Ştirea zilei
FOTO/ VIDEO: Robotul Jenny 5 – viitorul ajutor de nădejde în gospodărie, prezentat la Târgul ALEA 2016, de la Alba Iulia
Jenny 5 – un robot care ”crește” și ”învață”, la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, să devină un ajutor de nădejde în gospodărie, este prezent în aceste zile la Alba Iulia, la Târgul ALEA de la Alba Mall.
Potrivit coordonatorului echipei care a construit și perfecționează mașinăria-minune, Mihai Oltean, Jenny 5 va ajunge ”mâna dreaptă” într-o casă, unde va ajuta la gătit și curățenie, dar va putea să se ocupe și de grădinărit sau zugrăvit. La evenimentul de la Alba Iulia puteți vedea că poate să-și urmeze însoțitorul și, eventual, să-l ajute la cărat bagaje.
Construcția robotului a început în anul 2015 iar din echipa care se ocupă de el și îl face tot mai deștept mai fac parte: Baciu Iulian, Bica Ioana, Bonte Aurelian, Ilies Daniel, Lonhard Cristian, Lungana Niculescu, Alexandru Mihai, Marian Cristian, Muresan Horea, Ristei Andra, Sorban Timea, Tiperciuc Corvin.
Cei care doresc să afle mai multe informații îi pot găsi pe Mihai Oltean și pe Jenny5, astăzi și mâine, lângă standurile Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Universității ”Transilvania” din Brașov, amplasate pe coridorul din dreapta al centrului comercial albaiulian.
CITEȘTE ȘI: FOTO/ VIDEO| S-a deschis ediția 2016 a Târgului ALEA – Surse regenerabile de energie – echipamente și soluții complete, prezentate din nou, la Alba Iulia
Târgul „Surse regenerabile de energie ALEA 2016 – Târg de echipamente și soluții complete” se desfășoară în perioada 17-18 septembrie, la centrul comercial Alba Mall din Alba Iulia și este orgagnizat de Agenția Locală a Energiei Alba și Consiliul Județean Alba.
Sunt expuse panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, sisteme electromagnetice de încălzit, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă, instalații eoliene și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile. O atenție deosebită este acordată, și în acest an, transportului sustenabil prin expunerea unor autoturisme și biciclete electrice.
Ştirea zilei
Profesorii continuă greva, chiar dacă măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Cât vor câștiga de acum înainte
Profesorii continuă greva, chiar dacă măririle salariale au fost adoptate prin OUG. Cât vor câștiga de acum înainte
Greva din educație continuă. Sindicaliştii nu s-au lăsat înduplecaţi de mia de lei, de la 1 iunie, dată joi de guvern.
Oficialii din Executiv spun că aceasta este oferta finală, însă profesorii cer în continuare ca majorările să fie făcute, toate odată, anul acesta, nu în etape.
La rândul lui, președintele Iohannis, a avertizat – dur- „să nu îndrăznească cineva, să pună în pericol examenele” – după ce, potrivit acestuia, dascălii ar fi primit, tot ce au cerut. Într-o ședință excepțională, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență ca, de la 1 iunie, salariile cadrelor didactice să crească cu 1000 de lei brut, iar ale cadrelor nedidactice cu 400 de lei brut.
Nicolae Ciucă, premier: „Întregul personal din învăţământ, toţi cei peste 330.000 de oameni care, zilnic, au grijă de educaţia copiilor noştri, vor beneficia, de azi, de creşterile salariale. Este un proces ireversibil.”
Sindicaliștii și-au anunțat încă de miercuri seară dezacordul fata de propunerea Guvernului ca abia peste trei ani salariul debutantului în educație, adică cel mai mic din sistem, să ajungă la 4.000 de lei net. Cadrele didactice vor majorarea acum, nu în tranșe.
Simion Hăncescu, președinte FSLI: „Să vă amintiţi că tot aici am spus la un moment dat că oamenii doresc o mărire de 25% a salariului. Ori, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent”.
Discuțiile cu sindicaliștii au avut loc la Guvern după ce Executivul adoptase deja ordonanța, iar oferta a fost una finală, potrivit Guvernului, așa că negocierile s-au încheiat.
Marius Nistor, FSE Spiru Haret: „De marţi încolo, colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva.”
Ligia Deca, ministrul Educației: „În cazul în care se continuă protestul profesorilor, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar”
Conform calculelor făcute de ministerul Educației, un profesor debutant care până acum avea un salariu net de nici 2.400 de lei va câștiga în plus 580 de lei, de la 1 iunie, ceea ce înseamnă o creștere de 24,4%.
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, debutant
salariu net 31 mai: 2376 lei
de la 1 iunie (24,4%): 2956 lei
De o majorare procentuală similara va beneficia, de pildă, și un profesor cu o vechime de 5-10 ani, care va ajunge de la 2.713 lei la 3.365 de lei. La o vechime mai mare, de 25 de ani, leafa ar urca cu 18 procente, la puțin peste 4.700 de lei. Toate aceste exemple nu iau în calcul sporuri și alte majorări acordate pentru dirigenție, de pildă.
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare de lungă durată, definitivat, 5-10 ani vechime
salariu net 31 mai: 2.713 lei
de la 1 iunie: 3.365 lei
Exemplu de creștere salarială:
Profesor studii superioare, grad didactic I, peste 25 de ani vechime
salariu net 31 mai: 3.985 lei net
de la 1 iunie (+18%): 4.707 lei
sursă: Ministerul Educației
Liderii PNL și PSD consideră că sursa nemulțumirilor nu ar fi în mod real profesorii, ci membrii unui partid de opoziţie infiltrați în rândul sindicatelor care instigă permanent la proteste. Președintele a avut un mesaj şi mai dur.
Klaus Iohannis, președintele României: „Greva a durat un pic mult şi se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli, fiindcă liderii de sindicat tot vin şi tot pleacă, dar ei sunt doar un fel de interfaţă, cum sunteţi voi, media, Guvernul le spune ceva sau eu, ei se duc şi le consultă oamenii. În afară de asta, cum îndrăzneşte cineva să pună în dificultate examenele naţionale? După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut. Încă o dată, le-a dat tot ce au cerut. Acuma în ce temei să mai continue greva? Şi dacă liderii de sindicat naţionali şi judeţeni nu se înţeleg între ei, dascălii vor înţelege foarte bine acest semnal.”
Săptămâna viitoare, spun liderii sindicali, dascălii se vor reuni pentru a decide dacă renunță de tot la grevă sau o suspendă, pentru a putea fi organizate examenele.
Ştirea zilei
Vremea, în minivacanța de Rusalii. Unde va fi soare și unde va ploua
Vremea, în minivacanța de Rusalii. Unde va fi soare și unde va ploua
În minivacanța de Rusalii am putea să ne bucurăm de vreme bună. Cel puțin primele trei zile vor fi călduroase. Abia începând din seara zilei de 3 iunie va începe să plouă, însă în zonele montane va ploua în toate aceste zile de vacanță așteptate.
În prima zi de vacanță, pe 1 iunie, temperaturile maxime vor fi între 27 și 34 de grade Celsius, ușor mai scăzute pe Litoral și în Delta Dunării, unde vor ajunge abia între 22 și 25 de grade Celsius.
Înorări temporare și pe stații restrânse vor mai avea loc, în special dimineața și seara, la munte. Aici vântul s-ar putea intensifica în timpul averselor.Minimele termice, la nivel naţional, vor fi cuprinse între 9 şi 19 grade, spune meteorologul de serviciu al ANM, Diana Giurgiu, citată de Agerpres.
Sâmbătă, cald în continuare
Sâmbătă, valorile termice vor rămâne mai ridicate decât cele specifice pentru începutul luni iunie, în aproape toată ţara, cu maxime în general între 23 şi 31 de grade. În vestul, nord-vestul şi centrul ţării, precum şi în toată zona montană, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere, mai ales după orele amiezii.
„Vor fi intervale de timp cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, punctiform cu condiţii de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala doar pe suprafeţe mici. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 şi 18 grade”, a mai precizat Giurgiu.
Duminică începe să plouă
Pe parcursul zilei de duminică, în vestul, centrul şi nordul țării, precum şi în zonele de deal şi de munte, instabilitatea atmosferică se va accentua temporar, iar valorile termice vor scădea, în timpul zilei față de ziua precedentă. Astfel, se vor înregistra averse care vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată al vântului şi condiţii de grindină. Izolat, sunt aşteptate cantităţi de apă mai importante.
„În restul teritoriului vom avea o vreme ce se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, local călduroasă îndeosebi în sud, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile doar pe arii mai restrânse, cu precădere în orele serii şi la începutul nopţii. Temperaturile maxime vor oscila între 21 de grade pe Litoral şi 32 de grade în Lunca Dunării şi în centrul Munteniei, iar cele minime între 11 şi 18 grade”, a mai precizat meteorologul ANM.
Conform prognozei, la nivelul Capitalei, atât pe parcursul zilei de 1 iunie, cât şi în week-end, vremea va fi călduroasă. Dacă pe 1 iunie, temperatura maximă va fi de 32 – 33 de grade, sâmbătă aceasta va scădea până ușor în jurul valorii a 30 de grade, la fel şi duminică.
„Duminică, însă, cerul va deveni variabil cu înnorări temporare şi în special seara şi la începutul nopţii va creşte probabilitatea de apariţie a averselor. Temperaturile minime vor fi în jurul a 15 grade”, a ai spus Diana Giurgiu.
Meteorologul a adăugat că, la malul mării, în următoarele zile, vremea va fi frumoasă, dar vor avea loc unele intensificări ale vântului.
„În cursul zilei de 1 iunie vântul va avea unele intensificări, cu viteze de până la 45-50 km/h. Sâmbătă se va mai domoli, vitezele ajungând până la 35-40 km/h, acestea menţinându-se şi în cursul zilei de duminică. Tot duminică, dar spre orele serii şi pe parcursul nopţii, va creşte probabilitatea de apariţie a averselor”, a menţionat reprezentata ANM.
Ştirea zilei
Rezultatele Recensământului din 2022. Populația României a ajuns la 19 milioane
Rezultatele Recensământului din 2022. Populația României a ajuns la 19 milioane
Am rămas doar 19 milioane. Asta arată primele rezultate definitive ale Recensământului făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică. Cu alte cuvinte, într-un deceniu, au dispărut din statistici peste un milion de români.
Suntem 19 milioane 53.000 de români, potrivit rezultatelor definitive ale Recensământului. Sunt îngrijorătoare, dacă ne uităm cum a evoluat populația României în ultimele decenii.
În 1992 eram 22 de milioane 800.000 de români și, de atunci, la fiecare zece ani, au dispărut câte un milion de români. Astfel, am ajuns acum la același număr de persoane ca în 1966, atunci când Nicolae Ceaușescu a dat decretul care viza creșterea accelerată a populației.
Alt fenomen îngrijorător: îmbătrânirea populației, care s-a accentual în ultimul deceniu. Vârsta medie a crescut de la 40,8 ani, cât era în 2011, la 41,4 ani, potrivit ultimului recensământ. Și este mai mare la femei, 43,6 ani, față de 40,1 ani la bărbați. De altfel, sunt mai multe femei decât bărbați în România, adică 51,5% din populație.
Acest fenomen de îmbătrânire pune presiune mare pe sistemul de pensii. Pentru că sunt mai mulți pensionari decât tineri, și vor fi tot mai mulți dacă luăm în calcul natalitatea scăzută și migrația. Momentan, statistica arată 100 de persoane tinere, sub 15 ani, la 121 de vârstnici, de peste 65 de ani.
Recensământul făcut anul trecut de Institutul Național de Statistică a fost al XIII-lea din istorie și primul organizat integral în format digital.
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII: Roxana, Rusalin, Ruxandra. Trimite un mesaj celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Mesaje de RUSALII 2023. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
1 iunie| COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe: Averse, descărcări electrice, vânt puternic și grindină
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO, VIDEO| Zi magică de 1 iunie, în Cetatea Alba Carolina, pentru sute de copii: Prichindeii s-au bucurat de jocuri și tobogane gonflabile, concursuri de biciclete și diferite ateliere de Ziua Copilului
-
Cultură Educațieacum 22 de ore
Bursa de excelență KRONOSPAN – 2023: 15 elevi din Sebeș au primit peste 22.000 de lei, pentru rezultatele școlare obținute