FOTO/ VIDEO: Sfânta masă din altarul bisericii de la Vinţa, abandonată în apele barajului de steril, a fost salvată: A fost ridicată şi strămutată la Sibiu

Sfânta masă din altarul bisericii de la Vinţa, abandonată în apele barajului de steril, a fost ridicată, recent şi strămutată la Sibiu. Muncitorii care au lucrat la strămutarea bisericii la Sibiu au refuzat să ridice ”Sfânta Masă” fără o slujbă oficiată de preot. Masa a fost ridicată, în final, de reprezentanţii Muzeului ASTRA Sibiu.

Chiar dacă cea mai mare parte din biserica ortodoxă din satul Vinţa, comuna Lupşa, ameninţată de apele barajului de decantare a sterilului din Valea Şesei, a fost salvată a mai rămas, totuşi, la faţa locului, un obiect foarte important al lăcaşului de cult. Este vorba despre masa din altarul bisericii, denumită în limbajul canonic ortodox ”Sfânta Masă”.

În cazul strămutării unui lăcaş de cult, aşa cum este cazul bisericii din satul Vinţa, pentru ridicarea masei din altar era nevoie de o slujbă specială oficiată de către un preot.

Lucrările de demontare a lăcaşului de cult au fost finalizate în octombrie 2018. După patru luni de la acel moment, apele din ”coada” haldei de steril au ”urcat” ajungând până la zona în care a fost altarul bisericii. Masa rotundă din piatră a fost înconjurată de ape şi era în pericol să dispară în curând dacă nu se lua o decizie rapidă.

Potrivit reprezentantului Arhiepiscopiei din Alba Iulia, vineri 8 martie 2019, a fost oficiată slujba de păr. Radu Culda, protopop de Câmpeni și de păr. Gheorghe Albu, preotul paroh din Valea Seșii.

După slujbă, masa a fost ridicată şi transportată la Sibiu, unde au ajuns, la sfârşitul anului trecut, şi acoperişul şi pictura bisericii. Biserica de la Vinţa va fi reconstruită cu elementele originale în incinta complexului muzeal ASTRA. Strămutarea a fost finanţată de către compania minieră Cupru Min SA, administratorul barajului unde se depozitează sterilul rezultat din activitatea industrială de la uzina din Roşia Poieni.

Potrivit teologiei ortodoxe, ”Sfânta Masă simbolizează mormântul lui Hristos, masa Cinei celei de Taină şi scaunul ceresc pe care s-a aşezat Hristos după învierea Sa”. La piciorul Sfintei Mese sunt îngropate, de obicei, Sfinte Moaşte, act care urmează unei vechi tradiţii, când credincioşii săvârşeau Liturghia, în perioada persecuţiilor, pe mormintele martirilor. Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii s-a păstrat pictura realizată în 1821.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...