Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Povestea Bucătarului Cetății, un artist prin excelență, care transformă ingredientele în opere de artă culinară. Cuțitul de aur în emisiunea Chefi la cuțite, pentru desertul „Grădina ZEN”

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu mult profesionalism și dragoste pentru bun gust, Chef Toma a reușit să schimbe modul în care mulți albaiulieni și nu numai, văd lumea gastronomică, iar de curând a câștigat și un bine meritat cuțit și șorț în cadrul emisiunii Chefi la cuțite.

I-a plăcut la nebunie experiența trăită la emisiune, deși a avut emoții mari, neștiind dacă chefii sunt deschiși la ceva diferit. A gătit o grădină ZEN, un desert inspirat dintr-un documentar de pe Netflix, Lumea Noastră. Preparatul lui Chef Toma a conținut coji de eclere, cremă de vanilie, mousse de ciocolată neagră puțin picantă și pământ din biscuți de cacao, care pușca în gură, dar și soarele.

La emisiune, Cosmin a participat doar ca invitat, nu ca și concurent, programul său fiind foarte încărcat. În sezonul VII a luat cuțitul de aur și a fost lăudat de jurați: “Cuțitul este rodul muncii mele, mă bucur că m-au apreciat și le mulțumesc frumos”, spune chef Toma.

Foarte multă lume îl cunoaște și apreciază, dar puțini îi știu povestea și parcursul vieții. Deși bucătăria avea un loc aparte în sufletul lui încă din copilărie, când era mereu după fusta mamei sale, Chef Toma a vrut să ajungă cântăreț de muzică ușoară. Timp de doi ani a urmat cursurile unui liceu de muzică, după care s-a transferat la bucătărie.

A început de jos, de la spălat toalete, la încasat taxa la toaletă pentru turiștii care veneau cu autocarele. A spălat vase până s-a săturat, după cum mărturisește, de aceea și-a și luat mașină de spălat vase acasă.

A fost descoperit de un chef bucătar, Ioan Graur, din București, care i-a deschis mintea spre ceea ce face astăzi, îndrăgostindu-se de bogăția de arome, de texturi și de povești pe care le poți crea și descoperi prin intermediul bucătăriei.  Este bucătar de aproximativ 20 de ani, îi place ceea ce face și o face cu drag, iar acest lucru se vede nu doar din minunățiile care iasă din mâinile lui, dar și din sclipirea pe care o are în privire atunci când vorbește despre bucătărie.

YouTube video

“Îmi place să fac și altceva decât ceea ce se face, îmi place bucătăria mai excentrică, deși mulți nu sunt de acord cu mine. Lumea apreciază ceea ce fac, oamenii mă opresc pe stradă și îmi spun că au văzut că am făcut chestia aia sau aia”, povestește bucătarul.

Pentru cei care nu știau, chef-ul albaiulian are și un serial, Toma Bucătarul Cetății,  pe care îl realizează împreună cu Cosmin Szekely, unde își folosește experiența acumulată în cei douăzeci de ani petrecuți în bucătărie, dragostea pentru bun gust și talentul în redefinirea bucătăriei, pe care o reinterpretează și o readuce la viață prin fiecare preparat ieșit din mâinile sale.

Chef Toma se poate lăuda și cu cel mai mare desert realizat în România, un salam de biscuiți care a cântărit 30 de kg, dar și cu cea mai mare carte de bucate, care a avut aproximativ 4 metri. Parfumul care poate fi folosit atât pe oameni cât și pe bucate nu mai are nevoie de prezentare.

YouTube video

A avut numeroase oferte de a părăsi Alba Iulia și de a găti în SUA, Israel, dar și în marile orașe din România. A ales să fie consultant și să rămână acasă. Merge și instruiește bucătarii și lucrează la meniul restaurantului, dar din Alba Iulia spune că nu va pleca niciodată: „Iubesc prea mult orașul ăsta, este un oraș liniștit, nu îmi place aglomerația. Alba Iulia pentru mine înseamnă foarte mult, este locul unde m-am născut, aici sunt părinții mei, familia, copilul meu și nu am cum să plec de aici. Iubesc Alba Iulia prea mult!”

Așa a prins contur povestea unui bucătar care a câștigat respectul și admirația albaiulienilor, a clienților, colegilor săi și nu numai. Talentul și dragostea cu care transformă ingredientele în opere de artă culinară i-au fost apreciate și i-au adus titlul de Bucătarul Cetății, care acordă o atenție deosebită tehnicilor folosite și ingredientelor, pentru ca acestea să își păstreze la final toate proprietățile nutritive.

Chef Toma, un artist prin excelență, renumit pentru experiența sa bogată, pentru seriozitatea și iscusința cu care creează din mâncare, adevărate opere de artă.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea