Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Prof. univ. dr. Luisa Valmarin, „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Alba Iulia. Breaz: „Este o prietenă a culturii româneşti, iar prin activitatea ei a ajutat mulţi tineri să studieze în Italia”

Alexandra Mates

Publicat

în

Luisa Valmarin dr honoris causa UAB09Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a îmbrăcat din nou straie de sărbătoare, miercuri, odată cu festivitatea de decernare a titlului de „Doctor Honoris Causa” unuia dintre cei mai cunoscuţi filologi românişti, prof. dr. Luisa Valmarin, de la Universitatea „La Sapienza”  Roma. Conducerea universităţii, membri ai Senatului, invitaţi din Italia şi de la alte universităţi din ţară, dar şi studenţi au participat la ceremonia desfăşurată la Palatul Apor.

Profesor Luisa Valmarin este unul dintre cei mai cunoscuti filologi romanişti (şi românişti!) din spaţiul cultural italian şi vorbeşte perfect limba română, activând mulţi ani la Accademia di Romania. În semn de recunoaştere a prodigioasei sale activităţi,  miercuri i-a fost decernat titlul de „Doctor Honoris Causa” al universităţii albaiuliene.

Acordarea titlului academic a fost făcută de către rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918”, prof. univ. dr. Daniel Breaz, care o descrie ca fiind ” o prietenă a culturii româneşti şi a universităţii albaiuliene prin activitatea ei, ajutând mulţi tineri să studieze în Italia”. ” Comunitatea academică albaiuliană se îmbogăţeşte prin ea cu o personalitate a culturii italiene şi europene”, a spus acesta.

Despre prestigiul dânsei de necontestat a vorbit conf. univ. dr. Diana Cîmpan. Profesor Luisa Valmarin s-a născut în anul 1941, iar în 1966 absolvă Facultatea de Litere a Universităţii „La Sapienza” din Roma. Şi-a început viaţa ştiinţifică cu ardelenii, cu dicţionarul lui Laurean şi Massim, în urmă cu 50 de ani când i s-a propus să aleagă între o lucrare de licenţă de filologie, sau de critică literară, şi a ales filologia. A povestit că a primit să studieze verbul în Dicţionarul lui Laurean şi Massim.

Ca şi cadru universitar, prof. Luisa Valmarin a debutat în anul 1968, ca asistent, iar din 1982 este profesor universitar titular de Limba şi Literatura Română, la Sapienza din capitala Italiei. Promovează intens cultura şi literatura română în spaţiul italian, prin faptul că înfiinţează revista de românistică „România orientală” şi este membru fondator al Asociaţiei Italiene de Românistică, al cărei preşedinte a devenit. Participă la festivaluri, simpozioane, dezbateri culturale, toate având ca şi punct comun probleme lingvistice legate de românism, opere fundamentale ale literaturii române, cu accent pe elemente de eminoscologie.

Printre studiile publicate amintim: „Studii de literatură română modernă şi comparată” –  1987, „Studii Balcanici” – 1981,  „O autobiografie posibilă” – 1993, iar printre studii „Aspecte şi probleme privind Opera literară a lui Mihai Eminescu” – 1984.

A fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer”,  în 2003.

Prin ataşamentul dovedit pentru valorile culturale a promovat spaţiul ardelean, iar acesta la rândul lui îi întoarce meritul, cinstind-o prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

„Accept cu mare emoţie această distincţie, neaşteaptată, şi care a venit la sfârşitul carierei mele. Cu atât mai mult este importantă, semnificativă pentru mine”, a declarat prof. Luisa Valmarin, după ce i-a fost înmânată diploma ce atestă titlul de „Doctor Honoris Causa” .

În cadrul ceremoniei, a fost făcută şi o importantă donaţie pentru UAB, profesoara având legături strânse, de ani de zile, cu Universitatea din Alba Iulia. Este vorba despre o colecţie de artă, portrere de scriitori gravate în lemn. La rândul său, distinsa doamnă a primit un catalog de carte românească veche, din partea fostului rector al universităţii, Iacob Mîrza.

[nggallery id=2414]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea