Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Scene din războaiele daco-romane, într-o impresionantă expoziţie de machete, în Cetatea Alba Carolina

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Razboaiele daco-romane expozitie de machete25O impresionantă expoziţie de machete reprezentând scenele războaielor daco-romane a fost prezentată sâmbătă, 29 iunie, în Grădina Romană din Cetatea Alba Carolina, cu ocazia Festivalului Roman Apulum. Figurine înfăţişând soldăţei cu arme (suliţe, scuturi, săgeţi,etc), animale, catapulte, mecanisme de tortură, peisaje din natură şi multe altele, toate realizate la o scară redusă, adică de 72 de ori mai mici decât în realitate, alcătuiesc diverse scene din războaiele daco-romane.

 Machetele expuse înfăţişează  scene precum ridicarea de către romani Razboaiele daco-romane expozitie de machete41a unui castru, incendierea de către romani a unei aşezări dacice, o ambuscadă în care o patrulă de recunoaştere romană formată din auxiliari romani este încercuită de către daci, o scenă, care se întâmplă la sud de Dunăre cu referire la incursiunile dacilor peste Dunăre, care au şi dus apoi la cele două conflicte mari ce s-au terminat cu cele două războaie ale lui Traian în Dacia sau asediul de către romani a unei cetăţi dacice oarecum similare cu cea de la Căpâlna.

 Expozitia este o colaborare între Asociaţia de Modelism Alba şi Razboaiele daco-romane expozitie de machete47Muzeul Naţional al Unirii, proiectul fiind sprijinit de Consiliul Judeţean Alba. Este doar prima parte din proiectul prin care ne propunem prezentarea unor scene ilustrate prin machete din istoria judeţului Alba. Am început cu dacii şi romanii,  acesta fiind un început pe care îl cunoaştem documentat istoric. La baza lor stau informaţii prezente în Columnă, pe care le regăsiţi pe Columna lui Traian şi în metopele monumentului de la Adamclisi”, a explicat Dan Anghel, restaurator la Muzeul Naţional al Unirii.

 Obiectele au fost realizate din diverse materiale, precum lemn, ghips, plastic, pietricele şi altele.

La minunata expoziţie au lucrat 10 oameni, o perioadă de aproximativ 6 luni, fiecare cât a putut, cu multă sudoare.

 “ Machetele care stau la baza dioramelor nu sunt nişte simple jucării. Razboaiele daco-romane expozitie de machete46Sunt o reducere foarte fidelă atât din punct de vedere dimensional cât şi al formelor a unor obiecte din mediul înconjurător  sau chiar a unor fiinţe. Ce este foarte interesant şi atractiv totuşi în acest domeniu al modelismului static este faptul că nu este chiar o simplă joacă. În spatele lor stau foarte multe ore de documentare, fiindcă în momentul în care îţi doreşti o replică cât mai fidelă trebuie să ai acces la informaţie, să ai acces la documentaţie şi se merge până la ultimul detaliu. Normal, ca să ajungi la ultimul detaliu trebuie să ai un pic de îndemânare, să ai cunoştinţe tehnice, cunoştinţe artistice, dar satisfacţia e enormă când ajungi la produsul final”, a precizat Ovidiu Socaciu, preşedintele Asociaţiei de Modelism Alba.

De asemenea, cei care au vizitat expoziţia au putut vedea cum se modelează pe loc opaiţe, plachete şi jucării, de către restauratori de la Muzeul Unirii din Alba Iulia.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea