Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO-VIDEO |Târgul ALEA 2013: Maşini şi biciclete electrice, roboţi umanoizi, panouri solare şi instalaţii de încălzit, expuse la Alba Mall

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Târgul ALEA 2013, „Energie din surse regenerabile. Târg de echipamente şi soluţii complete” şi-a deschis vineri porţile la Alba Mall. Timp de două zile, albaiulienii interesaţi au ocazia să vadă şi să afle care sunt ultimele invenţii bazate pe energia obţinută din surse regenerabile dar şi să achiziţioneze echipamente, precum instalaţii eoliene, panouri solare, pompe de căldură, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă şi alte aplicaţii legate de energia obţinută din surse regenerabile. Panglica inaugurală a târgului a fost tăiată de organizatori şi de reprezentanţii autorităţilor  locale şi judeţene.

Expoziţia este amenajată în holul central şi pe galeriile adiacente ale complexului comercial, iar  la târg este prezent şi Iustin Capră, fostul colaborator al lui Henri Coandă şi unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori români.

Noutatea absolută a târgului sunt standurile cu biciclete şi maşini electrice. Printre atracţiile târgului din acest an se numără „Trotineto”, celebra trotinetă electrică a albaiulianului Dan Roşu. Trotineta are o bateria detaşabilă, ce se încarcă la priză, prinde o viteză de 25km/h şi nu necesită permis de conducere.

O altă invenţie care a atras atenţia celor prezenţi la târg este un robot umanoid, care răspunde la comenzile vocale dar… şi vorbeşte. Softul a fost creat de studenţi de la Universitatea „Transilvania” din Braşov. Este vorba despre un sistem care îşi propune interacţiunea cu un robot mobil, care ajută omul în diverse activităţi, atât în domeniul casnic, cât şi industrial. Robotul răspunde la comenzile vocale şi se deplasează în direcţia indicată, dar şi întreabă prin voce şi gesturi.

De asemenea, tot la standul Univeristăţii “Transilvania”, i-a impresionat pe cei prezenţi Monopostul BS13, prezentat de BlueStreamline, echipa de competiţii reprezentativă a universităţii. Monopostul a fost a proiectat şi creat de studenţii de la ciclul de licenţă şi masterat de la Universitatea Transilvania din Braşov şi este dedicat competiţiilor de Formula Student. „Cu acest monopost, BS13, am obtinut locul 74 din 163 de echipe înscrise în competiţia desfăşurată în Anglia, pe circuitul de la Silverstone şi locul 11 în Spania, pe “Circuit de Catalunya”, au precizat studenţii.

Panglica inaugurală a celei de-a VI-a ediţii a târgului a fost tăiată astăzi, la ora 10.00, în prezenţa directorului ALEA, Florin Andronescu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a senatorului Alexandru Pereş, vicepreşedinţilor CJ Alba, Florin Roman şi Alin Cucui, a directorului general al ADR Centru, Simion Creţu şi a consilierului local PDL Sebeş, Dorin Nistor.

Directorul ALEA, Florin Andronescu a ţinut să menţioneze organizatorii, colaboratorii, partenerii şi sponsorii, cărora le-a mulţumit, spunând totodată că prin încăpăţânarea lor s-a ajuns la cea de-a VI-a ediţie.

„În domeniul energiei noutăţile apar în fiecare zi, iar noi avem nevoie de ele”, a spus Ion Dumitrel.

Mircea Hava a declarat că, deşi oamenii au alte probleme, vor veni totuşi să vadă, să înveţe şi să cumpere căteva dintre aceste echipamente sau instalaţii de ultimă generaţie.

Simion Creţu – directorul general al ADR Centru a vorbit despre tendinţa europeană de a se trece pe energie nepoluantă, un proces de durată la care rezultatele apar în timp şi a amintit de un parteneriat, o convenţie din care mai fac parte 60 de primării, din care 17 sunt din regiunea Centru, iar 10 din Alba – 4 oraşe şi municipii, iar restul comune.

„În Parlament există preocupare pentru găsirea unor soluţii alternative în perspectiva scumpirii energiei în perioada 2016 – 2018”, a precizat Alexandru Pereş.

Inventatorul Iustin Capră a spus că răul generează binele sau precede binelui, lăsând cumva să se înţeleagă că  energiile verzi au apărut ca urmare a constatării poluării făcute de energia convenţională.

În cadrul târgului, începând cu ora 11.30, s-a organizat un workshop pe tema „Susţinerea semnatarilor Convenţiei Primarilor”, destinat reprezentanţilor autorităţilor locale.

Organizatorii au pregătit şi surprize. Sâmbătă de la ora 10.30, se va desfăşura „Ora de inventica”, care va prilejui elevilor pasionaţi de tehnică de la câteva licee din Alba Iulia un foarte interesant schimb de idei cu inventatorii români prezenţi în cadrul „Salonului Eco Inventica”.

Tot sâmbătă, de la ora 12.30, cei mici sunt aşteptaţi la Alba Mall unde va avea loc o eco-serbare susţinută de către copiii mai multor grădiniţe din oraş.
Participanţii vor fi recompensaţi de către sponsorii evenimentului cu multe premii iar părinţii vor putea vizita standurile expuse în zona centrală şi pe galeriile mallului. Organizatorii recomandă vizitatorilor să nu rateze „Salonul Eco Inventica”, la care va participa şi Iustin Capră.

De asemenea, de la ora 16.30, va fi organizată o tombolă pentru toţi participanţii, în cadrul căreia vor fi oferite premii foarte importante.
Târgul este organizat de către Agenţia Locală a Energiei Alba şi Consiliul Judeţean Alba şi are ca parteneri ADR ”Centru”, Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Alba  Mall.

[nggallery id=331]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea