Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Povești din Apuseni: O familie din București a vândut TOT ce a avut și s-a mutat în satul Cheia, din Alba, pentru o viață tihnită

Publicat

în

O familie din București a vândut TOT ce a avut și s-a mutat în satul Cheia, din Alba, pentru o viață tihnită

O familie din București a lăsat haosul junglei urbane pentru viața tihnită din Apuseni, în satul Cheia din județul Alba.

Gabriel Suliman a vizitat pentru prima data satul Cheia din Apuseni în 2012. I-a plăcut atât de mult zona încât s-a decis, împreună cu soţia, să vândă tot ce avea şi să se mute cu cei doi copii în sat. În august 2013 a revenit singur, şi-a cumpărat un teren pe care să îşi construiască o casă.

S-a mutat în şcoala din sat, desfiinţată datorită lipsei copiilor, clădire aflată în grija Clubului Montan Apuseni, o orgnizaţie din Cluj-Napoca care promovează frumuseţile zonei. În noiembrie 2013, Gabriel s-a stabilit definitiv împreună cu familia la Cheia, iar de atunci munceşte permanent ca să îşi realizeze visele: să locuiască în mijlocul naturii, într-o casă acoperită cu paie, să crească animale şi să cultive legume ce să-i asigure mâncarea de zi cu zi, așa cum povestește într-un video de pe cabalul de youtube ”HaiHui în doi”.

Electrica Furnizare Discount

Cea mai mare dorinţă a lui Gabrial Suliman este de a realiza un muzeu în aer liber, cu case şi şuri (adăposturi de animale) specifice zonei, pe care să le închirieze turiştilor. Pentru aceasta, însă, ar avea nevoie de mai mulţi bani şi se gândeşte să iniţieze un proiect pe fonduri eruopene. Între timp, şi-a achiziţionat peste un hectar de pământ de la proprietari. A mai cumpărat două şuri vechi acoperite cu paie pe care trebuie să le refacă, una o va păstra ca muzeu, iar cealaltă o va folosi pentru animale. Pe lângă noua gospodărie, tânărul din Bucureşti are un cal, găini, câini, iar pe viitor ar vrea să îngrijească şi alte animale.

Aşadar, ajunşi la Cheia, au strămutat două case vechi de peste 100 de ani, de-ale mocanilor, din lut și paie, au făcut sobe din pământ și pietre, dorm pe saltea de fân şi au învățat să se spele în pârâu.

„Prima dată am locuit în şcoala veche a satului. Noi ne-am străduit pe cât posibil atunci când ne-am făcut casa să nu folosim metal. Aşadar, căsuţa noastră este de lemn, a făcut-o Gabi, am construit-o cu banii noştri. Cu efortul nostru am făcut inclusiv podeţele peste pâraie… Iniţial, un meşter l-a ajutat pe soţul meu, după care el singur a căptuşit-o cu pământ şi lut şi apă. Apoi a făcut şi sobele. Tot el. Am vrut să facem o casă mare, din piatră, dar ne-am dat seama că nu vin oamenii la lucru, nu avem cu cine să lucrăm. Şi fiindcă ne cunoaştem acum puterile, vrem să mai aducem o moară şi încet, încet să construim şi a treia casă, pentru că ai noştri copii cresc şi au nevoie de intimitatea lor”, povesteşte Cristina despre începuturile la Cheia.

De când s-a stabilit în sat, tânărul în vârstă de 38 de ani a început lucrul la viitoarea gospodărie: a amenajat cât mai confortabil clădirea şcolii în care locuieşte, a plantat legume în grădină, a făcut în jurul curţii un gard care să oprească animalele ce pasc de voie prin sat, a construit un beci izolat termic, îngropat pe jumătate în pământ în care îşi păstrează alimentele, a adus apă pe o conductă de la un izvor din apropiere, iar pentru că nu are curent electric vrea să-şi amenajeze pe cursul apei o mică centrală. Dar cel mai mare efort pe care îl depune în continuare este pentru recondiţionarea caselor şi şurilor tradiţionale, în acest sens cerând ajutorul unor meseriaşi din zonă ce cunosc tehnica acoperirii cu paie.

Sursă canal youtube: ”HaiHui în doi”

Publicitate

Ştirea zilei

Scandal și lovituri pe o șosea din Alba: Ce pedeapsă au primit doi tineri care au agresat un bărbat după ce i-au blocat mașina în trafic

Publicat

în

Scandal și lovituri pe o șosea din Alba: Ce pedeapsă au primit doi tineri care au agresat un bărbat după ce i-au blocat mașina în trafic

Doi tineri din Ighiu, au fost condamnați la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei, pentru infracțiunile de lovire și alte violențe și pentru distrugere. Aceștia au agresat un alt bărbat lovindu-l cu o bătă peste picioare și abdomen, după ce în prealabil intraseră cu mașina în autoturismul în care se afla victima.

Scandalul a izbucnit pe fondul unui conflict mai vechi, izbucnit la o petrecere de Revelion din comuna Arieșeni, la care cei implicați participaseră cu o săptămână mai devreme.

Astfel, din declarația persoanei vătămate reiese că, în perioada 30 decembrie 2018-02 ianuarie 2019, acesta împreună cu niște prieteni, au fost în localitatea Arieșeni pentru a-și petrece revelionul. Cu această ocazie, la aceeași cabană, a venit și inculpatul, iar în noaptea de revelion, aflându-se în stare de ebrietate, a ascultat muzică la o intensitate mare, deranjând astfel pe celelalte persoane prezente. De aceea, numitul P.I.F. a oprit muzica și, astfel, a iscat un conflict cu inculpatul A. A. A.

Electrica Furnizare Discount

„În data de 06.01.2019, în jurul orelor 19.45, pe drumul comunal din localitatea Ighiu, pe fondul unor situații conflictuale preexistente cu persoana vătămată C.C. C., inculpații l-au abordat pe acesta în timp ce se deplasa în autoturismul marca BMW, condus de martorul P. I. F., inițial intrând pe contrasens cu autovehiculul Nissan Terrano, condus de B. B. B. și acroșând ușor autoturismul persoanei vătămate în zona stânga-față, iar apoi inculpații au coborât din autovehicul și au deschis portiera stânga-față a autoturismului BMW și inculpatul B. B. B. l-a prins de picioare pe C.C. C. și a încercat să îl tragă afară din mașină, iar inculpatul A. A. A. l-a lovit pe C. C. C. cu o bâtă peste picioare și abdomen, totodată lovind și autoturismul, cauzându-i persoanei vătămate leziuni traumatice ce au necesitat un număr de 8-9 zile de îngrijiri medicale și producând avarii autoturismului BMW aparținând persoanei vătămate C. C. C.”, se arată în actul de sesizare.

Decizia Judecătoriei Alba Iulia nu este definitivă, e putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Austria și Croația, în zona roșie, iar Grecia trece în cea galbenă

Publicat

în

Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Austria și Croația, în zona roșie, iar Grecia trece în cea galbenă

Joi, 23 sseptembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit CNSU, Austria și Croația intră în zona roșie, iar în urma scăderii incidenței, Grecia trece în zona galbenă.

Vezi AICI noua listă a statelor cu risc epidemiologic

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 23 septembrie Hotărârea numărul 74 prin pentru actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat precum și modificarea și completarea HCNSU 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, astfel:

Electrica Furnizare Discount
  • în zona roșie au intrat: Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao;
  • în zona galbenă au intrat:
    – din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla;
    – din zona verde, în urma creșterii incidenței: Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe;
  • în zona verde au intrat: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Totodată, este crescută vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani.

Lista intră în vigoare duminică la miezul nopții.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, într-un sens giratoriu din oraș

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, într-un sens giratoriu din oraș

Un accident rutier a avut loc joi, 23 septembrie, în jurul orei 18:00, la sensul giratoriu de pe strada Alexandru Ioan Cuza, în zona Ambient.

Potrivit martorilor este vorba despre o tamponare între un autovehicul SUV, marca Chevrolet și un autoturism marca Ford.

Electrica Furnizare Discount

Cel mai probabil evenimentul rutier s-a produs în urma nerespectării priorității în sensul giratoriu.

Revenim cu amănunte.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare