Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Salvați Copiii și Libris au dotat maternitatea Spitalului din Alba Iulia cu aparatură medicală performantă în valoare de 21.000 de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Organizația Salvați Copiii, alături de Libris.ro, au dotat secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia cu aparatură medicală performantă în valoare de 21.000 de euro. Este vorba de o masă radiantă, un analizor de gaze sangvine și un incubator de terapie intensiv, toate fiind necesare pentru actul medical.

Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană, o statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulți prematuri supraviețuiesc.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia funcţionează singura maternitate de nivel 2 din regiune, motiv pentru care Salvaţi Copiii, alături de Libris.ro, va dota secţia de neonatologie cu aparatură medicală performantă absolut necesară actului medical, în valoare totală de 21.000 de euro.

Astfel, maternitatea va putea să asigure o intervenţie medicală imediată şi adecvată în cazurile de prematuritate, având la dispoziţie o masă radianta în valoare de 7.500 euro, un analizor de gaze sangvine, a cărui valoare se ridica la 6.500 de euro și un incubator terapie intensivă în valoare de 7.000 euro, transmit reprezentanții Salvați Copiii.

Cu această ocazie, luni, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a fost organizată o conferință de presă, la care au participat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii România, Amalia Năstase, Ambasador al campaniei de reducere a mortalității infantile Salvați Copiii România, Virgil Ioniță, Director General Libris.ro, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă, Manager Spital, Dan Crainic, director medical spital și Angela Groza, Șef secție neonatologie. Donațiile făcute au fost deja puse în funcțiune.

YouTube video

YouTube video

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a reiterat nevoia de a defini politici publice prioritare în domeniul mortalităţii infantile: „Pentru Maternitatea Alba Iulia aceste echipamente sunt extrem de utile atât pentru îngrijirea prematurilor cât şi pentru nou-născuţii la termen cu diverse patologii. Pe termen mediu şi lung însă, e nevoie de eforturi conjugate temeinice, pentru că toţi copiii au dreptul la viaţă, adică la un act medical fără echivoc. Salvaţi Copiii va continua proiectul de reducere a mortalităţii infantile, în care îi avem parteneri chiar pe medici.

În maternitatea Alba Iulia se nasc anual în jur de 1.200 de copii, dintre care 130 prematuri.

În 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din: București, Brașov, Reșița, Caransebeș, Târgu-Neamț, Bicaz, Roman, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Rădăuți, Buftea, Buzău, Iași, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoșani, Caracal, Sibiu, Deva, Călărași, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Craiova, Timișoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgoviște, Alba-Iulia.

În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare de 3.120.000 euro.

Libris.ro s-a alăturat programului în decembrie 2014, metoda pusă la dispoziția utilizatorilor fiind una foarte simplă. La fiecare comandă plasată pe Libris.ro, acestora li se oferă opțiunea de a dona pentru Salvați Copiii. 230.000 de clienți au donat până acum, iar suma medie a unei donații este de 3,8 de lei.
Până acum, sumele donate, în valoare totală de peste 200.000 de euro, au fost folosite pentru echiparea Spitalului de Copii Sfânta Maria Iași, Spitalului de Obstetrică Ginecologie „Ioan Sbârcea” Brașov, Spitalului Județean de Urgență pentru Copii Brașov, Maternității Filantropia și Maternității Polizu din București și Maternității „Dominic Stanca” Cluj-Napoca.

Loredana Tudor, Director Marketing Libris.ro vorbeşte despre responsabilitatea socială, esenţială pentru societate: „Implicarea Libris.ro într-un astfel de parteneriat este un act normal într-o societate civilizată. Este firesc să ne asumăm, fiecare dintre noi, la nivel individual, și fiecare companie, la nivel micro și macro social, proiecte de responsabilitate socială. Stă și în puterea noastră să modelăm lumea în care trăim, să facem bine, să dăruim speranță. Peste 230.000 de clienți Libris au rezonat cu acest proiect. Lor le mulțumim astăzi pentru că am ajuns la Alba-Iulia, la a șaptea dotare împreună cu Salvați Copiii și pentru că am atins pragul de 200.000 de euro donați cu sprijinul librăriei online Libris.ro.”

În România, contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe.

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre nevoia ca fiecare dintre noi să îşi asume cauza socială a prematurilor: „Prematurii sunt cei mai curajoşi luptători pe care i-am văzut. Dar ei nu pot să ne ceară ajutorul. Cu implicare din partea fiecăruia, niciun prematur nu va pierde lupta pentru viaţă, pentru că nu a existat un incubator pentru el”.

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic său religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.560.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Despre Libris.ro:

Libris.ro este cea mai mare librărie online din România, ce pune la dispoziția cititorilor o ofertă de peste 100.000 de titluri în limba română și în limba engleză, jocuri, muzică și filme.

Libris.ro asigură transport gratuit prin curier, la orice comandă de peste 30 lei și este magazinul online cu cea mai mică taxă de transport din România, pentru coletele sub această valoare, de doar   4,99 lei.

Libris.ro este divizia online a Libris SRL, societate cu 26 ani de experiență în domeniul distribuției de carte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea