Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Slujba de sfințire a apei de Bobotează, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Sute de credincioși au venit să ia Agheasma Mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sute de persoane au participat, vineri, la slujba de Bobotează la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în cadrul căreia s-au sfințit circa 1.000 de litri de apă, iar la final credincioșii au primit, în sticle, Agheasma mare, pe care o pot consuma în următoarele opt zile, dar și în cursul anului după post și rugăciune.

Citește și: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Bobotează

boboteaza-catedrala-alba-iulia02Slujba de Bobotează, precedată de Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, a fost oficiată pe platoul din fața Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul său de învățătură, ÎPS Irineu a spus credincioșilor că apa sfințită de Bobotează, care se mai numește Agheasma Mare, poate fi consumată în următoarele opt zile, dar și în cursul anului după o ”pregătire corespunzătoare, după puțin post și rugăciune”.

”Această apă are proprietăți miraculoase. Folosind-o, noi, primim har și binecuvântare din cer și ni se rezolvă multe lucruri pe plan spiritual, fizic și material. Pentru toate se cuvine să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne cercetează de 2.000 de ani neîntrerupt, cu har și îndurare”, a spus credincioșilor Arhiepiscopul de Alba Iulia, ÎPS Irineu.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

La slujba din fața catedralei au participat circa 300 de persoane, în ciuda frigului, vântului și ninsorii, iar la final ei au fost stropiți cu apă sfințită de preoți.

În total s-a sfințit circa 1.000 de litri de apă, care s-a dat, în sticle, credincioșilor.

În fiecare an, pe 6 ianuarie se prăznuiește Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează.

Agheasma mare se păstrează vreme îndelungată la fel de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, iar credincioşii o păstrează la loc de cinste, în sticle curate, în care se pune, de obicei, un fir de busuioc. Din această apă se gustă, pe nemâncate, în zilele de post sau la sărbătorile mari.

Botezul Mântuitorului în Iordan poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greacă si înseamnă „arătare”, „descoperire”.

Citește și: Calendar creștin: Cand pică Paștele ortodox și cel catolic în 2021. Sărbători de Paște în urmatorii ani. Când cade în anul: 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030

Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan –, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

[nggallery id=3233]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Snoop, informații INCREDIBILE: ANAF a descoperit că PNL e cel care a plătit o campanie care l-a promovat masiv pe Călin Georgescu pe TikTok

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Snoop, informații INCREDIBILE: ANAF a descoperit că PNL e cel care a plătit o campanie care l-a promovat masiv pe Călin Georgescu pe TikTok ANAF a descoperit că PNL e cel care a plătit o campanie care l-a promovat masiv pe Călin Georgescu pe TikTok.  SNOOP: Este campania „Echilibru și Verticalitate”, despre care CSAT a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea