dintre aceștia reprezentând la ora actuală repere culturale și artistice în domeniile pe care le-au aprofundat în cadrul instituției.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare