FOTO-VIDEO: Scene din războaiele daco-romane, într-o impresionantă expoziţie de machete, în Cetatea Alba Carolina
O impresionantă expoziţie de machete reprezentând scenele războaielor daco-romane a fost prezentată sâmbătă, 29 iunie, în Grădina Romană din Cetatea Alba Carolina, cu ocazia Festivalului Roman Apulum. Figurine înfăţişând soldăţei cu arme (suliţe, scuturi, săgeţi,etc), animale, catapulte, mecanisme de tortură, peisaje din natură şi multe altele, toate realizate la o scară redusă, adică de 72 de ori mai mici decât în realitate, alcătuiesc diverse scene din războaiele daco-romane.
Machetele expuse înfăţişează scene precum ridicarea de către romani a unui castru, incendierea de către romani a unei aşezări dacice, o ambuscadă în care o patrulă de recunoaştere romană formată din auxiliari romani este încercuită de către daci, o scenă, care se întâmplă la sud de Dunăre cu referire la incursiunile dacilor peste Dunăre, care au şi dus apoi la cele două conflicte mari ce s-au terminat cu cele două războaie ale lui Traian în Dacia sau asediul de către romani a unei cetăţi dacice oarecum similare cu cea de la Căpâlna.
“Expozitia este o colaborare între Asociaţia de Modelism Alba şi Muzeul Naţional al Unirii, proiectul fiind sprijinit de Consiliul Judeţean Alba. Este doar prima parte din proiectul prin care ne propunem prezentarea unor scene ilustrate prin machete din istoria judeţului Alba. Am început cu dacii şi romanii, acesta fiind un început pe care îl cunoaştem documentat istoric. La baza lor stau informaţii prezente în Columnă, pe care le regăsiţi pe Columna lui Traian şi în metopele monumentului de la Adamclisi”, a explicat Dan Anghel, restaurator la Muzeul Naţional al Unirii.
Obiectele au fost realizate din diverse materiale, precum lemn, ghips, plastic, pietricele şi altele.
La minunata expoziţie au lucrat 10 oameni, o perioadă de aproximativ 6 luni, fiecare cât a putut, cu multă sudoare.
“ Machetele care stau la baza dioramelor nu sunt nişte simple jucării. Sunt o reducere foarte fidelă atât din punct de vedere dimensional cât şi al formelor a unor obiecte din mediul înconjurător sau chiar a unor fiinţe. Ce este foarte interesant şi atractiv totuşi în acest domeniu al modelismului static este faptul că nu este chiar o simplă joacă. În spatele lor stau foarte multe ore de documentare, fiindcă în momentul în care îţi doreşti o replică cât mai fidelă trebuie să ai acces la informaţie, să ai acces la documentaţie şi se merge până la ultimul detaliu. Normal, ca să ajungi la ultimul detaliu trebuie să ai un pic de îndemânare, să ai cunoştinţe tehnice, cunoştinţe artistice, dar satisfacţia e enormă când ajungi la produsul final”, a precizat Ovidiu Socaciu, preşedintele Asociaţiei de Modelism Alba.
De asemenea, cei care au vizitat expoziţia au putut vedea cum se modelează pe loc opaiţe, plachete şi jucării, de către restauratori de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]